EKONOMİ

Dilek Güngör : Çiftçiye gübre darbesine soruşturma…

Tarih
04 Eylül 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör
Sokakta herkesin ortak gündemi mutfak… Gıda fiyatlarındaki artış can sıkıyor. Sanayide, ihracatta, yatırımda işler rayına girmeye başladı. Ancak buraya henüz çözüm bulunamadı. Hal Yasası dedik, Gıda Komitesi dedik, Fiyat İstikrar Komitesi dedik. Fakat bir adım ileriye gidemedik.
Elbette, fiyatların artmasının birçok nedeni var.
Girdi maliyetlerindeki artışlar, döviz kurları, üretici ülkelerin ihracat kısıtlamaları, artan stoklama ve arz sorunları, aracılık maliyetleri, spekülatif hareketler, vergiler, üretim konusundaki plansızlıklar…
Unuttuklarım da vardır.
Mesela, fırsatçılar
Döviz kurundaki artışın arkasına sığınıp fiyatları taksimetre gibi neredeyse günlük artıranlar var.
Gördünüz mü bilmiyorum.
Geçenlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal girdi enflasyonunu açıkladı. 32 ayın zirvesine çıkmış… Yıllık en fazla artış yüzde 52.86 ile gübrede olmuş… Hatta çiftçiler artışın yüzde 150 olduğunu söylüyor…
Peki döviz kuruyla filan açıklanamayacak bu artış neden?
Çiftçiye Koronavirüs Değil Kimyasal Gübre Darbesi | RivasolÖğrendiğim kadarıyla, Rekabet Kurulu gelen şikâyetler üzerine harekete geçti. Şikâyetlerin ana konusu gübre üreticisi ve ithalatçısı firmaların elindeki mevcut ürünü zamlanmamış fiyattan mal etse de, yeni zamlı maliyetten satmış gibi bir marjla satış yapması… Kurdaki yükselişi anında fiyata ya nsıtıp, düşüş olduğunda kulağının üzerine yatması…
Neyse…
Kurul ilk raporu hazırladı. Türkiye'deki 7 gübre üreticisinin (Bandırma Gübre Fabrikaları- BAGFAŞ, Ege Gübre, Eti Bakır, Gemlik Gübre, Gübre Fabrikaları, İstanbul Gübre, Toros Tarım) birlikte hareket ederek fiyatları yükselttiğinden şüpheleniliyor. Soruşturmada tarafların; fiyat, stok, kapasite ve satış bölgesi gibi tüm stratejik faktörler bakımından ortak hareket içinde bulunup bulunmadıkları derinlemesine analiz edilecek. Rapor çıktıktan sonra da eğer rekabete engel durum yaşanmışsa ceza kesilecek.
Bu meselede kimin ne yaptığının anlaşılması devletin bütçesi açısından da önemli…
Neden mi?
Çünkü devlet 2.1 milyon çiftçiye mazot ve gübre desteği veriyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Osmanlı

    06 Eylül 2021 19:10
    0 0
    Çinden gelen konteyner ücretleri 1500 $ iken 10.000 ila 15.000 $ a çıktı. Nakliye ücretleri arttı. Duygu havacılık denen bir firma her gelen gübreden karekod adı altında haraç kesiyor. 1 konteynere gümrükte ödenen algı vergi vs. 100.000 TL olursa tabiki gübre fiyatları artar
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;