GÜNCEL

Nedim Şener : Çanakkale Köprüsü'nün 664 yıllık gizemi

Tarih
07 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener
Troya kentinin tam 20 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu seneyi "2018 Troya yılı" olarak ilan etti.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen "Medya Buluşmaları" nedeniyle önceki gün TRT'den Gökhan Gökçe ile Çanakkale'ye gittik. Konferans öncesi Milat'tan önce (M.Ö.) 3 bin yılında kurulmuş olan Troya antik kentini ziyaret ettik. Yanımızda otuz yıldır Troya'da kazı çalışmalarında görev yapan ve bu konuda birçok eseri bulunan 2013'ten itibaren antik kentin kazı başkanlığını da yapan Prof. Dr. Rüstem Aslan olunca gezi, günümüzden beş bin yıl öncesine dair bir yolculuğa dönüştü.

Bir ilk Troya Müzesi

Çanakkale'yi, çevresini ve Troya'yı ondan dinlemek her kula nasip olmayacak bir şans. Tarih, coğrafya ve motolojiyi birbirine kaynaştırarak öyle bir anlatıyor ki; Rüsyem Hoca, Troya'yı M.Ö. 8'inci yüzyılda "İlyada ve Odysseia" eserleriyle ölümsüzleştiren İzmirli ozan Homeros'a dönüşüyor.

Dinleyenler de M.Ö. 1200 yılında gerçekleşen Troya savaşının kahramanları ile aynı coğrafyanın insanı olmaktan gurur duyuyor. 

Antik kente girerken yol üzerinde kahverengi bir yapı dikkatimizi çekmişti. Rüstem Aslan, yapının "Troya Müzesi" olduğunu anlattı. 

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;