SİYASET

Murat Çiçek : Gazınızı almayız

Tarih
04 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Çiçek

Bu kadar cehalet ancak tahsille olur diyen sakallı Celal’in hayırla yad edilmesine neden oluyor Putin.

Sen bir dönem iki kutuplu dünyanın kutbundan biri ol, dış politikada öyle hamleler yap ki dünyanın neredeyse yarısını etkile, etkin altına al, bugün de kaba bir cahilin yapmayacağı, istese de yapamayacağı yalpalamalar sergile.

Var mı böyle bir dış politika hamlesi? Bir konuda ülkeni haklı buluyorsan, ambargo uygulamak istiyorsan, uygularsın, sonuçlarına da katlanırsın.

Putin’in kafası öyle karışık ki.

Yarım ağız “sizden yaş sebze ve meyve almayacağız, ama bu ambargo değil” diyor, öte yandan “ama limon ve fındık alacağız onlara ihtiyacımız var” diyor. Neden limona karşı bu kadar hürmetkârsınız? Bu ne biçim ambargo?

Yaş sebze ve meyveye karşılık biz de Rusya’dan buğday alıyoruz. Buna ambargo uygulamaya niyeti yok Putin’in. Çünkü 1.3 milyar dolarlık bir ihracat kaleminden vazgeçmek istemiyor. E az para değil tabi.

Türkmenistan’a, Kazakistan’a on binlerce TIR’ımız mal taşıyor. Rusya güzergâhını kullanıyoruz. Neymiş? Putin talimat vermiş buna da yarım ağız ambargo uygulanacakmış. İşleri yavaşlatacaklarmış, aklı sıra Türkiye’yi sıkıntıya sokacaklarmış.

Türkiye ne yaptı? Azerbaycan ile görüştü. İlham Aliyev devreye girdi. Türk TIR’larından alınan vergiyi yüzde 60 indirdi, liman vergilerini düşürdü. Bu hamle Rusya üzerinden mal taşımayı otomatikman devre dışı bıraktı. Aramız düzelse bile Türk TIR’ları için Azerbaycan yolu daha karlı hale geldi. Rusya transit geçişten alacağı vergiyi kaybetti.

Türk akımı projesinde görüşmeler durdu diyor Rus Enerji Bakanı. Ama gaz vermeyeceğiz diyemiyor. Çünkü en büyük alıcılarından biriyiz. Ama Putin’den almaya mecbur değiliz. Bak Katar kollarını açtı bizi bekliyor, tam destek, full destek diyor. Putin’den almazsak Katar’dan alırız, Azerbaycan’dan alırız.

Dış politikaya bak. Aklı sıra gazla tehdit eden Putin, Akkuyu Nükleer santral sözleşmesinden vazgeçemiyor. Neden? Çünkü milyarlarca dolar gelir söz konusu.

Erdoğan hakikaten sabırlı adammış. 

“Eteğindeki taşları döksün bir hele sonra elbet bizim de söyleyeceğimiz var” diyerek, bekle gör politikasını tercih ediyor. Aslında Putin’in kendini imha etmesini eminim büyük bir zevkle izliyordur.

Putin en büyük kozunun gaz olduğunu sanarak birilerinin gazına gelmiş anlaşılan.

Türkiye ise kararlı. Gazınızı almayacağız diyor. Bunu bari yanlış anlamayın.

Star
4 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;