GÜNCEL

Nagehan Alçı : Vahşetin sıradanlığı

Tarih
23 Ekim 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Nagehan Alçı
Başımızı yastıkların altına gizlesek de, kulaklarımızı tıkamaya çalışsak, gözlerimizi sımsıkı kapatsak da orada. Kaçamıyoruz. Musul ya da Suriye’deki savaş değil bahsettiğim. Ortadoğu’da yaşananlar, yani ‘makro şiddet’ zaten dört bir taraftan bizi kuşatıyor. Endişelensek de ‘orada’ olanlar başka bir dünya. İçten içe kendimizi avutmamızı da sağlıyor. ‘Nasılsa bizden değil’ diyoruz. Uzakta, ilkellikte, barbarlıkta üreyen bir şey diyerek teselli buluyoruz. 


Bizi esas ürküten, köşe bucak kaçtığımız şiddet yanı başımızdaki. Son derece sıradan, öyle ‘yaratık’ gibi gördüğümüz IŞİD’lilerin ürettiğinden ziyade, bize benzeyenden çıkan. Her gün karşılaştığımız köşe başındaki esnaf ya da alt sokaktaki komşunun üretebildiği. 

Buna tam olarak uyan bir örnek Irmak’ın hikâyesi. 2 gün önce bir televizyon programında 3,5 yaşındaki Irmak’ı evinin önünde oynarken kaçırıp tecavüz ettiğini, sonra da öldürüp gömdüğünü itiraf eden aynı mahallenin hırdavatçısı çıktı. Yani her gün selam verdiğimiz, belki ayaküstü hal hatır sorduğumuz, sıradan biri. Bir vatandaş. 

http://c14.zedo.com/jsc/images/inReadcloseicon.png

2 gündür uykularımı kaçıran, dalabildiğim kısıtlı zamanlarda kâbuslarıma giren, öyle yakın, öyle bizden bir hikâye ki bu. Hannah Arendt’in meşhur ‘kötülüğün sıradanlığı’nı akla getiriyor. Sıradan ve teklifsiz. Ve her yerde, daha doğrusu rutinin içinde. 

Vahşi ya da kötü illa eli silahlı dağlarda yaşayan, alenen kafa kesen terörist değil. En az onun kadar acımasız olabilen Ali, Veli, Ayşe, Fatma... Yanı başımızda hatta belki de içimizde yaşıyor!

Bu gerçekle baş etmek için Irmak cinayeti karşımıza çıkınca başımızı çeviriyoruz. Bol bol Musul konuşuyoruz, ‘Aman Ortadoğu olmayalım’ diyerek kendimizi avutuyoruz…

Milliyet
23 Ekim 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Aydın

    28 Ekim 2016 18:08
    0 0
    Haklısınız Rabbim bu gibi insanları islah etsin masum insanları da korusun. Irmak zaten cennetlik Rabbim ailesine büyük sabır versin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;