GÜNCEL

Ergün Diler : Sokağa dikkat

Tarih
09 Eylül 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
 Burada dün MARSİLYA'da yapılan gizli toplantıdan söz ettim. Çok ilgi çekti.
"Daha fazla ayrıntı verebilir misiniz?" diye çok mesaj aldım. Bence yeterince açık!
Toplantının yapıldığı malikaneler, villalar biliniyor mu? Buraları kimler biliyor? Bilemem. Ama dışarıda bilenler var. Daha fazla bilginin kimseye bir yararı olduğunu düşünmüyorum.
Üniversite rektörlerinin buluşması, gizli gündemle toplanmaları elbette önemlidir.
Hong Kong örneği önümüzdeyken bu daha da anlamı elbette...
Ancak dün buraya taşıdığımız konu GENÇLİĞİN sokaklar için hazırlanmasıydı.
Son 24 saate bakın, gelişmeleri alt alta koyun, yazıda ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız... Bilinmeyen muazzam bir AĞ var. Bunları bulmak, mücadele etmek hiç kolay değil... Devam... Vladimir Putin, Yeni Dünya Düzeni mesajını Rusya'nın Vladivostok kentinde verdi. Çok önemli açıklamaydı. Önemli bir çıkıştı. Gelin birlikte Putin'in sözlerinin içine girip yürümeye çalışalım. Bakalım aslında ne demek istiyor?
Rusya Devlet Başkanı Putin ne dedi?
Önce hatırlayalım: "Türkiye, Çin ve Hindistan'ın olmadığı hiçbir uluslararası topluluğun gerçek olmadığını anlamalıyız." Doğru mu, doğru! 
hong kong olayları ile ilgili görsel sonucuHerkes bunun altına imza atar mı? Atar! Hatta Türkiye'nin de Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşan G7'ye alınması gerektiğini aktardı. Bu nokta da ilginçti. Oysa Putin G7 tarafından bu teklifin kabul görmeyeceğini iyi biliyor. Putin gibi büyük bir oyuncunun bunu atlama şansı yok. Gözden kaçırma ihtimali ise hiç yok.
Putin bu çıkışıyla yeni G7 oluşumunun işaret fişeğini attı. Daha da ötesi Rusya, Çin, Türkiye, Hindistan gibi ülkelerin içinde olacağı çok daha etkin yeni bir BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) modelini ilan etti. Şimdi Rusya, burada kendince çok akıllı bir plan uyguluyor. ABD ile karşı karşıya gelen Türkiye, Rusya'nın bölgede etkinliğini arttırıyor. Bugün eğer Türkiye, Suriye konusunda ABD ile ortak hareket etseydi, Esad gitmişti.
Muhtemelen Rusya da Suriye'den çıkmak zorunda kalacaktı.
En azından bu hareket kabiliyeti sınırlanacaktı.
Ancak TÜRKİYE politikaları Suriye'ye karşı oldu. Ankara, Esad ile karşı karşıya geldi. İki ülke sınırları bile kaldırmışken, bunun hazırlığı yapılırken, yakınlık tavan yapmışken, ilişkiler bir anda bozuldu.
Ardından Türkiye'nin ABD ile yürümesi bekleniyordu.
Bu gerçekleşmedi. Ardından Rus jeti düşürüldü. Rus Büyükelçi Karlov öldürüldü. Rusya ile Türkiye savaş hali günlerini yaşadığı anda bile Ankara ile Washington yakınlaşamadı. Yakınlaşmadı.
Bu Rusya için büyük bir şanstı. 1 yıl gibi süre içinde de Ankara ile Moskova tekrar temas kurdu. Rusya, Türkiye ile çok önemli anlaşmalar yapmak istiyor.
Bu açık. Putin'in, "Batı'nın liderliği bitti" açıklaması da Washington'ı işaret ediyor.
