SİYASET

Melih ALTINOK : Mal bu, karar sizin

Tarih
23 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok
Yine bir referandumun eşiğindeyiz ve yine saflar netleşiyor.

Bir tarafta Ak Parti ve "evet kampanyası" yürüteceğini açıklayan MHP var. "Hayır" cephesinde ise CHP, HDP ve ilişikleri.
Halkın oylayacağı metin açık ve sade olmasına karşın çarpıtmalar başladı. Daha maddeler görüşülürken sokakta teröristler belirdi.
Halkın siyasetten tasfiye ettiği isimler bir bir ortaya çıkıyor. Tabutlu manşet provokasyonları havada uçuşuyor.
Bir anlığına tüm söylentileri, şehir efsanelerini unutun. TBMM'nin onay- ladığı ve kısa bir süre sonra önünüze gelecek olan anayasa değişikliği maddelerine odaklanın.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgYargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hükme, "Bağımsız ve tarafsız" ifadesi eklendi.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgMilletvekili sayısı 550'den 600'e çıktı.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgSeçilme yaşı 25'ten 18'e düşürüldü.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgMilletvekili seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile beraber yapılacak.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgCumhurbaşkanlarına, yardımcılarına ve bakanlara Meclis yazılı soru sorabilecek.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgArtık Cumhurbaşkanları, içinden çıktıkları parti için "yolda görsem tanımam" yalanını söylemek zorunda kalmayacak. Partileriyle zaten var olan ilişkileri yasaya bağlanacak.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgMevcut sistemde adam vursalar sorumlu tutulamayan cumhurbaşkanları hakkında Meclis bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılmasını isteyebilecek.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgCumhurbaşkanlığı ve Meclis karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesini talep edebilecek. Bu durumda TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeniden yapılacak.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgCumhurbaşkanları kanunda yer alan durumlarda geçici süreyle OHAL ilan edebilecek.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgAskeri mahkemeler yalnızca görev suçlarına bakacak.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgHâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 3 üyesi Cumhurbaşkanlığı, 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi de TBMM tarafından seçilecek.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgCumhurbaşkanları bütçelerini Meclis'in onayına sunacak.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgTBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da yapılacak. Ve değişiklikler bu tarihten sonra yürürlüğe girecek.
Evet, aklı çok Alilerin, Ayşelerin bu maddeleri nasıl yorumladığının, onlara karşı ne hissettiğinin bir önemi yok. Oy kullanacak herkesin de aklı başında, sokma akla ihtiyacı yok.
Seçmen oylayacağı maddeleri okuyup anlayıp tercihini belirleyecek. Kuru gürültüye yine pabuç bırakmayacak ve kuşkusuz her zaman olduğu gibi en doğrusunu seçecek.

Sabah
23 Ocak 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;