DÜNYA

Kürşad Zorlu : Ermenistan Azerbaycan’da ne yapmak istiyor? İşte cevabı...

Tarih
16 Temmuz 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Kürşad Zorlu

Dağlık Karabağ sorunu henüz çözülememişken Ermenistan bu kez Karabağ’ın dışında yine Azerbaycan’ın toprak parçası olan Tovuz bölgesini hedef aldı. Azerbaycan biri Tümgeneral düzeyinde olmak üzere 11 şehit verdi. Buna karşılık Ermenistan tarafında 100’e yakın kayıp olduğu bildirildi. Bu yazıyı kaleme alırken çatışmalar düşük yoğunluklu devam ediyordu. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın geçen yıl sonunda Rusya’dan aldıkları Su30 uçaklarını sosyal medya hesabından paylaşması gerilimin kolay dinmeyeceğinin bir işareti. Zira 90’lı yıllardan bu yana olan bitenler gösterdi ki Ermenistan’ın bu sorunu çözmek gibi bir niyeti yok. Azerbaycan’ın %20’sini işgal eden ve 1 milyondan fazla insanın evini terk etmesine neden olan süreci, Ermenistan yönetimi bir hak olarak görüyor. BM kararlarına aykırı davranarak bu topraklardan çekilmediği gibi daha Mayıs ayında sözde bir seçim yaparak Karabağ’dan çıkmayacağını ortaya koymuştu.

Tovuz Saldırısı asla bir provokasyon değildir - Ocak MedyaTovuz saldırısının farklı açılardan irdelenmesi gerekiyor.

Karabağ’ın dışında bir yere neden saldırı düzenlendi? Ve neden şimdi? Ne yapmak isteniyor?

Dün Azerbaycan Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, aynı zamanda Dış Politika Başkanı Hikmet Hacıyev ile konuyu değerlendirdik. Habertürk’e özel açıklamalar yaptı.

NEDEN?

-Ermenistan Karabağ konusunda atması gereken adımlardan ve mesuliyetten kaçmaya çalışmaktadır. Bunu yaparken üyesi olduğu kuruluşları bu sürece dahil ederek yeni mevziler kazanma peşindedir. Örneğin Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan’ın üye olduğu Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü…Ancak nafile çabalar olarak görüyoruz. Zira bu ülkelerle bizim iyi ilişkilerimiz bulunmaktadır. Bu ülkelerin çoğunluğu Ermenistan’ın saldırgan tutumunun farkındadırlar.

Azerbaycan koronavirüs nedeniyle İran'la sınırını kapattı-Bir başka sebep Paşinyan hükümeti ciddi bir kriz dönemindedir. Halka verdiği vaatleri 2 yıldır gerçekleştiremiyor. Sosyo-ekonomik durumu zaten kötüydü salgın sonrası daha da keskinleşmektedir. Ve öteden beri ülkesinde Azerbaycan ve hatta Türkiye düşmanlığını üzerinden insanları bu gerçeklerden uzak tutmak istemektedir.

YENİ CEPHE YENİ KAOS

-Bir defa şunun altını çizmek isterim ki bu yaptıkları planlı bir saldırıydı…Önceden kurgulanmış ve hesap edilmiş. Ermenistan bunu devam ettirmek isteyebilir. Çünkü amaçlarından biri Azerbaycan’ı yeni bir cephede savaşın içine çekmek. Kaosa sebep olmak. Biz elbette kendimizi koruyacağız. Açık ve net söylüyorum Ermenistan haddini bilmelidir. Gerektiğinde bizim gücümüz bunu fazlasıyla göstermeye yeterlidir. Son birkaç gündür verdikleri kayıpları kendi vatandaşlarından ne kadar gizleyebileceğini sanmaktadır. İnsanlık açısından üzücü olan bugünkü Ermenistan yönetimi en büyük kötülüğü kendi vatandaşlarına yapmaktadır. Bu yanlış politikalar sebebiyle acı reçeteler ödeyen Ermenistan vatandaşlarını Paşinyan yönetiminden hesap sorması yakındır.

AZERBAYCAN NE YAPACAK?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den net mesaj: Ermenistan'ın ...-Paşinyan dün tutmuş iki askeri uçak paylaşıyor. Bize gözdağı vereceğini sanıyor. Maceraperestlikten, şovdan başka bir şey değil. Ne yapabilirsin! Zaten senin kaç tane uçağın var. Herkes bilmelidir ki Azerbaycan Devleti olarak yapılan her saldırı uluslararası hukuktan aldığımız dayanakla misliyle karşılık bulacaktır. Biz her zaman olduğu gibi Uluslararası örgütlerde kendimizi anlatmaya devam edeceğiz. Ancak dün Azerbaycan’da toplanan onbinler diyor ki “artık yeter En önemlisi gençlerimiz…Bu mücadeleye canları pahasına hazırdır. !” İnsanlarımızı anlıyoruz. Haklılar Heyetler geliyor, gidiyor. Görüşüyorlar ama sonuç yok. Bizim de bir Karabağ planımız var ve topraklarımız mutlaka geri alacağız.

TÜRKİYE’YE MÜTEŞEKKİRİZ

-Ve tabi ki kardeşimiz Türkiye’miz. Biz tek millet olmuşuz. Birbirimizin derdi sevinci birdir. Bu olayın hemen ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yanımızda olan net açıklamaları için her bir Azerbaycan vatandaşı adına müteşekkiriz. Bir kez daha görülmüştür ki Türkiye bu bölgede tehlikesizliğin ve çatışmasızlığın bir garantisidir. Elele vererek topraklarımızı koruyacağız.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;