DÜNYA

Mahmut ÖVÜR :Trump, Barzani’yi mi PKK’yı mı tercih edecek?

Tarih
18 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Halep'te yaşanan insanlık dramının dayanılmaz hale gelmesi de, Musul ve Rakka'da DEAŞ'a karşı ABD'nin başını çektiği mücadelenin düşük yoğunluklu sürmesi de sinsi bir siyasi hesaba dayanıyor.

Bu sinsi siyasetin altında, 20 Ocak'ta göreve başlayacak Donald Trump'ı yönlendirmek ve etkilemek yatıyor.
Trump'ın nasıl bir dış politika izleyeceği merak ediliyor ama hiç bilinmez de değil. Seçim döneminde, İslamofobik yaklaşımlarına, mülteci karşıtı söylemlerine rağmen bazı ipuçları da verdi.
Özellikle Ortadoğu ve Türkiye'ye dair bu ipuçları, başta bölgeyi kaos ve düşük yoğunluklu vekalet savaşlarıyla dizayn etmeye çalışan demokratların "Derin Amerika"sını, onlarla ilişkili FETÖ'cüleri ve Türkiye karşıtı çevreleri rahatsız ediyor. İşte bu nedenle seçimi Trump'ın kazandığının anlaşılmasından sonra başta FETÖ'cüler olmak üzere Türkiye karşıtı inanılmaz bir kampanya başlatıldı. Her gün ABD'nin önemli gazetelerde Trump ve çevresini kışkırtan, Türkiye karşıtı haberler çıkıyor.
Bu kirli kampanyada FETÖ'cülerin ABD'den kovulma korkusu kadar, Trump'ın seçim sürecinde açıkladığı ve Türkiye'yi yakından ilgilendiren iki yaklaşımın da etkisi var. İlki, Trump'ın örgütlerle değil, devletlerle ilişki kuracağını açıklaması... İkincisi de "Türkiye'nin bölge Kürtleriyle birlikte hareket etmesini tercih ederiz" demesi.
Bu yaklaşımlar sadece CIA ve FETÖ'yü değil, onlarla ilişkili PKK ve DEAŞ'ı da rahatsız etti.
Tam da bu yüzden son günlerde saldırılar arttı. Bu noktada Trump'ın Kürt siyasetinde kimi tercih edeceği de Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Trump ve kurmayları, ABD'nin Barzani'yi tercih edeceğini seçim sürecinde de son dönemde de altını çizerek açıkladı.
Çünkü Trump ve aşırı sağcı kurmayları PKKPYD hattına "komünist örgüt" gözüyle bakıyor.
Trump'ın Rusya ve İran'a bakışıyla Ortado-ğu'daki gelişmelere yaklaşımı ve Barzani tercihi çok şeyi kökünden değiştirecek.
Öncelikle de AB'nin, "Şii Hilali" oluşturmak için pervasızca kan döken İran'ın ve aynı şeyi Türkiye'de yapan PKK'nın hesapları altüst olacak.
Türkiye, 20 Ocak sonrasına tüm bu kirli hesapları dikkate alarak hazırlanmalı.

Sabah
18 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;