SİYASET

Nedret Ersanel : İran ve Suriye ile ‘Çok Gizli’ anlaşma...

Tarih
27 Ağustos 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel

ABD'nin Cerablus operasyonundan haberdar edilmesi, Başkan Yardımcısı Joe Biden'in uçağı Esenboğa'ya doğru uçarken 'Fırat Kalkanı' harekâtının başlatılmasındaki 'meydan okumayı” görmemizi engelleyemez.

Anlıyoruz ki, 'haber verme' bir yana 'bilgi verildi' bile naiftir, “tebliğ edilmiş” yazabiliriz...

Başkan Yardımcısı da Vali Yardımcısı'nı kucakladığına göre, “tebellüğ” gerçekleşmiş. Esasen, Biden'ın basın toplantısında 'birbirimizi anladık' dediği de o.

Niyetim bir süper gücü “eziklemek” değil. Ama vaka şu; ABD'nin bu kadar diplomatik hiçe sayılmaya katlandığı uzun zamandır görülmemişti.. Hele bir NATO üyesi tarafından.

Sebebini merak etmiyor musunuz?

Sizin yüzünüzden.

“Vatan” konusunda Türkiye'de oluşan mutabakatın gücüdür bu.

Bir ülkenin “birliği” aynı zamanda diplomatik silahtır.

Joe Biden'in “kırmızı-beyaz kravat”ında tezahürünü görebilirsiniz.

TÜRK LOKUMU…

YPG/PYD'nin ABD özel kuvvetleri ve hava kuvvetleri tarafından kollandığına ilişkin herhalde kimsenin şüphesi yoktur. Hoş, Washington'da bunu reddetmiyor.

Bu durumda, operasyon amacının Kuzey Suriye'nin stratejik noktalarından birini kontrol altına almak olduğu denli, gerektiğinde 'o güçlerle' yüzleşmek olduğunu anlamalıyız. TSK'nın PYD'yi vurması başka nedir ki?

Şimdi PYD konusunda “esneyen” Washington'un hesabı basitti; 15 Temmuz'da Türk ordusunun zayıfladığını, bölgede Rus askerî varlığı da mevcutken, maşalarına karşı harekete geçilemeyeceğini düşünüyordu.

Bu 'müthiş planın' direnci 14 saat sürdü; Cerablus düştü, komutanlar da savaşçıları “Türk lokumu” ile taltif ettiler...

GRİ ALANIN GÖLGELERİ...

Türkiye'nin Suriye politikasının/operasyonunun Tahran ve Şam ile benzer anlayışı takip ettiğine ilişkin bir izlenim var. Bu da üç başkent arasında “anlaşma” varmış izlenimi yaratıyor.

Bu doğru değil. Zımnî akıl ortaklığı olabilir. Türkiye ile İran arasında daha açık bir uzlaşı da olabilir. Mesela, İran istihbarat yetkililerinden bir ekibin operasyon evvelinde (23/08) Ankara'ya geldiği ve katkı sunduğu iddiası var.

Eğer öyle ise Şam'dan mesaj getirip getirmediklerini de kimse bilemez!

Biri çıkıp derse ki, “ABD ve İsrail tarafından desteklenen, Irak ve Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e kavuşacak bir hattın/'ülkenin' inşasına karşı, Türkiye ve İran arasında bir büyük ve gizli anlaşma var”... Şaşırtıcı olmaz.

Kaldı ki o hayal hattın yaratacağı stratejik risklerin Türkiye, İran, Irak ve Şam'ı yakınlaştıracağını görmemek mümkün değil.

Ama Türkiye ile Şam arasında bir anlaşma olduğu söylenemez. Çok çok, Şam yönetiminin bölgeye ilişkin Türk-Rus-İran ortak adımlarına “ayak uydurma” gayretinden bahsedilebilir.

Nitekim, Şam'ın PYD'yi hava saldırısı ile vurmak gibi ilk kez görülen ve ABD'yi de sersemleten atağı bu baptan sayılabilir. Aynı mercekten bakıldığında, operasyon sırasında havada bir tek Rus savaş uçağının görünmemesi de aynı akla dahildir.

Nihayet 'Fırat Kalkanı', Ankara'nın artık Amerika'nın iyi niyetine güvenmediğini gösteren sert bir mesajdır. Amerika bundan sonra Suriye'de ne yapsa tatmin edici olmayacak.

Türkiye'nin, tankın üzerine çıkarak demokrasisini kurtarmış halkına, “Amerika aslında iyidir” diyebilmesinin tek yolu var; FETÖ'nün kellesi!

ÇİN'LE NÜKLEER ANLAŞMA VE RUS GENELKURMAY BAŞKANI'NIN İPTAL EDİLEN ZİYARETİ

Ayın 23-24-25'inde 'Manidar Zamanlamaları Ayarlama Enstitüsü'nün mesai yaptığı anlaşılıyor…

“Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımını içeren Türkiye ve Çin hükümetleri arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının uygunluğuna dair kanun yürürlüğe girdi.” ('
Türkiye-Çin nükleer Enerji İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete'de', 25/08, AA.)

Ta 9 Nisan 2012 tarihinde Pekin'de imzalanmış bir anlaşmaydı, kısmet bu günlereymiş!

Bir diğeri…

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov Ankara'ya geliyordu.. Ne zaman? Dün. Yani Amerika'yı yollayıp, Rusya'yı ağırlayacaktık.

Fakat iptal oldu.

Neden?

Rusya'nın, Türkiye'nin Cerablus'a yönelik ve PYD ile yüzleşmeye müsait operasyonuna ilişkin açıklaması oldu. (Aksi zaten garip olurdu.) Mealen; “Suriye-Türkiye sınırlarında yaşananlardan endişeli olduğunu belirtiyor, krizin Suriye yönetimi ile diyalogla çözülmesi”ni salık veriyordu. (İran da aynı cümlelerle açıklama yaptı.)

İlk kısmı biraz dostlar alış-verişte görsün, PKK/PYD ve bir ayağı Rusya'da da bulunan radikal şebekeler Rusya'nın üzerine sıçramasın için yapılmış, esasen, “Ankara'ya Şam'ı adres gösterme” maksatlı bir açıklamaydı.

Operasyon önceden Rusya ile paylaşıldığından rahatsızlık olduğunu düşündürecek bir sebep yok. Fakat Genelkurmay Başkanı'nın ziyaret-iptali değil-ertelemesi nasıl izah edilebilir?

Belki şöyle; “Rus ordusu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla savaş hazırlıklarının denetlenmesi için ani tatbikatlara başladı. Savunma Bakanı Şoygu; 'Batı, güney ve merkez askeri bölgelerinin birlikleri, kuzey filosu, hava ve indirme birliklerinin savaşa hazırlık durumu denetleniyor.” (25/08, CNN.)

Moskova'nın erteleme kararını iletmek için Biden'ın Türkiye'den ayrılmasını beklendiğini de özel not olarak düşelim!

Başka bir neden?

Sürpriz sonları seviyorsanız, iki konuyu birleştirebilirsiniz! Kim bilir, o da bu satırlar yazılırken gerçekleşen Erdoğan-Putin telefon görüşmesinde tartışılıyordur…

Yenişafak
27 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;