SİYASET

Nedim Şener : PKK/HDP’nin derdi ‘Bakanlık’ değil sözde demokratik özde bölücü talepler

Tarih
10 Mart 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminde “Atatürkçü, Kuvayımilliyeci, kurucu parti” özelliğini kaybetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet ittifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak artık PKK terör örgütü ve siyasi kolu HDP tarafından açıklanan ve Türkiye’nin bölünmesine götürecek müzakere sürecine giriyor. Kemal Kılıçdaroğlu bunu “CHP Genel Başkanı” sıfatıyla değil, “Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adayı” olarak yapacak. Bu nedenle tehlike, CHP’nin kimliğini yitirmesinin çok ötesine geçti ve artık Türkiye’nin bölünmesi sürecine dönüştü. Nitekim, PKK/HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi CHP genel başkanı olarak değil cumhurbaşkanı adayı olarak yapacaklarını açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu da kısa süre içinde görüşmeye gideceğini söyledi. Mithat Sancar, görüşmenin sonucuna göre seçime kendi adaylarıyla gidip gitmeme kararı vereceklerini söyledi.

PKK/HDP’NİN TUTUM BELGESİ

PKK/HDP 27 Eylül 2021’de açıkladıkları “Tutum Belgesi” ile pozisyonunu net olarak başından beri ortaya koyuyor. PKK/HDP’li Selahattin Demirtaş da, “HDP masaya gelemez, gelirse biz olmayız” diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yazdığı mektupta, bakanlık talebi olmadığını ama “demokratik taleplerinin” tartışılmasını istiyor.

Peki, PKK/HDP’nin sözde demokratik talepleri nelerden oluşuyor, onu da 27 Eylül 2021 tarihli tutum belgesinden aktarayım.

“GÜÇLÜ DEMOKRASİ” dedikleri “özerklik”, onu da şöyle ifade ediyorlar: “... yerel yönetimlere yetki ve kaynak devrinin güvence altına alındığı, yerel katılım mekanizmalarının işlediği güçlü bir yerel demokrasi olmadan güçlü demokrasiyi inşa etmek mümkün değildir.”

“TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ YARGI” dedikleri ise PKK’lılar başta, “siyasi dava” dedikleri terör örgütü davalarında tutuklu ve hükümlü olanların serbest bırakılması. Bunu da “... tüm siyasi davaların ve mahkûmiyetlerin sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını, adaletin ve toplumsal barışın tesisi açısından bir gereklilik olarak görüyoruz” diyerek anlatıyorlar

“KAYYUM REJİMİ DEĞİL HALK İRADESİ” dedikleri ise PKK terör örgütüne yardım ve yataklık eden belediyelere kayyum atanmasının durdurulması. Tutum belgesinde bu “... kayyumlar rejimi anlayışına son verecek yasal düzenlemeler, bu rejimin yarattığı tahribatların giderilmesi ve kayyum mağdurlarının tüm haklarının iadesi için acildir” diye anlatılıyor

“KÜRT SORUNUNDA DEMOKRATİK ÇÖZÜM” dedikleri aslında PKK terör sorunu. Bu maddede adı verilmeden PKK elebaşı Öcalan ve PKK terör örgütü ile müzakare, Türkiye’nin bölünmesinin temeli olarak anadilde eğitim, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile yetinmeyen PKK/HDP Anayasa’da farklı etnik kimliklerin yer almasını öneriyor. “Savaş politikaları” diyerek PKK terör örgütü ile mücadele yerine müzakere edilmesi şu ifadelerle isteniyor: “Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur, bu sorunun çözümü için muhataplarla diyalog kurulması... Bu çerçevede, başta anadili hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

Savaş politikaları, silah ve çatışma yöntemleri yerine, diyalog ve müzakere seçeneklerinin kendini tarihsel olarak dayattığı ve güncel olduğu aşikârdır... Sorunlarımızı şiddet aracılığıyla değil, konuşarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur.”

“BARIŞÇIL DIŞ POLİTİKA” diyerek, Türkiye’nin PKK/YPG/PYD terör örgütüne karşı Suriye ve Irak’ta yürüttüğü mücadelenin durdurulması isteniyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;