GÜNCEL

Ruşen Çakır : Beş soruda Kobani’ye askeri yardım

Tarih
21 Ekim 2014
İzlenme
Kişi
Yazar
Ruşen Çakır
21 Ekim 2014...
1- YARDIM NEDEN GEÇ KALDI?

Öncelikle (IŞ)İD’in Kobani’yi kolaylıkla ele geçireceği, yardımların bir işe yaramayacağı düşünülüyordu. Yani “Kobani düştü, düşüyor” yaklaşımı sadece Ankara’da değil, örneğin Washington’da da egemendi. İkinci olarak Ankara; PYD ve onun askeri uzantısı olan YPG’ye özellikle ağır silah yardımı yapılmasına, bunların Türkiye’deki PKK militanlarına aktarılma ihtimalini öne çıkararak şiddetle itiraz etti. Başta ABD olmak üzere müttefiklerine de Kobani’ye mesafeli olmalarını telkin etti.

2- NEDEN ŞİMDİ?

Öncelikle “tanka karşı Kalaşnikof” olarak özetleyebileceğimiz bariz silah eşitsizliğine rağmen Kobani düşmedi. Uluslararası koalisyon bunun üzerine ilkin (IŞ)İD mevzilerine yönelik daha fazla ve daha etkili bombardımanlar düzenledi. YPG ile koordineli olarak yapılan hava saldırılarının etkili olmasıyla birlikte (IŞ)İD’in yenilebileceği ihtimali belirince silah, mühimmat ve savaşçı takviyesi gündeme geldi.

3- YARDIMDA KİLİT ROLÜ KİM OYNUYOR?
Gerek Washington, gerek Ankara’nın PKK ile ideolojik, politik, hatta örgütsel ilişki içindeki PYD/YPG’ye doğrudan yardımı sorunlu olacağı için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KBY) yardımda devreye girdi. Erbil ile Kandil’in arası Şengal, Mahmur ve Kerkük gibi bölgelerde (IŞ)İD’e karşı ortak mücadelede düzelmeye başlamıştı. Kobani’ye yardımı, KBY’nin teşekkürü olarak da görebiliriz. Ayrıca Rojava (Suriye) Kürtlerinin yönetiminde PYD’nin özellikle Mesud Barzani çizgisindeki kişi ve kuruluşlara pay vermesini bekleyebiliriz.

4- ANKARA NASIL İKNA OLDU?

AKP hükümeti baştan itibaren yanlış bir Kobani stratejisi izledi. Öyle ki bu yanlış politika, içerde ve dışarda Ankara’nın Kobani’nin düşmesini arzuladığı yorumlarına yol açtı. Yanlıştan dönmede Kobani’nin düşmeme ihtimalinin artmasının yanı sıra son sokak olaylarının tekrarlanma ve buna bağlı olarak çözüm sürecinin tehlikeye girme riski de belirleyici olmuşa benziyor.

5- BUNDAN SONRA NE OLUR?

Kobani artık kolay kolay düşeceğe benzemiyor. Bu deneyim, uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ta (IŞ)İD’e karşı mücadelede epey işine yarayacaktır. Tabii doğrudan ya da dolaylı bir şekilde PKK ile ilişki ve işbirliğine girilmiş olmasının bölge ve Türkiye dengelerini değiştireceği de muhakkak. Eğer hükümet bundan sonra akılcı politikalar geliştirirse Kobani’nin düşmemesi Türkiye’nin Kürt sorununu çözmesinde ve bölgesinde daha aktif bir rol oynamasında yardımcı olabilir.
Habertürk

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;