DÜNYA

Nedret Ersanel : Rus diplomatın ölümü, S-400 füzeleri, McCain’in Cumhurbaşkanı’na fısıldadıkları...

Tarih
23 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitaliy Çurkin'in New York'ta hayatını kaybetmesi, yaşamın(ın) en doğal hadisesi olsa bile, kim şüphe ediyorsa sonuna kadar haklı...


Çünkü Çurkin son 2 ay içinde hayatını kaybeden dördüncü Rusya elçisi ve bunların çoğu kuşkulu ölümler.. Hatta bir tanesi “kuşkusuz" ölüm.

9 Aralık 2016'da Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov'un bir FETÖ üyesi tarafından katledilmesi odur.

Nitekim, yine aynı gün Moskova'da da bir Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Petr Polshikov evinde ölü bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay da Atina'da görev yapan 55 yaşındaki Rusya Konsolosu Andrey Malanin yine evinde ölü bulunmuştu.

Bu cinayetler/ölümler arasında rabıta kurmanın en basit yolu dönemin şartlarını anlamaktan geçer.. Yoksa seri cinayet katili arar gibi eş-iz üzerinden giderek sonuca varılamaz.

Çünkü bu tür cinayetlerde tetiği çeken katili bilmez.

Spekülasyon yapmak, komplo teorisi kurmak şart ise; Çurkin vakası ile seri Rus diplomat ölümleri yerine, Malezya'da suikaste kurban giden Kuzey Kore lideri Kim Jong un'un üvey kardeşi Kim Jong Nam'ın öldürülmesi arasında manidar zamanlama aramak daha çekici gelebilir.. Hele, suikastin “kaliteli" işçiliği düşünüldüğünde...

Yine de verili alanda kalalım...

Yani “konjonktürün getirdikleri"nde...

MASALAR, KARTLAR, KOZLAR...

Geçtiğimiz Pazartesi, Rus devlet şirketi Rostech; 'Rusya ve Türkiye, S-400 füze savunma sistemlerinin satışı konusunda görüşmelerde bulunuyor, anlaşılması halinde siparişlerin yoğunluğuna rağmen Türkiye için en yeni S-400 sistemi üretilebilir' mealinde açıklamalar yaptı ve iki ülke arasındaki yakınlaşmanın “stratejik menzilini" yükseltti.

İşin mali portreyi konuşmaya kadar vardığı bilgisini, hatta Savunma Bakanı Fikri Işık'ın, “Rusya'nın tavrı olumlu" açıklamasını da ilave edebiliriz.

Fakat-her zaman olduğu gibi-o kadar basit değil.

Türkiye'nin füze savunma sistemleri öyküsü yeni değil. Vakt-i zamanında bu köşede perde arkası verilerek hayli irdelendi.

Bu nedenle, 'iş bitti' denemez. Ama açıklamalarda kullanılan “en yeni" ve “yoğun siparişlere rağmen" ifadeleri yeni ve güçlüdür!

Çünkü iki ifade farklı hedeflere yöneliktir...

“Yoğun siparişlere rağmen"i tercüme ettiğinizde...

Bir, sadece 7 gün önce... “Rus silah şirketi Rostech, Rusya'nın Çin'e satacağı S-400 füze savunma sistemlerinin üretimine başladığını belirtti. Rostech, 'Birçok ülke S-400 sistemlerinden almak istiyor ancak üretim konusunda sınırlı imkânlara sahibiz". (
14/02, Sputnik.)

Bu dahi kafidir ama iki.. “ABD uçak gemisi Carl Vinson'ın da aralarında bulunduğu ABD savaş gemilerinin Güney Çin Denizi'nde devriye görevine başladığı bildirildi. Uçak gemisi son olarak iki yıl önce Güney Çin Denizi'nde konuşlanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Çin'in egemenliğini, güvenliğini zayıflatmaması konusunda 'ciddi şekilde' uyarmıştı". ('ABD'den Çin'i kızdıran hamle!', 20/02, Hürriyet.)

Üç, “İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yaptığı üç günlük askeri tatbikatta füze denemeleri yapıldığı belirtildi. Askeri yetkililer, füze denemelerinin 'başarılı' olduğu, tatbikat sırasında akıllı ve gelişmiş füzelerin kullanıldığı açıklandı". (21/02. Hani Washington'un “terör örgütü" ilan etmeye hazırlandığı “devrim muhafızları".)

Dört... “İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türk yetkililerin İran aleyhindeki yapıcı olmayan sözlerinin ardından Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı". (20/02, ParsToday ve BBC.)

McCAİN ANKARA'YA TRUMP'IN YENİ ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANINI ANLATTI...

“En yeni"yi sadeleştirdiğinizde ise Türkiye'nin elini ABD/NATO'ya karşı yükseltmek ve güçlendirmek amacı ortaya çıkar.

Beş... Füze açıklamalarının Senatör John McCain'in Ankara'da bulunduğu, Cumhurbaşkanı tarafından kabul zamanlanmasına denk getirilmesinin de anlamı vardır...

“ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin etkili isimlerinden Senatör John McCain, ABD'nin terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede Türkiye ile birlikte harekete etmesi gerektiğini söyledi. McCain, 'ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisini dikkate almalıdır' ifadelerini kullandı".

McCain sıradan bir Amerikan politikacısı değildir. ABD eski Başkan adayıdır ve Demokratların da saygısını kazanmış bir siyasidir. Hepsinden önemlisi, “Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı"dır.

McCain; “Avrupa ve Ortadoğu'daki düzensizliklerin arttığı bir dönemde Türk-Amerikan ittifakı her zamankinden daha önemlidir. ABD'deki yönetim değişikliği Suriye'deki mevcut politikanın yeniden değerlendirilmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bölgede kabul edilebilir bir güç dengesi kurabilmek için Türkiye ile çalışmalı"... (21/02, Yeni Şafak.)

“Güç dengesi" mesajı Moskova'yadır.

Sonuç...

Bu açıklamalar aynı zamanda, ABD Başkanı'nın politik savaşta kaybettiği Flynn'in yerine yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak Korgeneral Herbert Raymond McMaster'ı seçmesine de ayarlıdır.

Şimdi bu danışmanın kimliği/geçmişi üzerine de hayli “okumalar" yapılacaktır ama bu sefer zahmet etmeyin.

McCain, Ankara'ya “kim" olduğunu ve “Suriye için ne düşündüğünü" söyledi!

Nereden biliyoruz?

Basit, Başkan'a tavsiye eden o!

Yenişafak
23 Şubat 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;