DÜNYA

Mehmet BARLAS : Bu Trump Kudüs konusunda işi gerçekten zıvanadan çıkardı

Tarih
24 Aralık 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
 ABD'nin bu hale düşeceğini rüyamda görsem inanmazdım.

Clinton karşısında genel oyda azınlıkta kalmasına rağmen 2'nci seçmenlerin oylarıyla başkan olan Trump'ın merkez medya tarafından adeta gayrı meşru olarak görülmesini açıkçası başında yadırgıyordum.
Ama gün geçtikçe ve Trump'ın tweet'lerindeki söylemler zıvanadan çıkmaya başlayınca, ben de "Galiba bu işin sonu kötü bitecek" diye düşünmeye başladım.

İnanılacak gibi değil 
Ve derken Trump'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüsoylamasına dönük tweet'i geldi.
"Bize karşı oy verenleri kayda alıyoruz" diyen Trump, "Bizden yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar alıyorlar, sonra da bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamayı izliyoruz" demekteydi. ABD'nin BM Temsilcisi Haley de Güvenlik Konseyi oylamasından önce diğer BM üyelerini tehdit içeren bir mail göndererek,"Oyunuzu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmenizi istiyorum" notunu düşmüştü.

Zıvanadan çıkardı 
Bu gibi çılgınlıklara karşı birey olarak tepkiler göstermenin etkisi tabii ki vardır. Ama devletleri adına tepki gösteren seçilmiş yöneticilerin söylemleri daha ağır basar. Bu bakımdan bizden yükselen tepkilere kulak vermemiz doğru olacaktır. Mesela dün Ankara İTÜ Mezunlar Zirvesi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "ABD Başkanı işi zıvanadan çıkarmış gibi görünüyor. Buradan ABDBaşkanı'na sesleniyorum, Ne kadar güçlü olursa olsun her ülke egemendir. Kendi kararını verebilir.
Güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez" dedi.
Bu arada zıvananın Farsça "Zevane"den geldiğini hatırlatalım.
Zıvanadan çıkmak deyiminin anlamını da bilgi notu olarak ekleyelim:
"Taşkınlık gösterecek ölçüde sinirlenerek kontrolden çıkmak, çileden çıkmak.
İki ağır değirmen taşını bir zıvana hizada tutar. Bu taşların zıvanadan çıkması ise çok zordur. Atalarımız ise bundan esinlenerek sinirlenmesi çok zor olan insanların artık sinirlenmekten başka çarelerinin kalmayarak taşkınlığa sebep olduklarını ifade etmişlerdir." Kaynak: http://www.lafsozluk.com

Satın alamazsınız
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Trump'ın Kudüs tasarısı lehine oy kullanacak BM üyesi ülkelere finansal desteği kesme tehdidine şu sözlerle cevap verdi:
"- Bugün BM'de Kudüs'ü başkent yapmak veyahut da ABD'nin kendi büyükelçiliğini taşıma girişimine ilişkin oylama var. ABD'nin başkanı tehdit sallıyor. Nedir bu tehdit? 'Biz milyarlar veriyoruz, bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var. Bunları tek tek kaydediyoruz.' ABD'ye demokrasinin beşiği diyorlar.
Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarla satın alamazsınız."

Para şımarığı
Cumhurbaşkanı Medine müdafii Fahreddin Paşa'ya dil uzatan BAE'nin Dışişleri Bakanı için de şöyle konuştu:
"- Fahreddin Paşa'yı bilmezsek işte bir kendini bilmez çıkar Erdoğan'ın ecdadı böyledir diyecek kadar alçaklaşır, ileri gider.
Bu adam petrolün elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken be terbiyesiz senin ecdadın neredeydi?"

Sabah
24 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;