GÜNCEL

Hasan Öztürk : TEDES: Güvenli seyahat mi para tuzağı mı

Tarih
31 Mayıs 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Hasan Öztürk
TEDES gelecek hafta yeniden devreye giriyormuş. TEDES ne mi? Hani geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla devre dışı bırakılan, “Trafik Denetleme Sistemi" adı altındaki suiistimal düzeni!

Güvenli seyahat mi yoksa para tuzağı mı tartışmalarının yoğun yaşandığı günlerde bir de baktık ki bu sistem “para tuzağı"na dönüşmüştü. Kaldırıldı! 

Bir yıl sonra yeniden sistem devreye alınıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte. Ve öğreniyoruz ki belediyeler sistemi devreye sokmak için kuyruğa girmiş. Çünkü TEDES ile kesilecek cezaların yüzde 30'u doğrudan belediyelerin kasalarına girecek.

TEDES'ten maksat 
“kazaları önlemek, insan hayatını korumak"filan diye açıklanıyor. Hiç katılmıyorum!

Çünkü şehirlerarası yollarda bölünmüş yollar için hız sınırı 110. Buna mukabil şehir içlerinde de farklı uygulamalar var. 82 km hızla gidilmesi gereken yer de 70'le gidilmesi gereken yer de var. Bir de 50 km hız sınırı olan bölgeler var ki evlere şenlik.

Yolda 110 ile gidiyorsunuz. Birden karşınıza 
“Hız sınırı bölgesi"tabelası ve 50 km hız levhası geliyor. O an aracınızın hızını 50 km hıza indirirseniz kaza yapma riskinin daha fazla! Çünkü günlük olarak orayı kullanan kamyoncular sistemin ne zaman devreye girip ne zaman çıktığını iyi biliyor ve arkanızdan öyle bir hızla geliyor ki, nereye kaçacağınızı bilemiyorsunuz!

Neyse…

TEDES uygulamasını başlatacaksanız eğer, öncelikle trafik ve yol güvenliği açısından “mücavir alan", “şehir içi", “bölünmüş yol", “çevre yolu" gibi tanımların yeniden yapılması ve hız sınırlarının yeniden belirlenmesi gerekir. Yine, güvenli yolculuktan söz edilecekse öncelikli olarak ağır vasıtaların sol şerit ihlali ve hız sınırı aşımları konusunda çok daha caydırıcı düzenlemeler yapmak gerekir.

Sadece şu kadarını söyleyeyim. Yolda gidiyorsunuz, “Hız sınırı bölgesi" tabelası karşınıza çıkıyor. Ama etrafta ne bir yerleşim alanı, ne in ne cin var! Sadece haritaya göre “mücavir alan" olarak belirlenmiş bir bölge var.

Ve siz hızınızı 50 kilometreye düşürmezseniz TEDES'in kameralarının tespiti üzerine uygulanacak cezanın yüzde 30'u o “mücavir alan"a sahip belediyenin kasasına girecek.

Tamam, güvenli seyahat edelim. Tamam hem can hem mal kaybı yaşamayalım. Tamam çevreye dost olalım; araç egzozlarımız çevreyi daha az kirletsin.

Ama Allah aşkına, bu uygulama bir gelir kapısı olmasın.

Bilmem anlatabiliyor muyum?

Yenişafak
31 Mayıs 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • sedat kalfa

    03 Haziran 2017 11:55
    0 0
    bu tedes denen meret uygulamaya girerse bilin ki AK PARTİ kendi ayağına kurşun sıkıyor demektir.muhalefet ellerini oğuşturuyor
  • Resul demirkan

    31 Mayıs 2017 22:30
    2 0
    Istanbuldan rizeye gidip geliyorum 600lira yakiyor aracim cezalar 1000 lirayı geçiyor 10 km hız sınırını asmaktan ceza yiyoruz bu resmen soygun yazik değilim bize
  • vatansever

    31 Mayıs 2017 13:22
    2 0
    vatandaşı müşteri olarak gören zihniyet
  • Nizamettin AKSU

    31 Mayıs 2017 10:29
    2 0
    Ben Edirneye giderken 67km hızla 412 Lira ceza yedim, hala ödemedim. Nerde nasıl oldu anlamadım. Bunlara ses çıkartıp gerçekten bir gelir olarak görmelerini engellemek lazım. Hatalı sollama kırmızı ışık emniyet şeridi cezaları vs. bunlar anlaşılıyorda kimsenin olmadığı yolda giderken 67km hızla 412 lira ceza nedir.
  • Cool_m

    31 Mayıs 2017 10:18
    2 0
    Tedes Kesinlikle bir rant kapısı dır. Madem 50 ile gidecektik. Neden bunca yatırımla yollar tüneller yapıldı. Alt yapı düzeltildi. Yollar iyileştikçe araçlar güvenli hale geldikçe hız sınırları düşüyor. Bu iş o belediyelere ve AkParti ye patlar. Birileri malı götürür ama ihalesi Cumhurbaşkanına kalır. Hani TEDES fetö projesi idi? ÖTV haksızlığı gibi... Geldi ve kaldı. Halkın üzerine bu kadar gidilmemeli. Sonra çok dizler dövülür.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;