OTOMOBİL

Ufuk Sandık : Talep çok otomobil yok

Tarih
19 Ekim 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Ufuk Sandık

Yurtdışındaki fabrikalar Türkiye’ye ayırdıkları kontenjanları son anda iptal etti. Zaten düşük sayıda üretilen otomobilleri Türkiye yerine daha kârlı gördükleri Avrupa pazarlarına gönderdiler

Türkiye otomobil pazarında daha önce görülmeyen ilginç bir dönem yaşanıyor. Talep var ama piyasada otomobil bulunmuyor. Bunun en büyük nedeni çip krizi ve parça tedariği nedeniyle fabrikalarda üretimin azalması. Ancak bir neden daha var. Yurtdışındaki fabrikaların Türkiye'ye ayırdıkları kontenjanları iptal etmeleri. Zaten düşük sayıda ürettikleri otomobilleri Türkiye yerine daha kârlı olan Avrupa pazarlarına göndermeleri.
Yeni BMW 5 Serisi G30 İçin M Performans Kiti TanıtıldıBu yüzden birçok ithal markanın kasımda Türkiye'de satışa sunmayı planladığı otomobillerin gelişi iki-üç ay ötelendi. Aylar öncesinden sipariş veren adını listeye yazdıran tüketiciler aranıp, otomobillerin gelişinde gecikme olduğu açıklanıyor. En az 2020 Ocak ayına kadar beklemeleri gerektiği söyleniyor.

TÜKETİCİ OTO AVINA ÇIKTI
Hayal kırıklığı yaşayan tüketiciler, sipariş verdikleri ve aylarca bekledikleri otomobilin ÖTV matrahının yükselip satış fiyatının artacağından endişe ediyor. İki-üç daha beklemeyi göze alamayanlar piyasada hangi otomobil varsa onun peşine düşüyor. Eşi dostu arayıp otomobil sektöründe tanıdık bulmaya çalışıyor. Torpil bulup adını bekleme listesinde ön sıralara yazdırmaya çabalıyor. Bu durum hem satıcı hem alıcı için bir kaos ortamına neden oluyor.
Ve karşınızda Porsche'nin ilk tamamen elektrikli spor otomobili: Porsche Taycan - PiltechAraç tedariği konusunda yaşanan sorun sadece ithal markalarla sınırlı değil. Türkiye'de üretilen otomobillerde de benzer bir durum var. Türkiye'deki fabrikalar da önceliği Avrupa'ya veriyorlar. Yurtdışı siparişlerini karşılamak için üretim yapıyorlar. İç pazar için daha az araç üretiyorlar.

GÜNDEMDE NE VAR?
- Aylar önce konuşulan otomobil ÖTV'sinde ara matrah düzenlemesi yeniden gündeme geldi. Söylenenlere göre yüzde 45, 50 ve 80 olarak uygulanan matrah dilimlerinin dışında bir ara matrah daha eklenecek. Yeni matrah dilimleri 65 ve 70 olacak.
- Maliye, otomotiv sektörünü radarına aldı. Fiyat artışlarını inceliyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;