GÜNCEL

Fuat Uğur : CIA böyledir Aslı, üzgünüm ama Henri seni perdeleme için kullandı

Tarih
10 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur

Yıllarca Amerika’da kaldın, Washington’ın tozunu attırdın, Türkiye’nin başına çorap örmeye kalkan ne kadar CIA ajanı, ne kadar ABD elçisi ya da think tank’çisi varsa hepsiyle içli dışlı oldun ama sonunda bak başına neler geldi. CIA’in “analist” adı altındaki aparatlarından; hatta en önemlilerinden biri olan Henri Jack Barkey seni böyle tufaya getirip, dımdızlak ortada bıraktı.

 

Gerçek gazeteci olsaydın, sana altın tepside sunulan imkânları doğru kullanarak onlarla kurduğun ilişkini mesleki alanla sınırlı tutardın. Ama sen ne yaptın? Onlarla al takke ver külah ilişki kurmayı tercih ettin.

Aslı dediğim gazeteci ve yazar Aslı Aydıntaşbaş.

 

Önce meseleyi anlatalım.

Bilindiği üzere Osman Kavala ABD ve Batı’nın Selahattin Demirtaş ile birlikte en çok kurtarmaya çabaladığı isim. Biri Soros, diğeri PKK uzantılı.

 

Meral Akşener’in kuzeni olan Osman Kavala uzun süredir yargılanıyor. Detaylara girmeyeceğim. Hakkındaki iddianame geç hazırlandığı ve uzun tutukluluk hâli nedeniyle bu yargılamayı hayli eleştirdim. Bu davada onunla birlikte yargılanan bazı isimlerin de haksızlığa uğradığını da yazdım ve onlar çıktılar zaten.

 

Kavala iki davadan yargılandı. Biri Casusluk Davası, diğeri de Gezi Davası. Casusluk Davası iddianamesinde; Osman Kavala’nın CIA ajanı Henri Barkey ile buluşmalarına, görüşmelerine ya da telefonlarının sürekli aynı mekânlarda sinyal vermesine, Henri Barkey’in Türkiye, Irak, Suriye’nin kuzeyi, PKK-HDP benzeri ne kadar Türkiye düşmanı varsa hepsiyle iş tutup onları yönlendirdiğine, övgüler düzdüğü FETÖ elebaşı ile olan ilişkilerine, Pensilvanya ile direkt hattı olduğuna, görüşme trafiğini gizlemek için tüm istihbarat imkânlarını kullandığına, 15 Temmuz darbe günü esrarengiz biçimde Türkiye’ye gelip Büyükada’daki Splendid Palace’ta paravan bir organizasyon ve etkinlik görüntüsü altında darbeyi yakından izlediğine, o gece saat 05.00'e kadar ABD, İngiltere ve Fransa'ya kayıtlı birçok uluslararası telefon numarası ile irtibatlarının devam ettiğine ve saat 04.00'e kadar da telefonunun internetini (GPRS) aktif olarak kullandığına, birlikte olduğu Ellie Geranmayeh adlı bir başka ajanın da darbe gecesi Erdoğan’ın yurt dışına kaçtığı yolunda sürekli manipülatif paylaşımda bulunduğuna dair bilgiler(*) vardı.

 

15 Temmuz gecesi FETÖ aparatıyla planlanan Amerikancı darbe girişimi başarısız olunca Henri Barkey üç gün daha kalmış, 23 Temmuz 2016 tarihli yazımda(**) belirttiğim gibi 19 Temmuz sabahı 04.05 uçağıyla Türkiye’den ayrılmıştı.

İddianamede en dikkat çekici nokta da Barkey’in gitmeden bir gece önce18 Temmuz gecesi Karaköy’deki bir lokantada Osman Kavala ile görüştüğüne dairdi. Kavala bu davadan beraat etmişti bilindiği üzere. Ancak Henri Barkey aradan yıllar geçtikten sonra durdu durdu, önceki gün Karaköy’deki lokantada Osman Kavala ile birlikteliğine dair bir açıklama yaptı ve “Ben o lokantaya aslında arkadaşım gazeteci ASLI AYDINTAŞBAŞ ile baş başa yemek yemek için gittim. Ama Osman Kavala’yı da orada görünce ayaküstü onunla birkaç dakika sohbet ettim” dedi.

 

Dediğine göre bu açıklamayı yapmak istemesinin sebebi bu dava nedeniyle Osman Kavala’nın mağdur edilmesiydi. Oysa o davadan Kavala beraat etmişti zaten ve bu açıklama yersizdi. Dava sürerken bu açıklamayı neden yapmamıştı Henri Barkey? Burada durup dururken Aslı Aydıntaşbaş mı hedef gösterilmek istenmekteydi?

 

Nitekim Aslı Aydıntaşbaş da hemen ardından bir karşı açıklamayla Henri Barkey’in adını vermeden kendisinin “kötü niyetli bir operasyon”la karşı karşıya olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yıllardır tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan, kendisiyle ilgili şayiaları gidermek için talep edilen bilgi paylaşımına yanaşmayan bir şahıs, esrarengiz bir zamanlamayla yeni bir polemik başlatmıştır. Bu zamana kadar Osman'la ilgili bir dizi mesnetsiz iddiayı çürütmek için avukatlardan gelen her türlü bilgi paylaşımı talebini reddeden bu şahsın, şimdi konuşması, manidardır.”

 

Aslı da bu arada Osman Kavala’nın Casusluk Davası’ndan çoktan beraat ettiğini belirterek “Oysa Kavala’nın avukatları Henri Barkey’i defalarca arayarak bir açıklama yapmasını istemişler ama o bu talepleri hep reddetti” dedi.

 

Ama ilginçtir, CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan da 18 Temmuz 2016 gecesi Henri Barkey ile yemek yiyen kişinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu yazmıştı.  Aslı o vakit kendisine bu konuda soru yönelten KRT muhabirleri Sultan Eylem Keleş’e “Böyle bir iddia var ama benim bu olayla bir ilgim yok” demişti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;