GÜNCEL

Bülent Orakoğlu : Foreign Affairs: Artık Amerika da Türkiye’ye boyun eğiyor?

Tarih
26 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Orakoğlu

Amerikan dış politika dergisi Foreign Affairs’te dikkat çeken Başkan Erdoğan ve Türkiye’yi öven aynı zamanda şaşırtıcı bir Türkiye ve Erdoğan analizi yayımlandı. Zira Foreign Affairs’te 2023 çifte seçimleri öncesinde emperyalist güçlerin tetikçisi sıfatını taşıyan Türk yazar Soner Çağaptay'ın kaleme aldığı “Erdoğan için oyunun sonu” adını taşıyan skandal makalede “Genel seçimlerde Millet İttifakı’nın kazanacağı savunuldu. Başkan Erdoğan’ın cezaevine kapatılmaması için iktidarı devretmesi şartı ile Başkan Erdoğan’a af teklif edilmesini istedi. HDP’nin de içinde gösterildiği Millet İttifakı’nın adayı olarak İmamoğlu, Yavaş ve Akşener’in öne çıkarıldığı makalede TSK içinde kışkırtıcılık da hedeflendi. Başkan Erdoğan’ın iktidarda kalmak için Türk demokrasisinin altını oyacağı algısı yapıldı. Erdoğan’ın girdiği tüm demokratik seçimlerden açık ara lider çıktığını görmezden gelen tetikçi yazar Soner Çağaptay'ın muhalefetin Erdoğan’ı devirmek için birleştiğine dikkat çekerken; küreselci güçlerin de oyunun bir parçası olduğunu sözde itiraf ederken tehdit nitelikte ifadeler kullanması dikkatlerden kaçmadı!

PKK VE FETÖ’NÜN AVUKATLIĞINA SOYUNAN YAZAR ASPARAGAS HABER VE YORUMLARLA İYİCE HADSİZLEŞMİŞTİ!

Soner Çağaptay: 'Türkiye'nin Harekatı Savaş Olmayan Savaş'TSK’ya sızmış FETÖ militanlarının 15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve iç savaş çıkarma amaçlı provokasyon ve dezenformatik girişimleri ile darbe görünümlü kalkışmanın devlet millet iş birliği ile bastırılması üzerine tetikçi Yazar Soner Çağaptay iktidarın giderek paranoyaklaştığını iddia edecek kadar hadsizleşmişti. Öyle ki KHK ile devletten uzaklaştırılan FETÖ ve PKK bağlantılı kişileri kastederek, “Yalnızca darbeci olduğundan şüphelenilenleri değil, aynı zamanda demokratik muhalefet üyelerini de takip etti ve ardından on binlerce insanı tutukladı ve 150 binden fazla akademisyeni, gazeteciyi ve diğerlerini işlerinden etmeye zorladı.” yalanlarında da inandırıcı olmaktan çok uzaktı.

BAŞKAN ERDOĞAN’I YARGILAMA HAYALİ

“2023 çifte seçimlerinde Türkiye, Erdoğan’ın kazanmasının pek mümkün olmadığı bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapacak.” hayali kuran Soner Çağaptay, Erdoğan’ın, “uzun süredir devam eden yozlaşma ve yetkiyi kötüye kullanma mirası nedeniyle görevden alınırsa yargılanabileceğini” söyleyecek kadar çizgiyi aşıyor. Bu bağlamda yazar bir kaos planı çizerek, Erdoğan hakkında, “Adil bir oylamayı baltalamak, sonucu göz ardı etmek ve hatta 6 Ocak (ABD Kongre baskını) benzeri bir ayaklanmayı körüklemek de dahil olmak üzere görevde kalmak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışacak.” iddiasında bulunuyor.

KAOS VE İÇ ÇATIŞMA; ORDU İLE ARAYA NİFAK SOKMA PLANLARI

Erdoğan: Uçak gemimizin üst segmentini yapacağız - Dünya GazetesiErdoğan’ın seçimi kaybettikten sonra yargılanacağını öne süren yazar, yenilgi sonrası iki plan çiziyor. İlk olarak bir kaos planı kuran yazar, Erdoğan’ın silahlı güçleri devreye sokacağını iddia ediyor. Seçimi kaybetmesi halinde Erdoğan’ın sertleşeceğini ve polis kuvvetini kullanacağını, bir çatışma ortamının çıkabileceğini savunan Çağaptay, şöyle sürdürüyor: “Doğrudan kendisine rapor veren modern, iyi silahlanmış 300 binden fazla bir güç olan ulusal polisi konuşlandırabilir ve bir baskıyı hızlandırabilir. Tüm gösterileri derhal yasaklayacak, önemli protesto organizatörlerini tutuklayacak, sosyal medyayı kapatacak ve muhtemelen sokağa çıkma yasağı ilan edecek ve ardından 2016 darbesinden sonra dayattığı gibi olası bir olağanüstü hâl ilan edecek.” Tetikçi yazar TSK için, “Erdoğan yanlısı ve karşıtı Türklerin bir araya geldiği, ülkenin geriye kalan tek kurumlarından biridir. Son yıllarda, askeri liderlik, ülkenin iç siyasetiyle ilgili tarafsızlık politikasını benimsedi ve bu da orduyu, büyük ölçüde partizan olmayan bir kimliği korumak için kalan birkaç devlet kolundan biri haline getirdi.” diyor.

Nifak planını “Türkiye demokrasisinde daha geniş ve daha hızlı bir çöküşü önlemek için mevcut en iyi seçenek olabilir.” ifadeleriyle dile getiren yazar, bu hızlı geçiş sürecinin AB ve ABD tarafından da destekleneceğini belirtiyor.

 

DERGİDEKİ YAZIDA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN LİDERLİĞİNDEKİ TÜRKİYE’NİN AFRİKA, KAFKASYA VE BALKANLARDA GÜCÜNÜ GÖSTERDİĞİ VE ABD’NİN ARTIK TÜRKİYE’YE BOYUN EĞDİĞİ YAZILDI

Foreign Affairs | Noa: Understand the news that mattersAmerikan dış politika dergisi Foreign Affairs’te dikkat çeken bir Türkiye analizi yayımlandı. Analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin Afrika, Kafkasya ve Balkanlar’da gücünü gösterdiği ve ABD’nin de artık Türkiye’ye boyun eğdiği yazıldı. Foreign Affairs’ta Soner Çağaptay tarafından kaleme alınan makalede Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin yeniden yakınlaştığı belirtilerek “Türkiye nasıl doğuya yöneldi; ‘Erdoğan ve Anadolu Dış Politikasının yükselişi” başlıklı yazı yayımlandı. Erdoğan’ın aktif dış politikasının Türkiye’yi sadece Batı ile değil tüm yönlerde aktif dış politika yürüten bir ülke haline getirdiği vurgulandı. Analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek nesillere Anadolu yürüyüşünü miras bırakmak için çalıştığı belirtildi.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;