EKONOMİ

Deniz Gökçe : Venezuela’dan ABD’ye kaçan zenginler yakalanıyor!

Tarih
02 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

3-4 milyon gariban Venezuela vatandaşı, son birkaç yılda Venezuela’daki açlık ve sefaletten kurtulmak için aileleriyle beraber Güney Amerika’daki diğer komşu ülkelere göç ederken, çok az sayıda insan da, Kuzey Amerika’ya, özellikle Florida’ya göç ediyor!

Aşağıda size Alejandro Andrade adlı kişinin hayat başlangıcını ve şimdiki son durumunu, Nicholas Casey adlı medya mensubunun New York Times’e yazdığı makaleden, özetleyerek aktaracağız. Alejandro gariban bir Venezuela vatandaşı olarak hayata başlamıştı. Bay Chaves 1992’de darbe yaparak hükümeti eline almaya çalışmıştı ama başaramamıştı. Fakat 1998’de Bay Chaves ülkenin başkanlığı için seçime tekrar girmiş ve de seçimi kazanarak Venezuela Başkanı olmuştu. Devlette bodyguard olan Andrade de, Chavez’in bodyguard’ı olarak, önemli ölçüde terfi etmiş ve 10 yıl kadar geçtikten sonra da, Venezuela’nın kamu hazinesi bakanı olmuş ve sonunda alabildiği kadar rüşveti almıştı. Ancak 2012’de Chavez kanserden vefat etmek üzereyken, Andrade de erkenden ABD’nin Florida eyaletine göç etmişti. Ancak Andrade devletin zirvesindeyken, çalabildiği kadar parayı çalmış ve alabildiği kadar rüşveti de alarak, Florida’ya göç etmişti. Venezuela modern çağdaki en zor ekonomik krizi yaşamaktaydı. Ama Andrade milyar dolarlık rüşvet parası toplamış, sonra da Florida’da muhteşem bir villa ve bahçe almış, bahçesini de 60 kadar atla doldurmuştu. Andrade’nin oğlu Emanuel ise, Londra ve Madrid’de krallar gibi yaşamakta ve at yarışlarına katılmaktaydı.

Andrade, bakanken aldığı rüşvetleri, Venezuela parasından yurtdışında dövize çevirmek için de ABD’ye geçip zengin olmuş Venezuelalılardan da faydalanmıştı. Fakat ABD mahkemelerinde, Venezuela’nın en güçlü politikacılarından biri olan Diasdedo Cabello, hükümet parasını Florida’da ABD Doları'na çevirmekten, tevkif edilmişti. Şu andaki Başkan Nicolas Maduro’nun çevresindeki bazı kişilerin birçokları da, Venezuela’dan servet kaçırma ortamına girişmiş ve ABD resmi memurlarınca yakalanınca da ABD mahkemelerine gönderilmişlerdi.

ABD’de mahkemelik olan kişilerin arasındaki Alexandro Andrade de, geçen hafta Florida’da mahkemeye çıkmış. Gayrimenkulü, uçakları, atları ve de bankalardaki paralarına el konularak, en azından 10 yıllık hapse mahkum olmak durumunda.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;