DÜNYA

Mehmet Barlas : Algı operasyonları Türk halkının bilincine işlemez

Tarih
12 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas

Alıştığımız dünyanın kavramları, tıpkı kullandığımız eşyalar gibi eskimeye başladılar.
Yurtta ve dünyada olup bitenleri anlatmak için yeni kavramlar üretilmeye başladı. Örneğin Ortadoğu'nun 1'inci Dünya Savaşı'ndan beri devam eden paylaşım kavgasının cephelerine "Vekalet savaşları" deniliyor.
Geçmişte vekalet savaşlarının önünde Lawrence'lar ve İngiltere vardı. Bugün ise İsrail'in arkasında Amerika var.

Propaganda eskidi 
Eskiden bir siyasi partinin ya da bir ideolojinin kamuoyunu yanına çekmek için kullandığı yöntemin adı "Propaganda"ydı. Örneğin Hitler'in Nazizm'ini toplumun kafasına gece gündüz sokmaya çalışan Joseph Goebbels, "Propaganda Bakanı"ydı.
Bunun yanında tüketim maddelerine ve mesela otomobillere toplumda talep yaratılması için başvurulan "Pazarlama yöntemleri" vardı.

Algı operasyonları 
Şimdi bütün bunların yerini "Algı operasyonları" aldı. Kişileri ve kitleleri bir inanca veya bir tutuma ikna etmek için yapılan psikolojik yanıltmalara artık "Algı operasyonu" deniliyor. Algı operasyonları ülkelerin iç siyasetlerinde olduğu kadar, uluslararası arenada da gerçekleştiriliyor. Gerek klasik medyayı gerekse sosyal medyayı kullanarak asılsız bilgilerle toplumları kontrol edebilen ülkeler, algı operasyonları ile hedeflerine ulaşabilirler. Algı operasyonları bir anlamda "Psikolojik savaşlar"ın uzantılarıdır.

Darbe operasyonları 
Demokrasiye geçtiğimiz 1950'lerden bu yana gerek derin devletin gerekse dış merkezlerin sahnelediği algı operasyonları ile ne tür serüvenler yaşadığımızhatırlardadır. Bu algı operasyonları sonunda askeri operasyonlara yani darbelerede dayanmıştır... Bugün ise algı operasyonları en fazla sosyal medyanın araçları ile gerçekleştiriliyor.

Durum farklı 
Bereket Türk halkı geçen yıllar içinde daha bilinçlendi ve psikolojik savaşlara karşı olduğu kadar darbe girişimlerine karşı da direnç kazandı. 24 Haziran seçimlerinin sonuçları belli olduğunda bu bilincin varlığını bir kez daha göreceğiz.

Sabah
12 Mayıs 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;