Serbest piyasada da işlemlerin başlamasıyla dolar/TL, Asya piyasalarına paralele olarak 2,9850-2,9875 aralığından fiyatlanmaya başladı. Ardından bir süre yebideb 2,99 liranın üzerine çıkan dolar yeniden 2,98'lere indi.
Borsa İstanbul Moody's'in kararı sonrası ilk işlem gününe yüzde 4,40 kayıpla 76 bin 243 puandan açıldı. Açılışın ardından gelen emirlerle BİST 100 Endeksi'nde kayıp yüzde 3,50-3,70 bandına geriledi.
Açılışta, BIST 100 endeksi 3.512,94 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 5,04, holding endeksi yüzde 4,21 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri haftaya düşüşle başlarken, en fazla kaybettirenler madencilik, metal ana sanayi ve bankacılık oldu.
Moody's geçtiğimiz cuma akşamı yaptığı açıklamada,Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetmişti. Moody's'in indirimiyle beraber Türkiye'nin üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında kalmış oldu. Zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlandıran Standard & Poor's darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti.
Moody's kararı sonrası piyasaları değerlendiren Ekonomist Yaşar Erdinç yazısında, "Endeksin 75.000 ile 77.500 aralığında bir yerlere gerilemesini bekliyorum. Moodys etkisi birkaç gün sürebilir. Fakat, bunun sonrasında 60-65 binler veya 50 binler bence abartılmış rakamlardır. Dünyada negatif faiz var ve para getiri arıyor. Zaten Türkiye’ye gelmiş yabancılar Türkiye şartlarını çok iyi biliyorlar" dedi.
Dolar/TL konusunda ise, doların 3.00-3.05 arasına yükseleceğini ve bu seviyelerde bir bant oluşturacağını sonrasında da eğer yeni olumsuz gelişmeler olmazsa izleyen 1-2 hafta içinde yeniden 3 TL’nin altına gerilemesini beklediğin ifade etti.
Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş, Moody's'in not indirim kararının ardından piyasadaki beklentileri değerlendirdi. "Bir süredir gelişmekte olan piyasalar içerisinde yüzde 35 iskonto ile işlem gören Borsa İstanbul’da Moody’s’in not kararı kısmen de olsa fiyatlamaların içerisinde bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Gelişmelerden izlediğimiz kadarıyla yılın son çeyreğinde dalgalanmalar artacak. Ancak bu demek değil ki, not kararı sonrası piyasada çöküş yaşanacak. Önemli olan yabancıların borsadaki payının yüzde 62-61’lerin altına kayıp kaymayacağı. Çünkü borsada yabancı payı 2008 krizinde bile bu seviyelerin altına kaymadı."
Hiç yorum yapılmamış
1972 kez izlendi
2107 kez izlendi
982 kez izlendi
1301 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.