GÜNCEL

Fuat Uğur : Aleyna Tilki ve “özgürlükler ülkesi” Türkiye

Tarih
30 Ekim 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur
Aleyna Tilki adlı küçük yaştaki bir kız çocuğunun içkili mekânlarda şarkı söylemesi ve bunun üzerinden yürüyen çocuk istismarı konusunda bile saflaşma-kutuplaşma yaşandı ülkemizde.

“Bu kadarı da olmasın, bari bu konuda anlaşalım” diye aklımdan geçirdim.

Ama öğrendim ki mesele bambaşkaymış.

Tartışmanın içeriğine geçmeden önce kendi gözlemimi aktarayım size.

Yetenek Sizsiniz adlı bir yarışma programından tanıyoruz onu önce. Bir gitar eşliğinde Gesi Bağları adlı türküyü söylüyor. Ama ne söyleme. 16 yaşındaki bir kız çocuğunun gırtlağından âdeta Selda ile Rihanna karışımı bir ses çıkıyor. Jüri üyeleri dâhil herkes hayranlıkla dinliyor bu Batı gırtlağıyla söylenen nefis türküleri.

Sık sık “Yeni bir ses doğuyor” diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Bir de jüri üyelerinden Eser’in “Müthiş bir gırtlağın var. Sesin ile önemli yerlere geleceğine inanıyorum. Umarım bu avantajını doğru kullanır ve ileride yanlışlar yapmazsın sözleri kalmış aklımda.

Eser sanki olacakları sezmiş.

Çünkü Aleyna şarkı söylediği esnada gözyaşları dökerken kameralara takılan annesi Havva Tilki’nin ne denli hırslı olduğunu nasıl bilebilirdi?

Tabii bu ses çabuk keşfedildi. Doğan Music Center (DMC)’nin başındaki Samsun Demir ona hemen el uzattı ve Aleyna Tilki ilk albümünü çıkardı. Düşünebiliyor musunuz bu çocuğun Cevapsız Çınlama adlı şarkısı You Tube’da 98 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi. Şarkı vasat ve uyduruk ama hem Aleyna çok güzel bir sese sahip hem de tartışmanın da gazıyla bu tıklama sayısına ulaştı anlaşılan.

 

BU ANNE BİR DE KIZ YURDU MÜDÜRÜ

 

İnsan bu, şeytana uyuyor bazen ve çıkıveriyor şirazeden ama bu hızlı yükseliş Aleyna’nın annesi Havva Tilki’yi çok çabuk baştan çıkardı. Sonra Sabah’ın Günaydın ekinden (Özlem Avcı-Oğuzhan Toracı-Furkan Haykır adlı genç muhabirlerin başarısı) öğrendik ki Aleyna içkili mekânlarda şarkı söylüyor. İstanbul Ataşehir’de bir kız öğrenci yurdunun da sahibi ve müdürü olan hanımefendi sanki ona emanet edilen yüzlerce kız çocuğunun ailesine mesaj verir gibi kendi kızını içkinin su gibi aktığı barlarda sahneye çıkarmış.

Tartışma Sabah-Günaydın tarafından dile getirilince Hürriyet ve Doğan Medya ailesi hemen savunmaya geçti tabii. Cengiz Semercioğlu başta olmak üzere tüm yazarları Aleyna’nın linç edildiğini yazıp çizmeye başladı. Aleyna’nın gay barlarda çıplak erkek dansçıların eşliğinde, her türlü “duman” altında sahneye çıkması bu kişilere göre normaldi.

 

KUTUPLAŞMADAN MEDET UMDULAR

 

Tabii Aleyna’ya yatırım yapan Doğan Müzik olunca Hürriyet ve onun mobilize ettiği “sanatçı”lar hemen “Muhafazakârlığı savunan gazeteler bu kampanyayı yürütüyor” diye mesajlar vermeye başladı. Bu kadar insani ve çocuk haklarıyla ilgili bir sorunu buralara taşıyabilmeyi becerdiler ne yazık ki. Böylece ülkedeki kutuplaşmadan medet umdular. Belki bu çerçeveye sokarlarsa laikliği savunan kesimden gerekli desteği sağlayabilirler, olay da arada kaynayabilirdi. Ama olmadı. Çünkü yanlarına çekmeyi planladıkları insanlar farklı politik görüşlerden olsalar da çoluk çocuk sahibiydiler ve onlar gibi sorumsuz değillerdi.

İleride büyük bir ses starı olabilecek bir yeteneği hırsıyla heba eden Anne Havva Tilki ise Sabah muhabiri Furkan Haykır’ı arayarak “Seni tazminatlara boğacağım” diye tehdit ediyordu.

Emrah Karaduman adlı 29 yaşında bir aranjöre teslim ettiği kızının konser için bulundukları Erdek’te bir otelde aynı odada kaldıklarının ortaya çıkması bile anne Havva Tilki’yi ilgilendirmiyordu. Onu ilgilendirmiyorsa bunun kamu kurumlarını ilgilendirmesi gerekirdi.

Evet, bu çocuk bence koruma altına alınmalı. Çünkü ortada çocuk istismarı da var.

 

NE 18’İ, 21 YAŞINDAN ÖNCE OLMAZ

 

Önceki gün öğrendik ki anne geri adım atmış ve artık içkili mekân ve barlarda kızını çıkartmayacağını kabul etmiş. Ama bir bilgi daha var. Aleyna’yı Almanya’ya götürecekmiş. Unuttuğu şu. Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesi dünyanın her yerinde geçerli. Aleyna’nın orada sahneye çıkarılacağını ve buna izin verileceğini sanıyor.

Birtakım orta yolcu kafa da “18 yaşını beklesin” demekte.

Ne tuhaf değil mi? 18 yaşında olunca her şey bitmiş mi olacak? Gay barlarda sahneye çıkmak için yeterli mi bu?

Amerika Birleşik Devletlerinde dışarıdan sigara ve içki alma yasağı kaç yaşına kadar devam ediyor? 18 değil. Tam 21 yaşını bitirinceye kadar dışarıda içki ve sigara içmek, alkol kullanmak, satın almak yasak ABD’de. Yani 18 yaşına gelmek reşit ve sağlıklı birey olabilmek için yeterli kriter mi?

Bakınca, Türkiye hakikaten saçma sapan özgürlükler ülkesi.

Türkiye
30 Ekim 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • fırat demir

    31 Ekim 2016 02:31
    0 4
    Bence basindan sonuna kadar dogru bi dusunce ayni fikirdeyim agzina saglik fuat abi gercekleri yazmissin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;