GÜNCEL

Nedim Şener : Terör örgütlerinin deprem yalanları

Tarih
01 Mart 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

Hızı azalsa da özellikle sosyal medya üzerinden yalan ve dezenformatif haberler yayılmaya devam ediyor.

Çoğu zaman gerçek kullanıcıların da tuzağına düştüğü sosyal medyadaki yalan haberlerin yayılmasında sahte ve BOT hesaplar halen etkili biçimde kullanılıyor.

Deprem yaralarının sarılmaya çalışılırken sosyal medyada bazı örgütlü yapılar bu yalan ve dezenformatif haberlerle acılar derinleştirilmeye çalışılıyor.

En kötüsü gerçek ile yalan birbirine karıştığı için zaman zaman ihtiyaçların giderilmesini önlüyor. Vaka ve yardım konusunda sahte bir ihbar, gerçekten o yardıma ihtiyacı olana ulaşmasını geciktirebiliyor.

1114 HESAPTAN YALANLAR

Bir yandan İletişim Başkanlığı yalan ve dezenformasyon konusunda bilgilendirme yaparken savcılıklar koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı adli yönden inceleme, araştırma ve soruşturmalara devam ediyor.

Emniyet’in dün yaptığı şu açıklama aslında tabloyu net olarak veriyor:

“Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nca, meydana gelen depremlere ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde endişe, panik ve korku oluşturmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 1013 hesap yöneticisinin tespiti yapılarak ilgili birimlere gönderilmiş, 581 hesap yöneticisi hakkında adli işlem başlatılmış, Cumhuriyet Başsavcılıkları’ndan alınan talimat doğrultusunda 145 şahıs gözaltına alınmış, 27’si tutuklanmıştır.”

Depremin ilk anından itibaren başlayan yalan fırtınası, oluşturulan başlıklar üzerinden yürütülüyor.

9 BAŞLIKTA MİLYONLARCA TWEET

Emniyet’in tespitlerine göre, Twitter’da 6 Şubat ile 26 Şubat 2023 arasında AFAD (1.026.705), #DevletHalkıÖlümeTerkEdiyor (4.429), Erdoğan (11.435), Asker (2.487), İskenderun (182.105), işkence (15.741), Hatay (670.820), Ahbap (277.055), deprem (4.319.533) etiketleri ve bahsetmeleri altında toplam 6.510.310 adet yorum ve paylaşım yapıldı. Twitter’da konu ile ilgili oluşturulan 9 etikete yönelik ‘Bot Tespiti’ çalışmasında; 2.024.992 hesap arasından 492.277 (yüzde 24) hesabın bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesap olduğu tespit edildi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ

Daha da kötüsü yalan ve dezenformasyonun yayılmasında sosyal medyada organize olmuş terör örgütlerinin rolü büyük. Emniyet’in tespitleri de bu yönde.

Yalan ve dezenformasyon konusunda PKK/KCK, FETÖ ve bazı silahlı sol örgütlerin aktif olduğu belirlendi. Bazı ortak hareket eden terör örgütlerinin sosyal medyada paylaşımlarında farklılıklar da bulunuyor.

PKK/KCK HESAPLARININ YALANLARI

Buna göre PKK/KCK terör örgütü yanlısı kullanıcıları daha çok, Suriye’nin kuzeyinde bulunan bölgelerin Türkiye’nin kontrolünde olduğu belirtilerek bölgeye gönderilen yardımların engellendiğini yazdılar.

OHAL ilan edilmesinin “darbe” olarak nitelendirdiler. 1999-2022 yılları arasında 88 Milyar 240 Milyon TL toplandığı fakat toplanan vergilerin sözde savaş giderleri için harcandığı gibi dezenformatif içerikleri paylaştılar.

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve depremden etkilenen bölgeleri bombaladığı yalanını yazan PKK/KCK’lı hesaplar Alevi kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı köylere yardım gönderilmediği yalanını yaydılar.

Sosyal medya platformları üzerinden –sözde- “Kürt düşmanlığı” yapıldığı, AFAD’a teslim edilen yardım malzemelerinin para ile satıldığı yalanını paylaştılar. Depremler nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 150 binden fazla olduğu, silahlı çete gruplarının Antakya’da depremzedelerin yaşadığı bölgeleri yağmaladığı dezenformasyonunu yaydılar. Deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların “organ mafyaları” tarafından kaçırıldığı yalanlarını yazdılar.

FETÖ’CÜLERİN PAYLAŞIMLARI

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;