GÜNCEL

Yusuf Kaplan : Bir avuç inanmış ve adanmış öncü insan tarihin akışını değiştirebilir

Tarih
24 Ekim 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Yusuf Kaplan

Dünyayı kutsayan, dünyadan başka “dünya” tanımayan insanlar, bize yaşanabilir bir dünya armağan edemezler: Dünyayı dâr / yurt edinenler, dünyayı dar ederler insana.

İnsan, dünya ile arasına mesafe koyduğu zaman dünyaya yaklaşabilir, dünyada ayakları yere basabilir ve bize yaşanabilir bir dünya armağan edebilir.

İNANMAK VE ADANMAK: YENİ BİR DÜNYA KURMANIN İKİ SARSILMAZ SÜTUNU

İnanmak ve adanmak…

Mekke süreci ve Medine süreci.

Direniş ruhu, diriliş umudu ve nihayetinde varoluş ufku…

Hakikate teslim olmak, dünyayı teslim almak ve herkese ruh üfleyecek bir hayat-dünya inşa etmek…

İnanmak, yola çıkmaya hüküm giymektir.

Adanmak’sa, yolda olmak, yol olmaya doğru yol almak.

Bu dünya, ölüler yurdu değildir; diriler yurdu hiç değildir.

Ölmemek için direnen, dirilmek için mücadele eden direniş, diriliş ve “varoluş” erlerinin misafirhanesidir.

“Varoluş” kelimesini tırnak içine aldım; çünkü biz varolmak için değil varetmek için nefes alıp veren hakikatin hakikatli çocuklarıyız. Varetmek için varolmak gerekir: Varolmak, kendini bilme, kendini bulma, kendi olma, kendini aşma ve başkasına ulaşma yolculuğunun nihayetinde ulaşılan bir mertebedir. Varolmak, bu anlamda, kişinin nefsiyle mücadelesini kazanması, hiçleşerek kendine gelmesi ve kendini aşması yolculuğudur.

Ancak direniş, diriliş ve hiçleşme anlamında “varoluş” yolculuğu ile bu dünyanın ayartılarıma direnmek, bütün engellerini aşarak dirilmek ve bu dünya yolculuğunu bu dünyaya teslim olmadan, aksine bu dünyayı teslim alarak nihayete erdirmek yani “zafer”le neticelendirmek mümkün olabilir.

Dünyaya teslim olan, yol alamaz.

Dünyaya teslim olan yola da çıkamaz, yoldan çıkmıştır çünkü.

Dünyaya teslim olan aslâ izi sürülen, takip edilen, hakikate rehberlik eden yol olamaz.

KÖKLERDEN GÖKLERE, GÖKLERDEN KÖKLERE YAPILAN BENZERSİZ YOLCULUK…

İnanmak, inanmış adam olmak, aynı anda köklere ve göklere açılabilmek, köklerle ve köklerle irtibat kurmak demektir.

Adanmak ise, aynı anda hem köklere hem de göklere, hem yere hem de göğe hem melekût âleme hem de mülk âlemine yolculuk yapabilmek demektir.

Kök ile gök arasında gidip gelebilmek, göklerden taze, diriltici beyaz haberler getirebilmek demektir. Melekûtî âlemden süt emerek mülk âlemini beslemek, ruh üflemek; insanı hakikat medeniyetinin insanın içini ısıtan, dışını ışıtan nurlarıyla aydınlatmak; kişiyi mülk aletinde melekûtî âlemden edindiği meleksi melekelerle donatmak; her bir insanı sarsılmaz, muhkem imanından ötürü güven adası, güvenilir liman yapmak; her bir insanda Yaratıcı’nın bütün isimlerinin ve sıfatlarının tecellî etmesini sağlayarak her bir inanmış insanı hakikatin adalet hazinelerinin, merhamet hazinelerinin, kardeşlik hazinelerinin, vefakârlık, cefakârlık, fedakârlık, kanatkârlık, diğergâmlık, özetle ilim / bilme, irfan / bulma, hikmet / olma hazinelerinin tezahür ettiği bir hakikat pınarına dönüştürmek demektir.

Çok mu abartılı oldu bu tasvirler ve tarifler?

Hiç de değil. Tarihin akışını değiştiren peygamberlerin ve onlardan süt emen, onların mirasçısı olduğu bildirilen öncülerin olmazsa olmaz özellikleri ve hayatı yaşanılır kılan hatta dünyaya cenneti armağan eden güzel insanların insanı, insanlığı güzelleştiren güzellikleridir.

ÖNCÜ KUŞAKLAR VE ŞAFAK YAĞMURLARI

İnanmış ve adanmış insanlar olmasa, bu dünya cehenneme döner. Bugün cehenneme dönmüşse bunun temel nedeni inanmış ve adanmış insanların, sahabe ruhlu öncü kuşakların olmayışı, klasik kitaplarımızda yapılan sahabe tarifi olarak aktarılan şafak yağmurları’nın yağmayışıdır.

Daru’l-Erkam’ı düşünün… İlk 45 Müslümanı. Her yaştan, her topraktan, her renkten her sınıftan insanın bir araya geldiği, hakikat medeniyetinin tohumlarının ekildiği, yeşertildiği ve meyveye durdurulduğu ilk inanmış ve adanmış kuşağını İslâm›ın.

Bir dünyayı, şirkin, küfrün, başıboşluğun, zulmün, ayartının, ruhsuz zenginliğin baştançıkarıcı dünyasını hiç tereddüt etmeden terkedip, taptaze, diriltici, herkesi kardeş kılıcı, gökle yeri buluşturucu sınır tanımayan, sınırları ortadan kaldıran kutlu hakikat bayrağını göndere çeken yürek ülkesinin cesuryürek çocuklarını, yürekli, hakikatli öncülerini…

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;