GÜNCEL

Mehmet BARLAS : “ABD ile ilişkiler ya düzelecek ya da kopacak”

Tarih
14 Şubat 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun perşembe günü Ankara'ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'u beklerken "Amerika ile ilişkileri ya düzelteceğiz ya da bu ilişkiler tamamen bozulacak" şeklindeki değerlendirmesi, olayın ne safhaya geldiğini gösteriyor.


Savaş suçu 
Ancak bu ABD garip bir ülke oldu... Darbeler yaptıran, ülkeleri işgal eden, BM ile ilişkilerini kopma noktasına getiren, nükleer silahlanmayı teşvik eden ABD için, tüm bunlar önemli değil... Eğer dünyada uluslararası hukukun üstün olduğu bir düzen kurulabilseydi, başkanlar dahil pek çok ABD yetkilisi La Haye Adalet Divanı'nda "savaş suçlusu" olarak yargılanırdı...

Hukuksuz dünya 
Savaş suçlusu olmak için sadece Irak'ın BM kararı olmadan işgal edilmesiyeterliydi... Üstüne üstlük de, işgal edilen Irak'ın devlet başkanı Saddam Hüseyinidam edilmişti. Bu sınır tanımaz kuralsızlık sonunda Libya parçalanmış, Libya'nındevlet başkanı Kaddafi linç edilmiş ve ülke bir iç savaşa sürüklenmişti. HitlerAlmanyası Polonya'yı işgal ettiği için 2'nci Dünya Savaşı'nın başladığı bir dünyada, ABD sanki başka bir gezegendeymiş gibi aklına eseni yapabiliyordu.

Cinsel taciz önemli 
Ancak bütün bunlar ABD için önemsiz gelişmelerdi. Çünkü bütün bu gelişmelerde hiçbir ABD yetkilisinin adı "Cinsel taciz" olaylarına karışmamıştı. Çünkü ABD için ülkeleri işgal etmek, terör örgütlerini beslemek falan çok önemli şeyler değildir. Ama bu sırada bir cinsel taciz iddiası gündeme gelirse işler değişir.

Türkiye kopuyor 
Şu anda Amerikan kamuoyu Türkiye ile ilişkilerini kopma noktasına getirengelişmelere de pek ilgi duymuyor. ABD'nin müttefiki Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden terör örgütlerine silah yardımı yapması ve ilişkilerimizin kopma noktasına gelmesi falan onlar için önemli değil. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın önümüzdeki perşembe günü Ankara'ya yapacağı ziyareti değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işin ciddiyetini şöyle vurguladı:

Artık güvenmiyoruz 
"Bizim ABD'den beklentimiz açık ve nettir. Artık biz vaat istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Kaybolan güvenin nedeni de ABD'dir. İlişkilerimiz çok kritik noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. ABD güçleri, YPG ile işbirliğini devam ettirmek için bir bahane olarak cepler halindeki DEAŞ'lılara dokunmuyorlar." 

Önemli şeyler 
Evet... Bütün bunlar ABD için çok önemli değil. Şu andaki en önemli gelişmeDonald Trump'ın kıdemli danışmanı Rob Porter'in geçmişte iki eski eşine şiddetuyguladığı suçlamaları ardından geçen hafta görevinden istifa etmesi ve yerinegelen David Sorensen'in de aynı tür suçlamalarla karşılaşmasıdır... Orhan Veli'nindizelerindeki "Bir elinde cımbız bir elinde ayna/ Umurunda mı dünya" tanımı ABD'de kendini bulmuştur.

Sabah
13 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;