SİYASET

Mahmut Övür : 31 Mart dersleri

Tarih
02 Nisan 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Önemli ve kritik bir yerel seçimi geride bıraktık. Çıkan sonuçlar üzerine farklı analizler yapılabilir ama öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Bu seçimle, halkın "seçme hakkı"na yönelik içeriden ve dışarıdan yürütülen algı operasyonları ve yalanlar yerle bir oldu.
Türkiye'nin başkentinde ve tartışmalı da olsa en büyük kenti İstanbul'da iktidar el değiştirebiliyor.
Ayrıca çok sayıda şehirde başa baş giden seçimleri AK Parti alsaydı kim bilir neler söylenecekti.
Bu seçimlerle bir kez daha görüldü ki, Türkiye'de vatandaş hangi gerekçeyle olursa olsun seçme hakkını istediği gibi kullanabiliyor.
Bundan sonrası siyasilere düşüyor.
Vatandaşın verdiği mesajı doğru okuyan, gereğini yapan ayakta kalır, yapmayanlar gider.
O mesajı ilk alan Başkan Erdoğan':
"Yarın sabahtan itibaren eksikliklerimizi tespit ve telafi etmenin çalışmalarına başlıyoruz. Her olanda hayır vardır. Demokrasi mücadelesi budur." 31 Mart'ın ikinci önemli mesajını Kürt seçmen verdi. Kürt seçmenin bölgede verdiği mesaj şiddet siyaset ilişkisi açısından dersniteliğindeydi. CHP, İP ve SP'nin göz yumduğu PKK-HDP ilişkisine Kürtler adeta sandığadökülerek meydan okudu.
Ağrı'da, Bitlis'te Muş'ta Şırnak'ta HDP'ye ve doğal olarak bölgeyi şiddetle esir alan PKK'ya büyük bir ders verdi.
Daha ilginci simgesel ilçeler diye bilinen Eruh'ta, Şemdinli'de, Dargeçit'te, Uludere'de, Halfeti'de, Malazgirt'te AK Parti'ye oy vererek tercihinin şiddet değil, siyaset olduğunu gösterdi. Bunda kuşkusuz teröre ve terörizme karşı verilen doğru mücadele ve kayyum belediyelerinin hizmet üretmesi kadar, Suriye üzerinden yaşanan küresel kuşatmanın da etkisi vardı. Böylece beka meselesine Kürtlerden önemli bir destek geldi. Kürtlerin bölgede ve büyükşehirlerde oy verme tercihleri de dikkat çekiciydi. Bölgede şiddeti iliklerine kadar hisseden Kürtler, HDP'ye karşı oy kullanırken, büyükşehirlerde tam tersi HDP'nin işaretiyle CHP'ye oy verdi. Bu sonuçta büyükşehirlerdeki rahatlığın, daralan ekonominin ve yaşam biçiminin etkisi kadar AK Parti'nin o sosyolojiyle kurduğu bağların zayıflamasının ve dışlanmış hissetmelerinin de etkisi var. Bunu da AK Parti'nin iyi değerlendirmesi gerekiyor.
Başkan Erdoğan balkon konuşmasında bu konuya da özellikle dikkat çekti:
"Çok önemli bir konuyu özellikle ifade etmek istiyorum. Beka meselesi konusundaki hassasiyetimize sahip çıkan tüm vatandaşlarıma, özellikle de Kürt kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Güneydoğu Anadolu bölgemizin seçim sonuçlarını Kürt kardeşlerimizin kendi iradelerini pazarlık masasına sürenlere verdiği çok önemli bir derstir." Gelelim seçim sürecine damgasını vuran üçüncü önemli unsur olan ittifak meselesine.
Siyaset için, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yeni bir dönem başlamıştı.
Siyasi partilerin önünde artık iktidar olmak için yüzde 50'nin sınırı vardı.
Referandum öncesi de savundum, bu süreç siyaseti merkezde ve asgari müştereklerde buluşturarak ittifak yapmayı teşvik edecek.
AK Parti ve MHP bunun gereğini ilk yapan partiler olarak yüzde 52 oyla seçimin kazananı oldu. Ancak aynı şey CHP'nin başını çektiği muhalefet için söylenemez. Siyaset mühendisliğiyle kurulan ittifak CHP'yi kazanan yaparken, HDP ve İYİ Parti kaybeden oldu. İP tek bir il bile kazanamazken, HDP bölgede aldığı derin yarayla hayatiyetini sürdüremeyecek bir noktaya geldi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • vaziyet

