EKONOMİ

Levent Yılmaz : Enflasyon Raporu ve beklentiler

Tarih
28 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Levent Yılmaz

Yılın ilk Enflasyon Raporu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun düzenlediği basın toplantısı ile açıklandı. Bugün rapordan ve basın toplantısından yansıyanlara bir göz atacağız.

ENFLASYON TAHMİNİ NE YÖNDE OLDU?

Enflasyon Raporları, Merkez Bankası’nın içinde bulunduğumuz dönemi nasıl okuduğunu ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini görmek açısından oldukça kıymetli bir doküman. Özellikle cari yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ve enflasyon üzerindeki risklerin neler olduğuna ilişkin yapılan analizler merakla bekleniyor.

Bu rapor döneminde Merkez Bankası’nın 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin enflasyon beklentisini bir önceki rapordaki tahmini ile aynı düzeyde tuttuğunu görüyoruz. Önceki raporda 2023 yılı sonu için enflasyon tahmini %22,3 iken 2024 yıl sonu için %8,8 olarak belirtilmişti.

ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Merkez Bankası’nın bu rapor döneminde iyimser olmasının birkaç farklı nedeni var. Elbette en başta baz etkisinin içinde bulunduğumuz yıl boyunca oldukça yüksek oranda hissedilecek olması. Ancak ekonomi yönetiminin sadece baz etkisi ile yetinmeyeceğine ilişkin adımları da son dönemde görüyoruz. Örneğin enerji grubunda üretici fiyatlarına etki edecek şekilde yapılan indirimler ve tüketici fiyatlarına doğrudan etki edecek olan perakende sektöründeki fiyat sabitleme adımlarının enflasyonla mücadeleye ciddi katkılar sağlayacağı aşikâr.

Tüm bu verilere ve gelişmelere bakarak önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün daha da belirginleşeceğini ifade edebiliriz. Ancak ilerleyen rapor dönemlerinde küresel ve yerel gelişmelere bağlı olarak enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellenme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.

KAVCIOĞLU’NUN MESAJLARI NEYDİ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun basın toplantısında verdiği en önemli mesajlardan birisi enflasyon ana eğilimindeki ve beklentilerdeki gözlenen iyileşmenin devam edeceğiydi. Kavcıoğlu bu iyileşmenin tahminler üzerindeki aşağı yönlü etkisinin 1,4 puan seviyesinde olduğunu belirtti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;