EKONOMİ

Yiğit BULUT : Finansal zorlama ve Roma ittifakı

Tarih
18 Kasım 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Yiğit Bulut
 Yıl 2008... 160 yıldır finansal zorlamalar ile kontrol edilmeye çalışılan bu coğrafyada bir ses yükseldi... Ne diyordu o ses ?

Sevgili dostlar, son dönemde unutulmuş olabilir ama hatırlıyorum ve hatırlatıyorum; Sayın Erdoğan, 1839’da boynumuza geçirilen “finansal prangaları” 2008’den itibaren tek tek kırdı! BAĞIMSIZLIK SAVAŞININ YOLUNU AÇTI, MİLLET BU YOLDAN YÜRÜDÜ! İLK ADIM ÇOK ÖNEMLİYDİ!

O SES “EKONOMİK ANLAMDA TAM BAĞIMSIZLIK” DİYORDU! EVET! IMF ile anlaşmamak '2000 yıllık savaşın' sonuydu!

Değerli dostlar, Küresel güçler ile Türkiye arasındaki bugün yaşadığımız "iktidar" savaşında, filmi geriye sarar ve bugün yaşadıklarımızı özellikle ayrıca geri döner ve IMF "anlaşmamasına" kadar ülkeye hâkim olan "her şey elden gidiyor" algılamasına yol açan "süreç ve gelişimi" sorgularsak; neler görebiliriz?

Sorgulamayı detaylar eşliğinde geliştirelim...

Roma (Avrupa) İstanbul (Anadolu) coğrafyası arasındaki iktidar mücadelesi M.S. 330'da başladı ve Osmanlı'nın gerekli ekonomik değişimi sağlayıp, Avrupa ile birlikte atağa kalkamadığı 1700'lü yılların başına kadar devam etti. 1700'lerin başından itibaren mücadele Roma tarafından kazanıldı ve İstanbul coğrafyası Avrupa tarafından "devşirilir" hale geldi. Bugün yaşadığımız Avrupa Birliği süreci de hâlâ bu anlayışın maalesef bir parçası...

1900'lerden sonra bu devşirme sürecine, Avrupa'nın idealleri uğruna, Müslüman coğrafyasına tezleri ile hâkim olabileceği düşünülen İstanbul'un dönüştürülmesi ve özellikle Alman çıkarları uğruna kullanılması süreci eklendi. Bu dönemde Almanya ve İngiltere diğerlerinden ayrışarak Osmanlı üstünde kesin bir avantaj elde etti. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Müslüman olduğu haberleri e��liğinde, Ortadoğu'ya hâkim olma yolunda, İstanbul coğrafyası bütün unsurları ile kullanıldı.

2. Dünya Savaşı'nda ve öncesinde de durum farklı değildi. Potansiyel bir Rus (komünizm) tehlikesine karşı sivil unsurlar ABD ve Almanya tarafından harekete geçirildi. Bu süreç, Almanya'nın Ortadoğu petrollerine dokunmadan Orta Asya petrol bölgelerine ulaşması şartıyla İngiltere ve Fransa tarafından da desteklendi. Savaş sonrası Türkiye'nin NATO'ya katılım sürecinde dahi Türkiye kurulacak bir Ortadoğu Komutanlığı mantığı ile yapıya zoraki alındı.

1980 sonrası da aynı mantığı gördük. Darbe-Devalüasyon-Kaos döngülerinde hep aynı ETKİLER ve AKTÖRLER vardı! 2003’te başlayan DİNAMİK, 2008’den itibaren BAŞTA FİNANSAL-EKONOMİK BAĞIMSIZLIK SAVAŞI HIZLANDI VE İSTANBUL “ROMA” OLMAKTAN ÇIKIP “ANADOLU İLE BİRLİKTE” EKONOMİK ANLAMDA DA “BİZİM” OLDU! Bizans tamamen yıkıldı mı? Tam değil! İçimizde “bizden olmayanlar” hala “yurt dışı efendilerine” çalışıyorlar!

Sonuç: Roma-İstanbul çizgisindeki iktidar savaşını sorgularken Roma'yı sadece Avrupa olarak düşünmeyin. 300'lerden itibaren kavramsal olarak başlayan çatışmanın tarafları ve son olarak küreselleşen dünya düzeninde bütün unsurlar; bu bir devlet veya bugün için bir şirket de olabilir, "Roma" kavramı altında toplanabilir... IMF ile anlaşmama "Roma ittifakına" karşı çok önemli bir adımdı! TAM BAĞIMSIZLIK SAVAŞI O GÜN BAŞLADI! SONRASINI HEP BİRLİKTE YAŞADIK; FİNANSAL DARBE GİRİŞİMLERİ, YARGI DARBESİ DENEMELERİ VE SON OLARAK FİZİKİ İŞGAL GİRİŞİMİ...

Son söz:Bütün bu yaşananlara rağmen başlayan TAM BAĞIMSIZLIK mücadelesi devam ediyor ve hedeflere ulaşana kadar devam edeceğiz... YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE...

Star
18 Kasım 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;