POLEMİK

Zafer Şahin : Rakamlarla yurt meselesi

Tarih
21 Eylül 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihinde ilk kez öğrenci yurdu açtı. 625 kız öğrenciye hizmet verecek üç yurtta konaklama bedeli aylık 600 lira. 

Kuşkusuz önemli ve değerli bir hizmet bu. Belediye alkışı hak eden bir iş çıkarmış. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da bizim gibi hizmeti takdir etmiş ama meseleye farklı bir açıdan yaklaşmış.

Belediye yurdundan bir fotoğrafı ranzalı başka bir yurt fotoğrafıyla yan yana getirip “İBB’nin açtığı yurt/KYK’nın açtığı yurt” diyerek kıyas yapmış! 

Mehmet Kasapoğlu'ndan Engin Özkoç'a KYK yurdu yanıtı


KYK diyerek küçümsediği devletin Kredi Yurtlar Kurumu.

2002 yılında 190 olan yurt sayısını 768’e... 182 bin 259 olan yatak sayısını 719 bin 520’ye çıkaran kurum.

2018-2021 döneminde yurtların yatak kapasitesi 221 bin adet artırılmış. Sadece son üç yılda 2002’ye kadar gelinen yatak kapasitesinin üzerine çıkılmış.

Dünyada Hilton oteller zincirinden sonra en çok yatak kapasitesi bizim KYK’da.

KYK yurtlarında Engin Bey’in paylaştığı gibi ranzalı odalar yok mu? Evet, var. Tüm yurtların yüzde 9’u ranzalı. Yüzde 91’i ise bazalı. 2002’de bu rakamlar tam tersiydi. Yurtlarda kalan öğrencilere ayda 570 lira da beslenme yardımı yapıyor devlet. Bu rakam 2002’de 9 liraydı.

Hani mevzu kıyas yapmaksa böyle rakamlar da var Engin Bey. Teşbihte hata olmaz. Tavuk bir yumurta verir, ortalığı ayağa kaldırır; at koca bir tay doğurur gözünde bir damla yaşla. Kusura bakmayın da sizin kıyas biraz bu hesap olmuş.

Sorun pandemi ve kiralar

CHP'li Özkoç'un yurt paylaşımına fotoğraflı yanıt! Bakan Kasapoğlu 'Kötü niyetli' diyerek açıkladı...Peki yurt meselesinde her şey dört dörtlük mü? Tabii ki değil.

Türkiye büyük ülke. Üniversite ve öğrenci sayısı fazla. Pandemi sebebiyle bu yıl iki yıllık öğrenci başvurusu alınıyor yurtlara. Kira fiyatlarındaki artışın da etkisiyle normalde yurda başvurmayacak olan da gözünü KYK’ya çevirmiş durumda.

Bu yıl yaşanan sıkıntının sebebi bu. Buna rağmen başvuranların yüzde 89’u bir yurda yerleştirilmiş. Kalan yüzde 11 için formül aranıyor. Daha bunun ikinci, üçüncü, dördüncü yerleştirmesi var.

Rakamlarla devam edelim.

CHP'li Özkoç'un yurt odaları algısını Bakan Kasapoğlu bozdu - Son Dakika HaberlerTürkiye’de örgün öğrenci sayısı 3 milyon 800 bin. Bunların ortalama 500 bini yurt talebinde bulunuyor. Ve bu talep yıl içinde yüzde 90 seviyesinde karşılanıyor. Bu yıl sonuna kadar İstanbul, Ankara ve Antalya’da yeni yurtlar da hizmete alınacak.

Özetle, yurt meselesi denilen şey yüzde 90 oranında çözülmüş bir mesele.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun en geç 1 yıl içinde çözmeyi vaat ettiği yüzde 10’luk sorun da ağırlıklı olarak pandemiden kaynaklanıyor.

CHP bu meseleyi siyaseten kullanamaz mı? Tabii ki kullanır. İstanbul’da belediyenin açtığı yurtlara diğer büyükşehirlerde yenilerini ekleyebilir.

O zaman bu yurt eleştirilerinin altı daha bir dolu olur.

Edirne’yi de Bulgar alsın mı?

Ünal Çeviköz.

Türkiye’nin S-400 alma kararını NATO boyutuyla görmesi lazım!

Türkiye, Azerbaycan’a cihatçı gönderiyor!

Libya’da çizgiyi aştık!

Kıbrıs’ta Maraş’ın kısmi açılmasına karşıyız.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • CHP’yi Bilen Bilir

    22 Eylül 2021 11:48
    0 0
    Algı operasyonu konusunda fetöyü aratmayan çabalar. Tüm KYK yurtlarının %9’u ranzalı. Chp kafası maksat algı operasyonu yapmak ya, gidip az miktardaki ranzalı yeri çekip aklınca tüm KYK yurtlarının böyle olduğu algısı yapıyor. 40 yılın başında yaptığı dişe dokunur bir hizmetin değerini düşürüyor. Umarım yarın öbür gün buralara yerleştirilenler partili torpilli kesimin referansıyla olmasın.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;