GÜNCEL

Hande Fırat : Pusu noktasında hipotermi

Tarih
31 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Hande Fırat

GÜNCEL sayılarla Türkiye genelinde 730 terörist kaldı. 81 terörist Tunceli kırsalında.

Türkiye içinde ve dışında başta PKK olmak üzere terör örgütleriyle amansız bir mücadele yürütülüyor. Mücadelenin büyük başarı ile yürütüldüğü bir gerçek, bunun tersini söylemek en hafif tabiriyle art niyetli bir düşünce. Tunceli kırsalı terörle mücadele açısından önem taşıyan alanlardan biri. Çünkü terör örgütü yıllar boyunca bu alanı Karadeniz’e açılmak için bir kapı olarak kullandı. Stratejik anlamda vazgeçilmez gördü. Güvenlik kaynaklarının ifadesine göre “prestij noktası” olarak tanımladı. Diğer alanların aksine Tunceli kırsalında PKK terör örgütü diğer terör örgütleri ile de işbirliği yapıyor. Tüm bu sebeplerle son dönemde Tunceli kırsalında operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Operasyonlar neticesinde terör örgütü alan hâkimiyetini kaybetti, büyük bir kırılma yaşadı.

BİZ UYURKEN

81 teröristin etkisiz hale getirilmesi için biz sıcak evlerimizde otururken 21 timle operasyon başladı. Bu timlerden 9’u Nazımiye kırsalında, 2’si Sarıyayla köyü kırsalına gitti. 23 yaşındaki Uzman Çavuş Asım Türkel ile 26 yaşındaki Ferruh Dikmen’in şehit düştüğü operasyondan bahsediyorum. Allah rahmet eylesin. Asker, jandarma, polis, istihbarat hepsi birlikte büyük bir kararlılıkla terörle mücadele ediyor. Bu mücadele başarı ile sürdürülüyor.

Bu mücadele sırasında iki askerimizin soğuktan, hipotermi geçirerek şehit olması tartışma yarattı. Soruşturma sürüyor. Hepimizin ortak temennisi böylesi üzücü bir olayın bir daha tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması. İhmali olanlar varsa da gereğinin yapılması...

Kuşkusuz önümüzdeki süreçte ayrıntılar netleşecektir ama ben edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.

TİM KOMUTANI (25 EKİM): BU AKŞAM İDARE EDERİZ

İçişleri Bakanlığı’nda ve yerel birliklerde yurtiçinde yürütülen operasyonlar günlük planlanıyor. Her pazartesi günü istihbarat ve koordinasyon toplantısında hava raporları da dahil tüm raporlar masaya yatırılıyor, operasyon planları gözden geçiriliyor.

1 Ekim’de Tunceli kırsalında başlayan operasyon da aynı şekilde kararlaştırılmış. Bu arada çok kritik bir bilgiyi daha paylaşayım. Açık havada terör örgütü İHA’ların sürekli görüntü alması sebebiyle kıpırdayamıyor, bu nedenle de örgüt saldırı, yer değiştirme, pusu gibi eylemleri için özellikle yağışlı ve kötü havayı tercih ediyor.

25 Ekim tarihinde iki tim 2 bin 300 metrelik tepede pusu ve dinleme görevini sürdürüyor. Ancak bir süre sonra hava bozmaya başlıyor. Helikopter ilk kez 25 Ekim akşamı iki timi almaya gidiyor. Fakat hava koşulları sebebiyle alamıyor. Tim ve tabur komutanlarının yaptığı görüşmede tim komutanları “Bu akşam idare ederiz, arazide sıkıntı yok, helikopter bizi gündüz alsın” diyor.

Bu arada meteoroloji verilerine de bakılıyor, 26’sı öğleden sonra hava bir süreliğine açık görülüyor. Ancak ertesi gün koşullar değişiyor, hava açmıyor, bunun üzerine iki tim geceyi geçirdiği pusu noktasından ayrılıp dağlık arazide yaklaşık 300 metre uzaklıktaki helikopterle buluşma noktasına gidiyor, yıllardır bölgede görev yapan ve “çok tecrübeli” olduğu belirtilen helikopter pilotu 5-6 kez bölgeye yaklaşmaya çalışıyor.

Tipi de giderek şiddetleniyor. Askerler helikopterle buluşma noktasında “soğuğu yiyorlar, sıcak kaybına uğruyorlar”, pusu noktasına geri dönmek zorunda kalıyorlar.

Maalesef bu sırada iki asker pusu noktasında hipotermi geçiriyor. Aynı dakikalarda iki tim için karadan kurtarma ekipleri yola çıkıyor. İki tim yürüyüşe geçiyor, iki asker timdeki arkadaşları tarafından taşınıyor. Yaklaşık üç kilometrelik engebeli yolun sonunda kurtarma timleri ile karşılaşıyorlar. Hemen müdahale ediliyor ancak iki asker şehit düşüyor.

Konuştuğum üst düzey kaynaklar, “Askerlerimizin üzerinde özel kış üniformaları vardı, teçhizatımız tam, dünyanın en gelişmiş ordularına Türkiye elbise gönderiyor. Teknolojik açıdan sürekli yenileniyoruz” dedi.

Güvenlik kaynaklarının bana aktardıkları bunlar. Yine de bunları dinledikten sonra aklımda tek soru kaldı. Neden...

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;