SİYASET

Süleyman Özışık : Böyle bir ihtimal var mı?

Tarih
04 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Süleyman Özışık

Cumhur ittifakından sonra, muhalefet bloku da ittifak çalışmalarını tamamladı. CHP-İyi Parti-Saadet Partisi ve Demokrat Parti seçimlere tek çatı altında gitmeye karar verdi.

Sormamız gereken bazı sorular var.

Diyelim ki bu ittifak çoğunluğu ele geçirdi. Ve hatta diyelim ki seçim ikinci tura kaldı ve bu ittifak bir cumhurbaşkanı da çıkardı.

Bu durumda kimin politikaları yürürlüğe sokulacak?

CHP'nin mi?

Mesela, bir süre önce Güneydoğu'yu ateş topuna çeviren PKK'lılara "Hendekçi arkadaşlar" diyen, SİHA'dan rahatsız olan, etkisiz hâle getirilen teröristlere, "Masum köylü" diyen, YPG'nin terör örgütü olmadığını savunan ve hatta cenazelerinde gözyaşı döken CHP'nin politikalarına hangi parti ne diyecek?

"Bu ülkeyi böldürmeyiz, teröristlere göz açtırmayız" diye propaganda yapan İyi Parti bu söylemlere ne diyecek?

Ya da Saadet Partisi ne diyecek?

28 Şubat döneminde başörtülüler açılıp saçılsın diye "İkna odaları" kuranlarla, okunan ezandan rahatsız olup, şehitlik kavramından tiksinenlerle birlikte olup ülkeye yeni bir rota çizebilecek mi Temel Karamollaoğlu?

FETÖ konusunda hepsinin çok kolay anlaşacağına eminim. Onun için "FETÖ ile mücadele konusunda birlikte hareket edecekler mi?" diye sormuyorum. 

Hemen hepsi ABD'nin çıkarları için ortak hareket edecek mi? 

Mesela, Suriye'de Beşar Esad rejimini tanıyacaklar mı? Ya da YPG terör örgütünün El-Bab ve Afrin'e yerleşmesi için anlaşabilirler mi? 

Daha önce kendi ideolojilerinden gelen Ahmet Necdet Sezer ile dahi büyük kriz yaşayanlar, 4 partiyi temsil edecek Cumhurbaşkanı ile anlaşabilecekler mi? 

Hadi Meral Akşener Cumhurbaşkanı oldu diyelim. 

CHP bu durumu sorunsuz kabul edebilecek mi? Aralarında herhangi bir kriz çıkmayacağına garanti verebilecekler mi?

Ya da Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı olduğunu varsayalım. 

Bugüne kadar yanında, yakınında bulunduğu bütün siyasi parti liderlerini satışa getiren Meral Akşener bu durumu hazmedebilecek mi?

Cumhurbaşkanlığı'nı kaybedeceği için Meclis'e milletvekili olarak giremeyecek duruma gelen Akşener bu durumu kabullenebilecek mi? 

Bu dört partinin 5 yıl boyunca gerçek bir iş birliği yaparak ülkeye hizmet edebileceğine gerçekten inanan var mı?

Ben inanmıyorum.

Zaten bu ittifakın yüzde 50 sınırına yaklaşabileceğine de iğnenin ucu kadar ihtimal vermiyorum.

Çünkü, HDP'nin içinde olmayacağı bir ittifakın başarılı olması mümkün değil. 

CHP oy patlaması yapıp yüzde 30 alsa dahi, İyi Parti yüzde 10 barajını aşsa dahi, Saadet yüzde 5 alsa dahi başarılı olmaları mümkün değil.

Dikkat edin, her partiye fazladan 5 puan vermeme rağmen yüzde 50 sınırına yaklaşamıyorlar. Normal şartlarda bu partilerin oy oranları yüzde 32'yi bulmaz ama ben yüzde 45 verdim.

Başarılı olmak için değil, yüzde 50 sınırına birazcık yaklaşabilmeleri için yapmaları gereken tek şey, HDP ile gizli flört yapmak.

Başka şansları yok!

Daha doğrusu gizli ittifak yapacaklar! Şahsi kanaatime göre bu ittifakı şöyle yürütecekler.

HDP'lilerin milletvekili seçimlerine bağımsız aday olarak girmesi için plan yapacaklar. Böylece bu partiyi Meclis'e sokmuş olacaklar. Bunu yaparken, baraj sorununu aşan HDP'nin seçmenini, güçlü oldukları yerlerde CHP veya İyi Parti'ye kanalize edecekler.

Selahattin Demirtaş da Cumhurbaşkanı adayı olacağı için oylar iyiden iyiye dağılacak ve Erdoğan ilk turda seçilemeyecek. Yani onların planı böyle ama bu plan da onlara yetmiyor. 

Geriye tek çareleri kalıyor. 

AK Parti'den yüzde 9-10'luk bir kesimi ikna etmek. Ancak bunu başarırlarsa yüzde 50-51 bandına ulaşabilecekler. 

Peki, AK Parti'den yüzde 9-10'luk bir kesimin, bu ittifaka kayma ihtimali var mı? Yani bugüne kadar savunduğu bütün değerleri ayaklar altına alıp, “Ben başka partiye gidiyorum” diyenler olabilir mi?

Ben de bu soruyu, Erdoğan'a ve AK Parti'ye gönül veren seçmene sormak istiyorum:

Gerçekten böyle bir ihtimal var mı?

Türkiye
4 Mayıs 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • As1

    05 Mayıs 2018 10:33
    4 0
    Nah var yasasin akp yasasin Erdogan
  • HAK DAVA

    04 Mayıs 2018 17:44
    141 0
    BEN YOLUMDAN DÖNMEM DİNİME İMANIMA SALDIRAN KİMSENLERİN SAFINDA DA DURMAM MÜSLÜMANIM VE MÜSLÜMANLARA 100 YILDIR YAPILAN ZÜLÜMLERİDE UNUTMADIM..O YÜZDEN OYUM REİSE VE AKP YEDİR.. BENİM KIZ KARDEŞİM BAŞI KAPALI OLDUĞU İÇİN KAZANDIĞI ÜNİVERSİTEYE ALINMADI VE PERUK TAKARAK OKUMAK ZORUNDA KALDI BUNLARI UNUTMADIM BEN
  • BABA

    04 Mayıs 2018 16:53
    7 0
    BU YAZIYA HARİKA DEMEKTEN BAŞKA YORUM YAPILMAZ
  • hursit dilaver

    04 Mayıs 2018 16:20
    40 1
    müjdeler olsun. İMF,' dert etmeyin para ben de,yeter ki seçimi kazanın' dedi.,reuters haberine göre. IMF çok mutlu.. ayrıca almanya da 3. HAVALİMANINI KİRALAMAK ÜZERE HEYETİNİ 27 HAZIRANDA İSTANBULA GÖNDERİYOR.BURAYI İLETMEK SİZİN HARCINIZ DEĞİL demiş merkel..malum yunan havalimanlarını da kiralamışlardı,6 ay kadar önce.elbet şu S400 lere ve nükleere de sıra gelecek. işte o zaman DANSSSS..ve PERDEEEE
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;