SİYASET

Etyen Mahçupyan : Yoksa asıl komplo bu mu?

Tarih
05 Nisan 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Etyen Mahçupyan

Son dönemde Türkiye, AK Parti ve ‘işin esası’ Erdoğan karşıtı uluslar arası bir komplo varsayımına tutunan yeni bir aydın kesimi ile karşı karşıyayız. Bu yaklaşımın her şeyden önce analitik açıdan sorunu var. Çünkü gerçekliği kendi bütünlüğüyle ele almaktansa, içinden kendi işine gelenleri seçiyor. Böylece parçası olduğumuz gerçekliği tahrif ederken, onu anlamamızı ve doğru stratejiler geliştirmemizi de engelliyor. Ayrıca entelektüel ahlak açısından da sorunlu… Bizim neyi nasıl yaptığımızla, öne sürdüğümüz ilkelerle ne denli tutarlı davrandığımızla ilgisiz bir bakış bu... Ötekilerin bize tutum ve davranışını veri alıyor ve bunları önceden kabul edilmiş olan ideolojik bir bağlam içinde anlamlandırıyor. Diğer bir deyişle gerçekliğe açık yüreklilikle bakıp, her özneyi kendi anlam dünyası içinde değerlendirip oradan sonuç çıkarmaktansa, zihinlerdeki sonucu kanıtlayacak delil peşine düşüyor. Bu ise bizi ‘niyet’ sorunsalına getirmekte… Son kertede söz konusu anlatı, bizim iyi niyetimize karşı ötekilerin kötü niyetli olduğuna dayanıyor ve bunu kanıtlamak için de tarihte ‘bize’ yapılmış olan haksızlıklar sıralanıyor. Sanki Batı hep aynı Batı, biz de hep aynı bizmişiz ve tarih kadim bir ontolojik mücadele imiş gibi.

***

Kısacası, geçmişin ‘dinselleştirilmesi’ bugünün siyasetine faydacı bir ideolojik temel sunarken, bugünün gerçekliği de faydacı bir siyasetin gerekleri uğruna kırpılıp biçimlendiriliyor. Böyle bir taktiksel çabanın getiri üretebilmesi, kısa vadede sonuç verebilmesiyle mümkün. Eğer yükseltilen bu ‘enerji’ ile hemen bir sonuç alınabilecekse, tasvip etmeseniz bile yapılanı anlayabilirsiniz. Ama eğer bu türden ayakları havada bir hezeyanın ömrü, önümüzdeki hiçbir kritik karar anına yetişemeyecek, ya da yetiştiğinde varsayılan ciddiyetini yitirip mizahi hale gelecekse şimdiden bu işi bir daha düşünmekte yarar var.

***

Ancak biz şimdi farklı bir soru soralım. Varsayalım ki bu anlatılan komplo harfiyen doğru. Yine varsayalım ki Türkiye’nin düze çıkması da ancak ve ancak Erdoğan’ın liderliğiyle mümkün. Nihayet varsayalım ki bu komplonun varl��ğını savunan aydınların amacı da gerçekten komplonun bitirilmesini sağlayıp, Türkiye’yi düze çıkarmak… Soru şu: Bütün bu varsayımlar doğru kabul edildiğinde söz konusu aydınların söylem ve tutumu istenen sonucun elde edilmesini sağlar mı? Diğer bir deyişle bir tutarlılık ve akılcılık testinin yapılması gerekiyor. Sergilenen davranışın hiç olmazsa kendi ön kabulleriyle uyumlu olması lazım…

***

Eğer karşınızda ABD’den Avrupa’ya ve oradan Rusya’ya uzanan, onlarca ülkenin desteklediği bir komplo varsa belki ilk düşünmeniz gereken bu koalisyonda bir çatlak yaratmaya çalışmaktır. Ama bunu geçelim, çünkü karşımızda kötü niyetinden taviz vermeyen bir şer koalisyonu olduğu varsayılıyor. Bu durumda savaşmaktan başka yol yok… Dolayısıyla bu savaşa olabildiğince güçlü bir biçimde hazırlanmak istemeniz doğal. Bu ise tüm Türkiye halkının AK Parti ve Erdoğan etrafında olabildiğince bütünleşmesini gerektiriyor. Acaba Erdoğan ve onu sevenler nasıl davranırsa bunu sağlama ihtimali artar? Örneğin kutuplaştırmayı artırmak, halkın yarısını ‘öteki’ ilan etmek, bizlerle aynı fikirde olmayanın ‘terörist’ olduğunu ima etmek akılcı bir yöntem olabilir mi?

Kendilerini ‘reisçi’ ilan eden medya bugün böyle davranıyor, bu tutumu savunuyor ve küresel komploya karşı böyle durulması gerektiğini söylüyor. Ne var ki bu tutumun Erdoğan etrafında ancak daralan bir konsolidasyon yarattığı açık. İnsan haliyle düşünüyor… Yoksa ortada başka bir amaç mı var?

Karar
5 Nisan 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • [email protected]

    15 Nisan 2016 10:16
    0 0
    "Sanki Batı hep aynı Batı, biz de hep aynı bizmişiz ve tarih kadim bir ontolojik mücadele imiş gibi. ... Kısacası, geçmişin ‘dinselleştirilmesi"..." Sayın Mahçupyan, yazınızı analitik bir kritiğe tabi tutmuşsunuz lakin kadim bir mücadeleden ve ene'den habersiz olduğunuz anlaşılıyor.Evet batı aynı batı olmayabilir fakat onlar hala Olimpos'un çocuklarıdır.Evet biz de aynı biz değiliz lakin biz de tüm cehalet,ihtilaf ve fakirliğimiz (zaruretlerimiz) ile Hira'nın evlatları.
  • Hmd

    15 Nisan 2016 10:12
    0 0
    "Sanki Batı hep aynı Batı, biz de hep aynı bizmişiz ve tarih kadim bir ontolojik mücadele imiş gibi. ... Kısacası, geçmişin ‘dinselleştirilmesi"..." Sayın Mahçupyan, yazınızı analitik bir kritiğe tabi tutmuşsunuz lakin kadim bir mücadeleden ve ene'den habersiz olduğunuz anlaşılıyor.Evet batı aynı batı olmayabilir fakat onlar hala Olimpos'un çocuklarıdır.Evet biz de aynı biz değiliz lakin biz de tüm cehalet,ihtilaf ve fakirliğimiz (zaruretlerimiz) ile Hira'nın evlatları.
  • Yusufkerem

    06 Nisan 2016 01:03
    1 0
    Etyen bey yazilarinizi takip etmeye çalışıyorum.hangi yazınızı okuduysam sizin yazilariniza bir mantık erdiremiyorum.neyi savundugunuzu bu ulke hakkında ne olması ne olmaması gerektiğini kesin bir dille dile getirmiyorsunuz.siz bir fikir adamisiniz benim gözümde yazilarinizda her seyi halka sorarak bir fikir olusturmaya çalışmak bu ulke ile ilgili gercek düşüncelerinizi ört bas etmekten baska bir sey degil.birakin artık bu milleti aptal ve ahmak yerine koymayı. Yaptığınız sey devleti savunur gibi görünmek. Baska bir sey değil. Yakin zamanda akp ile ilgili yazinizida okudum.akp nin neden bu ulkede bu kadar deger gördüğünü yazarken dahi beline nerden vurulmasını da alttan gosteriyorsunuz.bizler buna CAKALLIK diyoruz.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;