SİYASET

Mehmet Barlas : Bu yılı da aldatılarak geçirmeyelim

Tarih
01 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas

Geçen yılı belirli kesimler "Aldatılmışız" diyerek geçirdiler... HDP'ye oy veren iyi niyetli Beyaz Türkler veya "Hizmet ediyoruz" zannederek FETÖ örgütünün kullanımına giren saf ve temiz insanlar, bu "Belirli kesimler"e örnek olabilirler.
Bu aldatılmışlık duygusunun 2015'e damgasını vuracağını, geçen yılın 1 Ocak'ındaki yazımda adeta görmüşüm... Bu yazıdan bazı alıntılar yaparak, neler dediğimi hatırlatayım...

Takiyenin kökeni

- Dost ya da müttefik görünenlerin aslında böyle olmadıkları ve düşmanlıklarını sergilemek için uygun zamanı beklediklerine ilişkin kuşkular hep vardır derin siyasetin beyin hücrelerinde... Bu duruma ilişkin olarak "Takiye" veya "Kripto" benzeri kavramları bilmekte fayda vardır.
- "Takiye" Şiilerin inançlarını, Sünni egemenler olan Emeviler ve Abbasilerden gizlemek için başvurdukları yöntemmiş... İmam Cafer Sadık Şiilik oluşumunu gizleyerek, Abbasi yönetimiyle iyi geçinme yolunu seçmiş. Bunu da babası İmam Bakır'dan öğrendiği "Takiye öğretisi"ni geliştirerek başarmış. Örneğin Nizamülmülk "Siyasetname"sinde "Onlar saman altında su yürütenlerdir. Takiye yapmaktadırlar" diyor.

Kitman ve kripto

- Buna karşı dini ya da mezhepsel konumunu değil, siyasal eğilimini "Sabrederek" gizlemek, kimseye sır açmamak hâli karşılığında Arapça'nın "Kitman" kavramı kullanılırmış. "Kitman"ın temelinde bulunan "Sabır" ise, "Yüzünü ekşitmeden acıyı yudumlamak" şekline izah edilirmiş...
- Batı terminolojisinde de, aslında komünist olan ama kendisini sosyalist olarak tanıtanlara "Kripto komünist" denilir ya. Bunun gibi bir hedefe ulaşmak için farklı ideoloji sahipleriyle yapılan işbirliğine "Yol arkadaşlığı" denilmez mi?

Artık aldatılmayalım

2016'yı da aldatılmışlık duygusu içinde geçirmemek için bu kavramları her kesimin bilmesi gerekiyor... Bir de siyaseti ve dünyayı anlamaya çalışırken "Ezberlerimiz" yerine "Bilgiye dayalı bilincimiz"i kullanmamız daha doğru olacaktır. Bir başka deyişle "Kendi tarihimizle yüzleşmek"ten asla kaçınmamalıyız. Örneğin biz Türkler "Dış güçler"i sorunlarımızın kaynağı olarak görürken, belirli ülkeler için Türkiye'nin de "Dış güç" olarak algılandığını unutmayalım.
Dilerim 2016'da kimse aldatılmaz!..

Sabah
1 Ocak 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;