DÜNYA

Bülent Orakoğlu : ABD ve İngiliz istihbarat servislerinden korkunç iddia!

Tarih
24 Ocak 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Orakoğlu

Rusya’nın Ukrayna sınırına balistik füzeler ile keskin nişancılar gönderdiğine ilişkin ortaya çıkan görüntüler dünyayı şok etti. Rusya’nın 3. Dünya Savaşı’na neden olabilecek büyük bir savaşa hazırlandığı iddia ediliyor. Batı basını, Rusya’nın 3. Dünya Savaşı’na hazırlık yaptığını iddia etti. Kaynak olarak ise, Rusya’nın füze ve diğer askeri donanımları taşıyan trenlerle Ukrayna sınırına taşınmasına ilişkin görüntüler gösterildi. Görüntülerde, İskender-M fırlatıcılarının trenle sınıra götürüldüğü gösterilirken, çatışma bölgesinin yakınında olduğu bildirilen keskin nişancı ekiplerini gösteren başka görüntüler de paylaşıldı. Rusya ve Ukrayna arasında son dönemde yaşanan gerginlik, NATO ve ABD’nin de devreye girmesiyle had safhaya ulaştı. ABD ve İngiliz istihbaratı kaynakları, önceki gün, Rusya’nın ‘birkaç gün içinde Ukrayna’ya saldıracağını’ açıklarken Kremlin yönetiminin de sınıra balistik füze rampası taşıdığı ortaya çıktı.

ABD VE İNGİLTERE İSTİHBARATININ RUSYA’NIN 3.DÜNYA SAVAŞI HAZIRLIKLARI İDDİASI PSİKOLOJİK ALGI OPERASYONU MU?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken “Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerini çekerek gerginliği düşürmesini istedi. Diğer taraftan saldırganlık devam ederse Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğiz. Eğer herhangi bir Rus kuvveti Ukrayna sınırını geçerse, bu bir işgaldir. Ortaklarımızla ve müttefiklerimizle buna hızlı, şiddetli ve müşterek bir yanıt verilecektir” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna’ya saldırma niyetinde olmadıklarını Ukrayna halkını resmen hiçbir zaman tehdit etmediklerini bu konuda defalarca kamuoyuna açıklama yapmalarına rağmen “Batılı meslektaşlarının, ABD ve İngiliz istihbarat servislerinin şu andaki histerilerinin, Ukranya’nın Donbas’ta güç kullanmasını kışkırtma yönünde değilse de en azından Kiev yönetiminin MİNSK anlaşmalarını sabote etmeye yönelik çizgisini gizleme yönündedir’’ değerlendirmesini yaptı. Ayrıca Lavrov ABD’ye Ukrayna’yı Minsk anlaşmalarını uygulama konusunda etkileme çağrısında bulundu.

RUSYA UKRAYNA’YI İŞGAL EDER Mİ?

Rusya’nın Ukrayna sınır bölgelerine yaptığı askeri yığınakların ilk hedefi Rusya’nın kırmızı çizgisi olarak ifade edilen Ukranya’nın NATO’ya girme ihtimaline yöneliktir. Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı bu askeri yığınakların ikinci hedefi ise Batı’dan özellikle NATO’nun Doğu Avrupa politikası konusunda birtakım tavizler almayı amaçlamaktadır. Bu nedenle ABD ve Ukrayna tarafından Rusya’ya yönelik Ukrayna’nın NATO üyeliği gibi çok ciddi bir provokasyon gelmediği takdirde mevcut durumda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bir işgal ve bir adım atması beklenmemelidir. ABD ve Ukrayna’dan tansiyonu yükseltici dramatik bir adım gelmesi ihtimali oldukça düşüktür. Ukrayna Rusya’ya karşı savunma pozisyonuna geçerken ABD ise Rusya’yı tahrik edecek açıklama ve adımlardan kaçınır görünmektedir. Bu yüzden Rusya’nın amacının Ukrayna’yı işgal etmekten çok ABD tarafından ekonomik yaptırımlar ve NATO-Ukrayna arasındaki askeri iş birliği gibi konularda taviz koparmak olduğu söylenebilir. Putin ve Lavrov’un konu ile alakalı açıklamaları da bu yöndedir. Bu itibarla Ukrayna sınırında yoğunlaşan Rus askeri yığınağını da gerçek bir işgal hazırlığı yerine karşı tarafa tüm seçeneklerin masada olduğu mesajını vermek olarak değerlendirmek gerekir. ABD’nin son güvenlik stratejisinde asıl hedefin Çin olmasına rağmen güvenlik uzmanları ABD’nin Rusya’yı es geçmeme adına ABD ve Batılı ülkelerin Ukrayna sınırına asker göndermeleri “Avrupa’nın Rusya’ya açılmasını önlemek” olarak okumak gerekir.

BAŞKAN ERDOĞAN’DAN RUSYA VE UKRAYNA’YA BARIŞ VE ARABULUCUK ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada; “Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz, herhangi bir işgale yönelik bir gelişmenin olması veya bir savaş çıkması, bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğurur. Bu, bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceğinden burada bir huzursuzluğun doğmasını Türkiye olarak bizler kabul etmiyoruz. Tarihinde olmayan bir sulh içinde, barış içinde Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri var. Bu, siyasi bazda, askeri bazda, ekonomik, kültürel bütün bu konularda Rusya-Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;