DÜNYA

Ergün Diler : Yüksek tansiyon

Tarih
01 Haziran 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
TANSİYON giderek artıyor... Artacak da. Başkan Erdoğan'ın THE ECONOMİST'e NATO'yu da anlatan bir yazı kaleme alması, CHP'nin VAN'a çıkarma yapması, Kemal Bey'in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili oy istemesi, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu hakkındaki gelişmeler, Bahçeli'nin Kılıçdaroğlu'na sert çıkarak "BOŞ RANZA VAR" demesi, Türkiye'nin yüzde 7.3 büyürken AVRUPA'da enflasyonda rekor kırılması, AB'nin RUSYA'ya karşı petrol yaptırımını genişletmesi, Türkiye'nin İsveç-Finlandiya konusunda sert rüzgarlar estirmesi ve Almanya ile Fransa büyükelçilerinin DIŞİŞLERİ'NE çağrılarak tepki gösterilmesi... Daha da uzayacak iç içe geçen pek çok konu var. Zaman daralıyor tansiyon artıyor...
İçeride yaşadığımız ve yaşayacağımız her olayın tabanı DIŞARISIDIR.
Olaylara böyle bakmakta büyük fayda var.
Devam...
Başkan Erdoğan, İngiliz THE ECONOMİST'e makale yazdı. 
"NATO için Türkiye'nin ne denli önemli ve kritik bir ülke olduğu bütün üyelerce yeniden kabul edilirken, bazı üyelerin Türkiye'ye yönelen kimi tehditleri, tam olarak takdir edememesi talihsiz bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan makalenin can alıcı yerinde "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyen ve Türkiye'nin ittifaktaki yerini sorgulayan Macron'a "stratejik miyop" dedi.
Erdoğan yazısında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik ısrarı ve TERÖR konusunda da çok etkili vuruşlar yapıyordu...
Aslında dünya büyük bir değişime gidiyor, Erdoğan da bunu bir anlamda aktarıyordu. Çok uzun süredir yazmaya çalıştıklarımı da yazıda görüyordum. Dün önemli çıkışlardan birinin sahibi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ydu.
PKK'ya destek vermekte geri adım atmayan FRANSA ve ALMANYA'ya ciddi tepki gösterildiğini açıklıyordu.
Türkiye de, bir şekilde AB'yi yani Paris-Berlin hattını hedef alıyordu! ABD'nin gizli ittifakta olduğu RUSYA ile bunu yaptığını, İngiltere'nin de bu serüvende başrol oynadığını zaten aylardır yazıyordum...
Türkiye de AB'ye sesini yükselterek yoluna devam ederken, 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi'nde artan enerji fiyatlarının etkisiyle enflasyon rekor kırıyordu. Rusya'nın işgali enerji fiyatlarını fırlatıyor en çok AVRUPA'yı savunmasız çaresiz bırakıyordu. Türkiye de her şeye rağmen yüzde 7.3'lük büyümeye imza atıyordu.
Rusya'nın işgali ekonomik sonuçlar doğururken, siyasi ve askeri gelişmelerin de önünü açıyordu.
NATO'nun genişlemesi için AVRUPA'nın iki önemli ülkesi İsveç ve Finlandiya sıraya girse de DERİN AVRUPA gerçeği biliyor ve bunu ilan ediyordu. Bu isimlerin başında gelen AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "Brüksel Ukrayna'da 'Rus savaş makinesini zayıflatmak istiyor. Ancak Moskova ile doğrudan çatışmaya niyetimiz yok..." diyordu. Josep Borrell binlerce kez altını çizdiğim konuya geliyor ve DERİN AVRUPA'nın geldiği noktayı açıklıyordu: "Ukrayna ihtilafından öğrendiğimiz şey, ticaretin, hukukun üstünlüğünün ve güçlü bir sivil toplumun yeterli olmadığıdır.
Avrupa, ayrıca ciddi bir askeri güç olmalı. Askeri bütçelerimizi koordineli bir şekilde çok yukarı çekmeliyiz..." Yani NATO'nun bu haline asla ve kat'a güvenmediklerini ilan ediyordu. Avrupa Birliği bu arada toplanıyor ve yıl sonuna kadar RUSYA'dan alınacak petrolü YÜZDE 90 azaltacaklarını duyuruyordu.
Ancak GAZ konusunda çaresizdiler. Rusya'nın atacağı adıma cevap vermeleri de çok zordu!
Mesela RUSYA GAZI KESSE, AB SANAYİ NE YAPACAKTI? Bilen yok... Tam da bu ritimde Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, "Petrolü telafi etmenin çok daha kolay olduğunu biliyoruz. Ancak doğalgazda durum farklı..." diyerek zorluğu tarif ediyordu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;