DÜNYA

Hande Fırat : Mısır ile görüşmeler nasıl gidiyor?

Tarih
20 Ekim 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Hande Fırat

Bir süredir Türkiye ve Mısır istihbarat örgütleri üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Görüşmelerin ana amacı Doğu Akdeniz konusunda uzlaşmaya varabilmek. Ana amaç gerçekleşirse, iki ülke ilişkilerin normalleşmesi açısından da karşılıklı adımlar atacaktır. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Mısır, pozitif bir gündemle hareket etme iradesi ortaya koyarsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Doğu Akdeniz konusunda birlikte hareket etme zemini oluşursa Türkiye buna ancak olumlu bakar” açıklaması da olası bir anlaşma sonrası normalleşmenin adım adım gelebileceğine dair önemli bir mesaj olarak yorumlandı. Hande Fırat kimdir? Hande Fırat'ın telefonu 15 Temmuz Hatıra Müzesi'nde! - HaberlerGeçen hafta sosyal medyada ve bazı sitelerde yer alan “Kahire yönetimi, tüm medya kuruluşlarına Türkiye ve Türk yetkililere yönelik olumsuz, saldırgan tüm yayınların sonlandırılması talimatını verdi” ifadesini görünce kaynaklarımı aradım. Kaynaklarım iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki görüşmelerin olumlu bir şekilde sürdüğünü söylediler. Çizdikleri çerçeveyi sizlerle şöyle paylaşabilirim:

Görüşmelerin ana boyutu Doğu Akdeniz. Türkiye ile Mısır arasında yapılacak olası bir anlaşma Mısır’a geniş bir alan tanıyor. Bunu daha evvel bu köşeden, “Türkiye’nin Mısır’a teklifi üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alan” olarak duyurmuştum. Görüşmelerin gidişatı hakkında devlet başkanları da bilgilendiriliyor.

Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında olası bir anlaşma ve yakınlaşma, normalleşmeye neden olacak diğer adımları da beraberinde getirecektir.

Egypt | Information About Egypt | Egypt FactsMısır her ne kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nden para desteği alsa da hem Mısır’da, hem de diğer Arap ülkelerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı tepki var. Bu tepki, bölgenin bir numaralığına soyunmasından, İsrail ve ABD desteği ile daha fazla güç kazanmış olmasından kaynaklanıyor. Mısır özelinde ise bu iki maddeye önemli bir tespiti daha eklemek gerekiyor. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;