Türkiye, Rusya ile yol alırsa Yeni Dünya Düzeni farklı olacak. Eğer Türkiye'de Amerika ile ortak bir yol bulma fikri belirirse, bu istek oluşursa, yani ibre Washington'a dönerse, Yeni Dünya Düzeni farklı olacak. Bunu bilmeyen yok sanırım... Dengenin yükünü TÜRKİYE omuzlamış durumda. Putin, Vladivostok'ta bu iki düzeni açıkladı. Sözlerinin altına baktığımızda DENGEYİ anlattı, nasıl değişeceğini aktardı... Putin gibi biri sözün tamamını söyleyemezdi zaten... Putin'in bu açıklaması, Washington'ın tüm bakışlarını tekrar Türkiye'ye çevirmesine neden oldu.
Şimdi ABD'nin yeni Türkiye kararları gelecektir. Ne olduğunu görmek için beklemek zorundayız. Ancak Türkiye'nin Rusya ile seyahat özgürlüğüne müdahale etmek isteyeceklerdir. Niyetleri gizli de değil. Putin de bunu bilmekte... Türkiye, NATO üyeliğinden itibaren ABD ile yakın ilişki içinde oldu. Bugün bile ANKARA'ya baktığınızda siyasetin içindeki 10 kişiden 6'sının ABD'de eğitim aldığını görürsünüz.
İlişkiler yeni değil. Bir günde kurulmadı, bir günde de bozulmaz. Aklı başında herkes bunu görüyor, biliyor! ABD her ne kadar şimdi Türkiye tarafından itilse de ABD'nin buralarda güçlü olduğu aşikar.
İsimlere, şirketlere ve bağlantılara bakın! Bu yeterli olacaktır. ANKARA elbette kendi gücünü biliyor. Yeni Dünya Düzeni'nin Türkiye'siz olamayacağı aşikar. Bu nedenle ABD tarihte hiç olmadığı kadar Türkiye tarafından örselendi. "Washington buna ne der?" diye merakla bekleyen çok kişi çaresizce susup bekleme moduna geçti.
Hem de uzun süre. Ankara eski Ankara değildi. Kendi gücünü de dengenin unsurlarını da net görüyordu. Bu alışık olunan bir adım, bir model değildi! Çok kişi bundan ürküyordu. Özellikle ABD'ye yakın olan gruplar! Ancak burada bir sorun vardı. Sorunun kaynağı Türkiye değildi.
Bizim ABD ile karşı karşıya gelmemiz RUSYA tarafından kullanılıyordu. Putin bunu çok hassas bir teraziyle yapıyordu.
Ankara, Moskova kartını kullanıyor ve ABD'nin gözüne sokuyordu! Tamam!
Ancak Putin'in Türkiye üzerinden ABD'ye Yeni Dünya Düzeni mesajı vermesi ilginçti.
Son G7 açıklaması buydu! Yeni sistemin MOSKOVA'da kurulacağını söylemesi tamamen TÜRKİYE'nin katkısı ve gücüyle ilgiliydi! Yani Putin de TÜRKİYE kartıyla ABD'ye vuruyordu. Putin doğru söylüyor...
Yeni Dünya Düzeni ilk kez Doğu'dan kurulacak. Ancak bu savaşsız olmayacak.
Aksini düşünenler yanılır. Bu nedenle Türkiye, kozlarını çok ciddi kullanmalı.
Washington, Ankara'da çok güçlü. Net!
Ancak Moskova'nın da Ankara'da çok güçlü olduğu su götürmez bir gerçek. O güç Ankara'nın Washington'la buluşmasını engelledi. Tam da bu iklimden geçilirken AK PARTİ içinde ve dışında hareketlenmeler başladı. Kimseye bir sözüm yok! Sadece 100 yıllık bir plan hayata geçirilecek.
Keşke herkes elindekini, aklındakini ortaya koysa da TÜRKİYE doğru yerde, doğru şekilde geleceğe yürüse. Bunun olmadığını görüyorum.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;