GÜNCEL

Hilal Kaplan : Karanlıkta kaldığımız gün...

Tarih
13 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan

31 Mart 2015'i hatırlayan var mı? Sabah 10.36 itibariyle, Türkiye genelinde 44 ilde elektrik kesintisi yaşandı. Herkesin kesintiye yoğunlaştığı dakikalarda ise Çağlayan Adliyesi'ne giren iki DHKP-C'li terörist, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı önce odasında rehin almış ve akşam saatlerinde hunharca katletmişti.
Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız'a göre sabah 10.36, ülke içinde elektrik talebinin en az olduğu saat dilimleri içindeydi. Öyleyse tarihimizde benzeri görülmemiş bu kitlesel kesinti nasıl oldu? Ülkenin elektrik altyapısını oluşturan doğu ve batı alt sistemleri nasıl saniyeler içerisinde çöktü? Raporlara göre sistemde "aşırı yüklenme" görülüyordu, o kadar. Ama bu 'yüklenme'nin sebebi açıklanamadı çünkü tam olarak tespit edilemedi.
Dış dünyada olaya yorum getiren çeşitli kaynaklar vardı. İranlı rejim muhalifi ve ABD taraftarı bir gazeteci, İran tarafından yapılan 3 farklı siber saldırı sonucu kesinti olduğunu öne sürdü.
Diğeri, Amerikalı güvenlik şirketi Cyclance ki onlar da İran tarafından yönlendirilen bir hacker grubu tarafından saldırıya uğradığımıza işaret etmişti.
Sonuncusu ise İsrail yanlısı yazar Michael Halpern'ün, Observer'da çıkan ve hiçbir kanıt sunmadan İran'ın bu saldırıyı yaptığını iddia eden yazısıydı. Ayrıca Bloomberg'de de saldırının arkasında Rus hackerların olabileceğine dair çıkan yazıyı ekleyelim.
Bu kitlesel kesintinin ertesi günü Nükleer Enerji İşbirliği AnlaşmasıMeclis'ten geçti. İki hafta sonra ise Rusya Devlet Atom Enerjisi KurumuROSATOM'ın işleteceği Akkuyu'daki santralin temeli atıldı. Üretilecek elektriğin Rusya'ya gideceği bir santralin yapımına iki hafta kala Rusya'nın bize siber saldırı düzenlediğini iddia edenler, esas kendilerini korumak istiyor olabilirler mi dersiniz?..
Bu yazıyı iki sebepten ötürü yazdım. İlki her yanından petrol fışkıran ve hiç elektrik sıkıntısı çekmeyen Venezuela'da günlerdir elektriğin kesik olmasını, sebebin bizde olduğu gibi net tespit edilememesini ve ABD'nin Başkan atadığı 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    13 Mart 2019 15:08
    0 0
    VENEZULA DA DENENİYOR, SIRA TÜRKİYEYE GELEBİLİR. SANTRALLARA DİKKAT. ENERJİ KESİNTİLERİNDE JENERATÖRLERİN MAZOT DEPOLARINA ŞEKER ATAR BUNLAR Kİ. ÇALIŞMASIN.her şeyi bahane edip her itliği yapar bunlar. hazır kandil ve pandisopanya soytarılarından emirler geldiğine göre uyanık ve hazırlıklı olun
  • hursit dilaver

    13 Mart 2019 15:05
    0 0
    ZATEN S 400 BUNLARI ACITTI. ÇÜNKÜ İŞGAL EDİP BOMBALAYAMAYACAK.unutmadan dün akşam METEHAN DEMİR SÖYLEDİ. PKKya 100den fazla bomba da yüklenen preditör verilmiş.geçen hafta bir saldırı olmuştu da atlatmıştık. SEÇİM MEYDANLARINA DİKKAT EDİLSİN. PROVAKASYON İÇİN HDP-CHP MİTİNGİNE BİLE DRON UÇURUR BUNLAR.(insan agırlığından faazla bomba da taşıyormuş bunlar yani 100-150 kg gibi.
  • hursit dilaver

    13 Mart 2019 15:02
    0 0
    hilal kaplan haklı. hem de çok haklı. SEÇİM AKŞAMI VE DE GECESİ BUNLAR ÖYLE ŞEYLER YAPARLAR Kİ, KARANLIKTA OYLARI ÇALDILAR DEYİP BATIYI AYAGA KALDIRILAR.içerdeki DHKPCli ve suriye kin ve nefretli tayfa da bahane işte deyip ülkeyi yangn yerine çeviririler de ABD, NATO VE LOZAN VESAYETÇİSİ DEVLET-İ FEHİMANE DE, İŞTE BAHANE DER, EL KOYARLAR.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;