DÜNYA

Ergün Diler : Tam gaz

Tarih
19 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
GELİN bugün önemli isimlerin önemli sözleri üzerinde gidip EKOL'lere uzanalım. Kim ne yapıyor?
Kimin etkisi azalıyor? Gibi sorulara cevap arayalım...
Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na Türkiye'den ALİ BABACAN katıldı. Çok sayıda önemli isimin bulunduğu DAVOS'ta duruşuyla konuşmasıyla vurgusuyla öne çıkan isim Çin Başbakan Yardımcısı Liu He oldu. Xi Jinping'e en yakın isimlerden biri olan ve ekonomiyi yönetenlerin başında gelen Liu, "Çin yabancı yatırımları kucaklıyor. Kapılarını daha da açacak" dedi.
Liu'nun Davos'ta toplanan dünya liderlerine açıkça yatırım çağrısında bulunması, YAVAŞLAYAN EKONOMİLERİNİ CANLADIRMAK İÇİN DÜĞÜMÜ ÇÖZME OPERASYONU olarak anlaşıldı. Liu, Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada "uluslararası işbirliğini güçlendirme" ve "dünya barışını koruma" kavramlarını TAM 11 KEZ dile getirdi.
Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılasına ilişkin yeni veriler de ülkedeki ekonomik büyümenin 2022'de yavaşlayarak yaklaşık 50 yıl sonra en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.
Liu'nun AÇIK AÇIK KONUŞMASI YATIRIM İSTEMESİ de dün yazdığım gibi KÜRESEL SATRANCIN bir sonucuydu. Çin'in Davos'ta üst düzey bir heyetle temsil edilmesi, Rusya'nın ise yokluğu tam anlamıyla zıt bir görüntü oluşturuyordu. Çin, Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamayı reddederken DAVOS'a koşarak geliyor, RUSYA ile başka kutuplara savuruluyordu. Bu da KÜRESEL KURGUNUN sonucundan başka bir şey değildi.
Bu arada Liu He AÇIKLIK POLİTİKALARININ süreceğini ilan ederken asıl görüşmesi ise Zürih'te olacaktı.
Birkaç kez ONLINE olarak görüşme gerçekleştirdikleri ABD Maliye Bakanı Janet Yellen ile bir araya geleceklerdi. Bu da çok önemli bir adımdı!
Devam... Şimdi ABD'ye geçip oradan Türkiye'ye bakalım...
John Bolton, Wall Street Journal'da yayınlanan "NATO Seçilmişlerinin Erdoğan'a Mesajı" başlıklı makalesinde Türkiye'nin NATO'dan atılmasını savundu. Donald Trump yönetiminin 2018-19'daki Ulusal Güvenlik Danışmanı olan John Bolton, "Batı, Türkiye'de muhalefete cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek sağlamak için cesur adımlar atarsa, Erdoğan'ın durdurulması şansı var" diye yazdı. Türkiye'nin NATO'dan atılmasının kolay olmadığını bildiğini yazan Bolton, "Her üye Türkiye yokmuş gibi davranırsa sonuç alınacaktır" diye de akıl verdi.
 NATO kartının seçimlerden önce masaya gelmesini, Türkiye'nin topun ağzına konulmasının Erdoğan'ın elini fazlasıyla zayıflatacağını aktaran Bolton, "Aksi halde Erdoğan'ın zaferi bizler için risktir" sözleriyle final yaptı.
Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle başlayan savaşın görünmeyen yüzü olan ABD, Avrupa'ya enerji sorunlarını çözecek bir adım attı! Amerikalı gaz şirketi EQT Genel Direktörü Toby Rice'ın, "Uzun süreli kontrat yaparlarsa ABD Avrupa'ya verdiği gazı 5 katına çıkaracaktır" dedi.
Böylece kontrat olursa AVRUPA hiçbir yerden alamayacağı kadar ucuz gazı ABD'den alacaktı. Toby Rice, ABD'nin şu anda Avrupa'ya yılda 100 milyar metreküp gaz tedarik ettiğini, sözleşme sürelerinin uzaması durumunda bu miktarı 500 milyar metreküpe çıkarmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. Rice bu sayede Avrupa'nın doğal gazda Rusya'ya bağımlı olmaktan kurtulabileceğini dile getirdi.
Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 gidiyor bombalanıyor ve sahneye ABD geliyordu.
AVRUPA'yı tamamen kendilerine bağlamak için GAZ kartına yükleniyordu.
Rusya da gazını hem Çin'e hem Hindistan'a verecekti nasıl olsa. ENERJİDE de bir paylaşım vardı. Çok kişi görmüyordu...
Yine ABD'den gidelim...
Başka bir frekansa geçelim...
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Türkiye'ye yönelik F-16 satışlarına ilişkin karara yönelik soruları cevapladı. Bir soru üzerine Ryder, "Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkiye gelince, her zaman Türkiye'nin önemli bir ortak ve müttefik olduğunu söyledik. Dolayısıyla Türkiye'nin liderleri ile bu ilişkiyi güçlendirmek ve karşılıklı savunma ihtiyaçlarımızın dikkate alındığından emin olmak için yakın çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde cevap verdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;