SİYASET

Mehmet BARLAS : Referandum sonrasında neler olabilir?

Tarih
06 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
İki kişi bir araya geldiğinde bugünlerde en fazla konuşulan konu kesinlikle anayasa referandumunun sonucunun ne olacağı ve sonrasına ilişkin gelişmelerdir.

Aslında anayasa referandumunun sonucu konusunda fazla spekülasyon yapmaya gerek yoktur sanıyorum. Çünkü toplumun çoğunluğu Türkiye'nin istikrarlı ve güvenlikli bir ülke olarak yoluna devam etmesinin ana şartının, referandumda "Evet"lerin "Hayır"lardan fazla olmasına bağlı olduğunun bilincindedir.

Yetkili ve sorumlu 
Daha önce de yazdığımız
 gibi referandumda söz konusu olan Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan'a duyulan güvenin tazelenmesidir. Anayasada yapılan ve referanduma sunulacak olan değişiklikler, daha hızlı kararların alınabileceği bir yapıyı içerirken, Cumhurbaşkanı'nı da "Yetkili ama sorumsuz" statüden çıkartıyor ve sorumluluklar gündeme geliyor. En önemli yenilik ise "Başbakan" yerine "Cumhurbaşkanı Yardımcıları"nın gelmesi ve Bakanlar Kurulu üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi olacak.

12 Eylül'ün sonu
Anayasa metinlerinin toplum tarafından
 derinine incelenip bilinmesi pek mümkün değildir. Ama bilmemiz gereken şey şu andaki anayasada Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin ve sorumsuzluğun Kenan Evren için oluşturulduğu gerçeğidir. Kısacasıreferanduma sunulacak anayasa maddeleri, 12 Eylül rejimini sona erdirecektir.

Normalleşme ve demokratikleşme 
Galiba bu referandum
 sonrasında neler olacağını kestirmek, bu referandumun sonucunu kestirmekten daha zordur. Sanırım referandum sonrası dönemde özellikle normalleşme ve demokratikleşme süreçlerine ağırlık verildiğini hep birlikte göreceğimizi düşünebiliriz. FETÖ ile ve PKK ile mücadelede daha kesin sonuçların alındığı ve özellikle dış ilişkilerde eski anlaşmazlıkların rafa kaldırıldığı bir dönem yaşayacağız.
Bekleyerek göreceğiz...

Sabah
5 Şubat 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;