DÜNYA

Mehmet Barlas : Suriye’deki kriz yetmezmiş gibi Karadeniz’de de gerginlik tırmanıyor

Tarih
01 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas

Üç kıtada toprakları bulunan bir imparatorluğun vârisi olmak böyledir işte... İçinde bulunduğunuz coğrafyanın Ortadoğu bölümündeki ve özellikle Suriye'deki sorunlar yetmezmiş gibi, derken Karadeniz'deki savaş rüzgârlarının Kırım'a doğru estiklerini görürsünüz.

Gerginlik tırmanıyor
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya göre Putin Ukrayna'nın tamamını fethetmek için, Azak denizini Ukrayna'ya kapatıp Ukrayna savaş gemilerine ateş açıyor...
Putin'e göre de Poroşenko önümüzdeki seçimleri kazanmak için, Rusya ile Ukrayna arasında bir kriz üretiyor ve NATO'yu Rusya'ya karşı operasyona çağırıyor.
Bu arada Poroşenko Ukrayna'daki Ruslara dönük kararlar alarak, gerginliği tırmandırmakta...

Merkel ve Erdoğan
Bereket Angela Merkel "Kırım yüzünden NATO bir savaşa girmez" diyerek Poroşenko'nun provokasyonuna dur dedi. Ve bereket Türkiye'nin arası hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi olduğu için, Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülkeye de uzlaşma çağrısını doğrudan görüşerek yapıyor.

Kırım ve Osmanlı
Kırım'a gelince... Bizim yani Osmanlı'nın toprakları arasındaydı Kırım. Lehistan'ın Ruslar tarafından işgali üzerine 1768'de çıkan savaşta, Osmanlı orduları yenilince, Rusya istediği fırsatı yakalamış oldu ve 1771'de Kırım'a girdi. 1774'te imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşması ile de Kırım bağımsız oldu. Bu olay Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişahın kendisinin "Halife" olduğunu ilan etmesine neden olacaktır.

Halife Kırım'da
Küçük Kaynarca Anlaşması ile Kırım bağımsız olsa da dini bakımdan İstanbul'daki Halife'ye bağlı olacaktı. Seçilen Kırım Hanı'nın adı usulen İstanbul'a bildirilecek ve atamayı tayini güya padişah yapacaktı.
Ayrıca Kırım'daki kadı, müftü, imam ve vakıfları İstanbul tayin ve kontrol edecekti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;