GÜNCEL

Mehmet Barlas : Gazeteci ile dostluk bir numara dar ayakkabı giymek gibidir

Tarih
30 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin "Adam seçimi kazandı" diye gönderdiği mesajı haberleştirdiği için arkadaşımız İsmail Küçükkaya'ya sitem etmesinin yankıları hâlâ sürüyor. Oysa gazetecilerle siyasetçilerin dost olmaları mümkündür. Bütün mesele "Güven" öğesine karşılıklı olarak tarafların özen göstermelerine bağlıdır.

Gazeteci ile dostluk 
Bir seçim sonucunun adaylardan biri tarafından resmi sonuçlar açıklanmadan kabul edilmesihaber değeri taşır. Bunun gazeteciye güvenip güvenmemekle ilgisi yoktur. Ama bazı konular, haber değeri taşısalar da gazeteci-siyasetçi dostluğunun güven öğesi kapsamına girdikleri için haberleştirilmezler. Bu kuralın dışında kalan dostlukları sevgili arkadaşım Hasan Pulur "Gazeteci ile dostluk bir numara dar ayakkabı giymek gibidir. Arkadan vurur" şeklinde tanımlamıştı.

Gazeteci olmak 
Yıllar boyu bir gazeteci olarak siyasetçilerle bazen arkadaşlığa dayanan dostluklar kurdum. Meslek hayatımın ilk yıllarında "Güven" öğesini abarttığım da oldu. Cumhuriyet gazetesindekiilk yıllarımda babamın da arkadaşı olan dönemin Başbakanı Suat Hayri Ürgüplü ile özel bir sohbet fırsatım olmuştu... Ürgüplü bu sohbette önemli şeyler söyledi bana. Gazeteye geldiğimde Genel Yayın Müdürü Ecvet Güresin'in yanına gittim. "Çok önemli şeyler öğrendimama yazarsak hükümete zarar veririz" dedim. Ecvet Bey kızdı ve "Sen gazeteci misin, yoksa devlet adamı mısın bir karar ver" diye azarladı beni.

Güven öğesi 
Dost ilişkiler kurduğum siyasetçilerin o dönemlerde bana anlattıkları güven öğesine dayalı şeyleri asla haberleştirmedim. Ama gerçekten haber değeri taşıyan bilgileri de hiç atlamadım. Mesela Özal'ın ANAP'ı seçimi kazanmasına rağmen Evren ona başbakanlık görevini bir türlü vermiyordu. Hatta demokrasiye yine ara verileceği söylentisi başlamıştı. Evren'in Özal'ı davet edeceği tarihi önceden öğrenip hem Milliyet'te manşeti yapmış hem de Özal'a müjdeyi vermiştim...

Bir Demirel anısı 
Bu yıllar boyunca siyasetçilerle aramızda dostluğa dayalı gülünç diyaloglar da oldu. Mesela 1974'te Başbakan Ecevit "Kıbrıs Fatihi" unvanını benimsediği için, ana muhalefet lideriSüleyman Demirel'in morali çok bozuktu. TRT'nin Haber Dairesi'ni yönettiğim için, bu durumdan ötürü beni de suçluyorlardı. Bir gün Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret edip kendisinin Ecevit'le TRT ekranlarında açık oturum yapması gerektiğini söyledim.
Demirel TRT'nin kendisine karşı taraflı davrandığını ve TRT kameramanlarının kendisini kilolu gösterdiklerini ileri sürdü.

Hoş seda 
Demirel'e "Sorun kameralarda değil sizin kilolarınızda. Rejim yapmalısınız" deyince kızdı bana "Biz burada demokratik rejimi konuşuyoruz, sen zayıflama rejiminden söz ediyorsun" dedi. O sırada odada bulunan rahmetli Nuri Bayar beni tutmuş ve "Barlas haklı, kilo vermelisiniz Sayın Başbakanım" demişti.
Özetle Muharrem İnce, 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Okur

    01 Temmuz 2018 10:23
    0 0
    Allah dan ,böyle bir mesaj atılmış ve de paylaşılmıştır Anket şirketlerinin ve CHP li vekillerin onca manipülasyonundan sonra şizofren CHP liler,yeni bir geziye kalkışabilirlerdi.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;