    04 Nisan 2019 22:50
    1 0
    degismesi gerekenler 1 genclerimizin imanli ve ahlakli buyumesi 2 kadinlarimiz annelerimiz evlerinde gelecegimizin nesli olan cocuklarimizi egitmesi icin tesvik edilmeli.gelecegimizi kireslerde onun bunun yaninda buyuyen cucoklara emanet edemeyiz.vaziyet meydanda 3.liselerin %70 mesleki egitim liseleri olmali.genclerimiz aileden uzak kaldikca sosyal medyaya cok vakit ayirdikca toplumumuz alttan oste dogru gelecek 30 yil sonra vahim bir hal alacak.
  • hursit dilaver

    03 Nisan 2019 14:42
    0 0
    beyler, o tutanaklardaki 4-5 imza acep müşahitlerin imzası mı. yoksa bir önceKİ SEÇİMDE izmirde yapıldığı gibi TEK KİŞİNİN 5 İMZA ATIP TUTANAGI HAZIRLAMASI MI. LÜTFEN İMZALARI DENETİME AÇIN.zatwen anlıyan biri, imzalaraın tek elden çıktığını görür. YAHU AKP İZMİR MEBUSU BAYAN BUNU GEÇEN SEÇİMDE CAN OKANARA ANLATTI. SORUN ONA..bu işi yapan adam da, bayan mebusun ' ne ayıp' demesİne, GİT ABLA BAŞIMDAN DEDİĞİNİ DE CAN BEYE SÖYLEMİŞTİ.
  • vatan sevdalısı

    03 Nisan 2019 11:44
    0 0
    tabiki değişim ve gelişim olmalı ama ben işaret etmek istediğim milli eğitim tamam değişsin ama eğitimi verenler sandık başında halkın iradesine el uzatırsa bu en büyük sorundur milli eğitimden önce o tür kişilikteki eğitimcileri değiştirmek lazım..her yerde tabikii olmadı bu ama istanbulda yer değiştirme işi ve zarftan muhtar seçm kağıdı yok diye geçersizlik yanlış bence.
  • Vatandaş

    03 Nisan 2019 08:28
    2 0
    Milli eğitim, vergi sistemi, gibi alanlar hala olgunlaşmadı. 17 yıl kesintisiz iktidar döneminde bu alanlarda ciddi değişim, dönüşüm hala yok. Milli bir eğitim konusu öncelikli mesele olmalıydı. Aile Hukuku ile ilgili düzenlemeler yoğun şikayetler alıyor. Aile birliğini sarsacak uygulamalar için elden geçirme değil köklü çözüm şart.
  • Hadi 1

    03 Nisan 2019 08:18
    1 0
    Eksikleri var mıydı? Evet vardı. Özeleştiri yapmak olumludur. Geliştirir, hataları düzeltir. Oy oranında bu kadar fark olabilir mi? Yeniden sayım sonunda belli olur. Ama 17 yıllık iktidar partisi yenilenmeye ihtiyaç duymalı. Seçim sonuçları buna işaret ediyor.
  • Mmemleketim

    03 Nisan 2019 08:16
    2 0
    Doğudaki benim can Kürt kardeşlerimden O vatan parcasının secmeninden ALLAH sayısız kere razı olsun
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;