SİYASET

Melih Altınok : Kemal Bey’in işi bitti mi?

Tarih
22 Aralık 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Muhalefetinden iktidar çevrelerine kadar herkesin ağzında aynı ezgi:
"Dışarısı İmamoğlu'nda karar kıldı, Kemal Bey'in üstünü çizdiler, direnmesi nafile..."
Nasıl bu kadar emin konuşuyorlar bilmiyorum ama ben ortada böylesine net bir tablo göremiyorum.
Doğru, her iki aday da okyanus ötesinde ve Avrupa başkentlerinde etkin olan yerleşik ekonomik ve politik elitin desteğini almak için çırpınıyor. Dışarıdaki bu meşruiyetin hem içeride seçmene güven vereceğini hem de adaylık rekabetinde ellerini güçlendireceğini hesap ediyorlar.
Bu yüzden birinin yurtdışı ziyaretine öteki Doğu Avrupa gazetelerinde yer bulan ve ne kadar uyumlu olacağını anlattığı röportajlarla cevap veriyor.
Ne var ki bunca hevese rağmen dışarının verdiği refleksler çok cılız. Elçilerle yemek yemek, bir iki bilim adamıyla ayakta poz vermek için araya konan onca adama, lobi masraflarına karşın elde var sıfır.

Unuttuysam siz hatırlatın...
Yüz binlerce dolar ödenerek konuşma yaptırılan Rifkin'in vasat telekonferansı ya da İmamoğlu'nun Yunanistan'ın batısına geçemeyen yerel gazetelerdeki röportajları dışında başka ne kaldı aklınızda?
Kültür endüstrisi ellerinde, destek verseler böyle mi olurdu?
Evet, küresel sermaye ve dümen suyundaki yönetimler, mevcut iktidarın yerine Türkiye'de sömürge tipi salla baş bir yönetimin işbaşına gelmesini elbette arzu ederler.
Ama bu adamlar aptal değil. Sahip oldukları gücü kumardan çok soğukkanlı hareket etmelerine, uzun vadeli plan yapmalarına borçlular.
Erdoğan gibi dünyada da yıldızı parlayan etkin ve güçlü bir lider karşısında siyasi maceralara taraf olup risk almayacak kadar öngörülüler. Neyin mümkün olup olmayacağını görüyorlar.
Baykal döneminde olduğu gibi, kaset skandalıyla falan muhalefetin liderini belirleyecek motivasyona da sahip değiller. Öncelikleri bu değil, içeride ciddi ekonomik ve politik sorunları var.
Dolayısıyla adeta kabul haline dönüşen "dışarının" muhalefetin adayı hakkında net bir karara vardığı ve Kemal Bey'in de bu plana er ya da geç teslim olacağı tezine katılmıyorum. Hâlâ bel altı bir müdahale gelmediği sürece Kemal Bey'in en güçlü favori olduğunu düşünüyorum.

***


EVLAT OLSA...
İmamoğlu, "Saraçhane'yi sosyal medyadan öğrendim" diyerek açıkça isyan eden Kılıçdaroğlu ile arasındaki buzları eritmeye çalışıyor.
Dün de CHP grubuna geldi.
Ne var ki beklenenin aksine kürsüye çıkartılmadı. Konuşturulmadı.
Oysa müsaade edilse, "Genel Başkanımızın iradesi dururken aday değilim. Bunların hepsi yandaş basının uydurması" dese bütün düğüm çözülmez miydi?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;