GÜNCEL

Hande Fırat : S-400 seçimi bekliyor

Tarih
20 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hande Fırat

Yerel seçimlere kısa bir süre kaldı. Seçim sonrasında Türkiye’nin önündeki kritik iki konunun ekonomi ve S-400 olduğunu yazmıştık.

Rusya’dan alınmasına karar verilen hava savunma sistemi S-400’ler konusuna bakmaya devam edeceğiz. Geçen hafta “Türkiye’nin S-400 almasını istemiyoruz”temel yaklaşımında olan ABD’nin Patriot teklifinin ulaşabildiğimiz ayrıntılarını yazmıştık. Hatırlayacak olursak:

Patriot’un fiyatı S-400’ün fiyatının bir buçuk katı.

Daha önce teklif ettikleri fiyatı yükselttiler.

ABD peşinat olarak önümüzdeki iki ayda yaklaşık 1 milyar dolar istiyor.

Erken teslimat için buldukları formül ise bir başka ülke için hazırlanan bataryayı ekim ayında Türkiye’ye yönlendirmek.

Teknoloji transferi yok.

trump ile ilgili görsel sonucuTürkiye önşart kabul etmese de ABD’nin bir de önşartı var. Amerikalılar “S-400’ü alırsanız Patriot teklifi masadan kalkar” diyor. Yani Amerikalılara göre Türkiye önce S-400 almayacağını, konuşlandırmayacağını söylemeli.

Henüz Türkiye Amerikalıların Patriot teklifine resmi bir yanıt vermiş değil. Ancak yerel seçimden hemen sonra nisan ayında bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Bu süreçte ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın olası yüz yüze görüşmesi kritik öneme sahip. İki lider son telefon görüşmelerinde bir araya gelmeye karar vermişlerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yerel seçimlerin hemen sonrasını işaret etmişti.

Olası kritik zirve öncesi ise ABD, S-400 ve Patriot’lar konusundaki duruşunu açıklamaya devam ediyor. Geçen hafta perşembe günü ben muhtemelen ABD’nin yaptırım tehdidine karşı Ankara’nın bakış açısını kaynaklarımdan dinlerken, Beyaz Saray’da bazı muhabirlere de ABD’nin konuya bakış açısını özetleyen bir brifing verildi. Amerikalı üst düzey kaynaklara atfen yazılan haberlerde öne çıkan mesajları sıralayacak olursak:

S-400 alımı sadece ticari bir mesele değil, aynı zamanda NATO için ulusal güvenlik meselesi.

Hem ABD hem NATO açısından F-35’ler anlamında risk taşıyor. İki sistem birlikte yer alamaz.

Patriot teklifi hâlâ masada.

Amerikalılar aslında bunun ulusal güvenlik meselesi olduğunu, daha evvel bizim de yaptığımız görüşmelerde “Rusya uluslararası düzeni sabote etmeye yönelik bir ülke. O yönde çalışmaları var. Agresif tutum sergiliyorlar. Burada önemli olan Türkiye’nin stratejik olarak nereye gideceği. Yani ABD ile mi yoksa Rusya ile mi ortaklık yapacağını görmemiz lazım” şeklinde özetlemişlerdi.

Beyaz Saray brifinginde ise yeni bir unsuru daha görüyoruz. Ulusal güvenlik meselesine NATO’nun da çok net dahil edilmesi unsurunu. Peki bu ne demek? ABD’nin CAATSA, yani ‘ABD’nin Düşmanlarına Dönük Yaptırımlar Yasası’na dayanarak uygulayacağını söylediği yaptırımlara ek olarak NATO’dan da Türkiye’ye yönelik kritik kararlar çıkarmayı talep edeceği iddiası var. Türkiye söz konusu iddiayı gerçekçi bulmuyor. NATO’dan ABD’nin iddia edildiği gibi kararlar çıkarmasının mümkün olmadığının altı çiziliyor. Her NATO üyesi ülkenin de ABD ile aynı fikirde olmadığına dikkat çekiliyor. Ayrıca son dönemde ABD için ikili ilişkilerindeki en büyük önceliğin ülkelere silah satışını arttırmak haline geldiği belirtiliyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    21 Mart 2019 15:05
    2 0
    bu ülkeye koruma kalkanı kurmuyorlar da yunana , ve İsraile kuruyorlar. yarın israilin VADEDİLMİŞ TOPRAKLARI, ABDNİN PETROL KORİDORU,İRANIN Şİİ YAYILMACILIĞI İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ Kİ... S 400E anlaşılamayan bir NEDENLE BİZİM MUHALEFET TE KARŞI. AMA SÖYLİYEMİYOR İŞTE.hadi HDP ve SP ve İYİ yi anladık ta,cumhuriyeti ben kurdum diyen CHP,şimdi ben kurdum ben yıkarım ulan kime ne mi diyor yani.
  • hursit dilaver

    21 Mart 2019 14:54
    1 0
    hande hanımın yazdıklarına göre ki,güvenilir. S400 ALMAMAK İÇİN MUHALEFET ABDDEN SEÇİM YARDIMI,DESTEĞİ, TORPİLİ Mİ İSTER ACEP. BİZ GELİRSEK S400 DE ALMAYCEZ,PATRİOTTA. . 90 YILDAN BERİ ZATEN OLMAYAN VE İHTİYAÇ DA DUYULMAYAN DIŞ FÜZE VE UÇAK SALDIRILARINA KARŞI KORUMA KALKANI KONUSUNU BİZ ABDYE,NATOYA YIKMIŞTIK,GENE AYNISINA DEVAM EDECEĞİKKK.diyen hainler olduğu müddetçe bu ülkede BEKA sorunu hep olacaktır.
  • misafir

    21 Mart 2019 11:56
    1 0
    Ülke olarak büyük şeytan amerikanın isteğine boyun eğersek bundan sonra kendi göbeğimizi kesmemize asla izin vermezler. Artık bu yoldan dönmemeliyiz. S-400 füzelerini mutlaka almalıyız. Ben bir adım daha ileri giderek mümkünse en kısa sürede bu tür füzeleri de kendimiz üretmeliyiz. Dışa bağımlı olursak mutlaka yine engel çıkartılacaktır. Herhangi bir durumda kullanmamıza asla izin vermez bu gavurlar.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;