EKONOMİ

Deniz Gökçe : Dünya ekonomisi nereye gidiyor?

Tarih
02 Ağustos 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

Dünya ekonomisi yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Tabi her ülkenin ekonomik durumu farklı. Ama hem büyük ekonomilerde hem de küçük ekonomilerde yılın yarısında tekleyenler de var!

ABD ekonomisi 2016 yılının ilk yarısında beklenenden daha yavaş büyüdü.

İki gün evvel açıklanan verilere göre ilk çeyrekte yıllıklaştırılmış yüzde 0.8 büyüyen ABD'de, yılın ikinci üç ayında yıllıklaştırılmış yüzde 2.5 büyüme beklenirken, Dünyanın en büyük ekonomisi beklenmedik şekilde yıllıklaştırılmış yüzde 1.2 oranında büyüdü. Böylece yılın ilk altı ayında ortalama büyüme sadece yüzde 1 oldu. Halbuki 2009 yılından bu yana ortalama yüzde 2 büyümekteydi.

ABD ekonomisinde tüketim harcamaları ve de dış talep artarken yatırım ve stok üretimi azalmış bulunuyor. Bu durumda da FED’in faiz arttırımı olasılığı da yüzde 37.3 düzeyine inmiş bulunuyor.Yatırım da ikinci çeyrekte yüzde 9.7 azalmış durumda.

Ama GoldmanSachs ise çok kötümser değil, çukurun dibine gelindiğini , bundan sonra art��ş olabileceğini söylüyor. Barclays iktisatçıları ise ABD ‘de zayıflamanın enerji ve imalat sanayisinden ve de ilaveten dış alemden geldiğini vurguluyor.

Euro Bölgesi'nin büyümesi ise daha ilginç bir durumda.

Euro Bölgesi yılın ilk üç ayında yüzde 0.6 büyüdükten sonra ikinci üç ayda zayıflayarak sadece yüzde 0.3 büyüyebildi.

Bu yavaşlamanın arkasında Euro Bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’nın ikinci üç ayda nerede ise sıfır büyümesi var. Halbuki Fransa’nın kamu iktisatçıları ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyüme beklemişlerdi, çünkü ilk üç ayda yüzde 0.7 büyüme gerçekleşmişti. Bu durgunluk Fransa devletinin yüzde 40 oranında vergi indirimi yapmasına rağmen gerçekleşti. Fransa Maliye Bakanı MichelSapin ise her şeye rağmen 2016 yılında yüzde 1.5 büyüyeceklerini düşünüyor. Fransa’da hane halkı harcaması nerde ise durmuş durumda, En önemli etki de rafineri sektöründe peşpeşe gelen grevlerden kaynaklanıyor.İnşaat sektörü de daralanlar arasında.

Ancak Fransa’nın tersine Madrid’den gelen veriler pozitif. İspanya’da büyümenin,ilk çeyrekte yıllıklaştırılmış olarak yüzde 3.4 geldiğini, ikinci çeyrekte ise gene yıllıklaştırılmış yüzde 3.2 olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Yılın bütünü için ise İspanya’nın yüzde 2.9 büyüyeceği düşünülüyor. İspanyayı ayağa kaldıran ise turizm sektörü. Ancak Brexit Avrupa’yı yavaşlatırsa, İspanya'nın da ters etkilenmesi gerçekleşebilir. Çünkü temelde turizm işleri büyük ölçüde geçici !

Akşam
2 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;