POLEMİK

Mevlüt Tezel : Kurgu videoyu muhalefet için gerçek kabul etmek

Tarih
10 Kasım 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Mevlüt Tezel

İstanbul'da Öz Ciğerci Abe isimli bir işletme, taytlı seksi bir Türk kadın garsonun elleriyle Arap müşteriye yemek yedirip, ayran içirdiği bir video paylaştı. Sosyal medyada da "Kadınlarımızı Arap müşterilere cariye gibi sunuyorlar" benzeri binlerce yorum yapıldı. Haber siteleri sanki bu görüntüler gerçekmiş gibi haber yaptı.
Çok takipçisi olan bazı sosyal medya kullanıcıları da bu ucuz, berbat reklam videosundan yola çıkarak muhalefet yaptı.
Bu ciğercinin başka birçok saçma, berbat videoları var. İşletmenin amacı sosyal medyada viral olup bedava reklam yapmak. Doğrusunu söylemek gerekirse amaçlarına ulaştılar.
Aklı başında bir insan bu videoyu izleyince haber yapılmaması gerektiğini düşünür. Çünkü video baştan aşağı kurgu. Dürüm yedirilen kişinin oturuşundan, hareketlerinden ve tipinden Arap olmadığı, Türk olduğu anlaşılıyor.
Bir kadının elinden dürüm yemek, ayran içmek vs. böyle bir muameleyi anca pavyonda bulursunuz ve cüzdanınızı boşaltıp mekandan ayrılmak zorunda kalırsınız.
Peki, bu videoyla ilgili gerçekmiş gibi yorum yapanlar, görüntülerin mizansen olduğunu anlamadılar mı? Elbette anladılar, lakin göçmenlere duyulan toplumsal rahatsızlıktan beslenip etkileşim kazanmayı tercih ettiler. İşte böyle kendimizi rezil ediyoruz!

CEZASI AĞIR OLMALI


Bu videoyu çekenlerin ırksal tartışmalardan bağımsız daha büyük bir suç işlediklerini düşünüyorum. Yemek yedirilen Amerikalı, Fransız turist de olabilirdi.
Bu videodaki asıl sorun köle imajının çizilmesi. Verilen mesaj: Türk kadını parayı verenin kölesi olabilir! Zaten video ile ilgili yapılan yorumlarda genelde "Türk kadını Arapların cariyesi, kölesi oldu" yönünde.
Söz konusu restorana ırkçılık ve nefret söylemine yol açma suçlamalarından dava açılmalı. Bu tarz videoların çoğalmaması için de ibret olsun diye firmaya ağır bir ceza kesilmeli.
Bir TikTok videosuyla ulusal imajı zedelemek, Türk kadınını köle, cariye gibi sunmak bu kadar kolay olmamalı!

İNEKLERE MASKE TAKILSIN MI?
2,918 BEST Cow Mask IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe StockBilim insanları ineklerin hem geğirdiklerinde hem de gaz çıkardıklarında karbondioksit molekülünden yaklaşık 25 kat daha zararlı metan moleküllerini atmosfere saldıklarını söylüyor.
Hayvancılık, küresel insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 12'sinden sorumlu tutuluyor.
Aslında inekler gezegende doğal sayılarında olsa, küresel ısınmaya tesiri olmazmış. Ancak dünyada devamlı 2 milyara yakın inek bulunuyormuş.
İneklere maske takalım, metanı filtreleyelim diyen, hatta bunun çalışmasını yapan ZELP (Sıfır Emisyon Hayvancılık Projesi) diye bir oluşum var. Maske taktık diyelim, çıkardıkları gaz ne olacak?

Bill Gates de "İneklerden vazgeçelim keselim, yapay et tüketelim" diyor ve ekliyor: "En fakir 80 ülkenin yapay et tüketebileceğini sanmıyorum. Tüm zengin ülkeler yapay et tüketimine geçmeli." Gates'e kalsa herkesi vejetaryen yapacak!
Peki, inek besiciliğine son verirsek süt, yoğurt, yağ, peynir vs. nereden gelecek? 8 milyardan fazla insanın ürettiği metan gazına ne olacak?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;