GÜNCEL

Ergün Diler : Sinsi oyun

Tarih
15 Eylül 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
İçimizde ve etrafımızda o kadar çok değişken var ki insan hangisini izleyeceğini şaşırıyor. Küçük gibi görünen, dikkat çekmeyen sinsi TEST sürüşleri var! Çok iyi izlenmesi gereken noktalar... Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesine yapılan saldırı hiçbir şekilde anlaşılamaz, hafife alınamaz. Olaya hissi bakarak açıklanabilecek bir adım değildir bu! Tehlikeli bir rüzgarın kendini hissettirmesidir. Açalım biraz… Günlük hayatta ciddiye almadığımız, üzerine basarken bile görmediğimiz pek çok şey yarın için tehlike olabilir. Türkiye yıllardır FETÖ-PKK-DEAŞ ile uğraşmakta.

İttifakları ortaya koymakta...
Bunu yapan akıl ise sınırlarımızın aşağısına silahlarla yeni meydana getirdiği orduyla ve istediği DEVLET ile yerleşmekte. Adım adım hem de… Ellerindeki KÜRT KARTI çok önemli. Ama dünyada bütün KÜRTLER'in huzurlu, mutlu olarak yaşadığı tek yer TÜRKİYE… Peki o zaman anlamsız ve yersiz gibi görünen garip adımların nedeni nedir?
Bunun üzerinde düşünmemiz gerekiyor!
Barzani'ye bakın! Neredeyse her gün REFERANDUM ile ilgili bir konuşması var. Ölümden, kandan, savaşmaktan, başka çarelerinin olmadığından söz ediyor.
İleri gittiği çok nokta da oluyor. Öncelikle kendi gücünü esas alarak konuşmuyor.
Bir kurgunun ürünü, aktörü olarak sahne alıyor. Zaten ORTADOĞU böyledir. Aksi düşünülemez… Barzani referandumu yapacağından ve sonucunda "EVET" çıkacağından emin! Ama durum o kadar net ve berrak değil… Pentagon TÜRKMENLER'i bile ABD PASAPORTU ve DOLAR ile "EVETÇİ" yapmaya çalışıyor. Türkiye içinde de aynı faaliyetlerini sürdürmekte. Çizgileri ve hedefleri belli. Asıl oyun EVET ya da HAYIR'dan sonra. Ama şimdi konumuz bu değil… Bu oyuna, bu müdahaleye sessiz kalmaması gereken büyük oyunculardan biri BRİTANYA'dır… Bakıyorum, izliyorum ses yok. Garip! Böyle olması doğal değil. "Kesinlikle bir şeyler yapıyor olmalılar" diye düşünüyordum ki bir de baktım; yapmışlar zaten!
Ama biz göremedik yine!
Çok kişinin yorumuna göre Britanya, Kuzey Irak'taki referanduma sayılı günler kala çok etkili bir adım atmadı. Ancak durum farklı. Kuzey Irak'taki her aşiret Washington'a yakın değil. Çok önemli aileler doğrudan Londra'ya bağlıdır. Çocuklarının çoğu orada eğitim görür. Ve ilişkiler aileler arasında kurulur. Kurulmuştur da… İngiliz istihbarat örgütü MI6 geçtiğimiz günlerde büyük bir operasyon ile önemli bulduğu, gelecekte söz sahibi olacağını düşündüğü aileleri alıp LONDRA'ya götürdü. Güvenli ve gizli bir şekilde. Çocuklarıyla birlikte.
Bazılarının çocukları zaten oradaydı.
Buluşma gerçekleşti… Misafirlerin ağırlandığı yer MI6 merkezlerinden biriydi. İngilizler bölgenin yerel güçlerine yeni yol haritasını anlattı… Herkes ne yapacağını bilecek hale gelinceye kadar toplantılar devam etti… MI6 toplantıda referandumdan "HAYIR!" çıkacağının altını çizdi. Bölgeyi en iyi bilenlerin başında İngilizler gelir. Bunu bilmeleri bizi şaşırtmamalı… Amerikalılar gibi düşünmüyorlar yani!
Bu nedenle BRİTANYA referandum sonrası için hazırlık yapmakta. "HAYIR"ı gördükleri için gelecekle uğraşıyorlar!
Pentagon'un desteklediği BARZANİ EVET ile kazandığı an İngiliz petrol devleri KUZEY IRAK'tan bir bir atılacak. Bunu biliyorlar. 26 Eylül sabahı İngilizler'i bekleyen tehlike bu! Ancak sonucun "HAYIR" çıkması halinde Bağdat merkezden atılacak adımlarla Britanyalı petrol devleri Kuzey Irak'ın tapusunu alacak.
Bu da madalyonun diğer yüzü!
Asıl önemli hamle başka!
Britanya bu planı yaparken, Kuzey Irak petrolleri için Pentagon ile savaşı bile göze aldı. Amerikan üslerinin ağırlığı Kuzey Irak'ta iyice hissedilse de, sayıları her geçen gün artsa da halk üzerinde aşiretler ile Britanya etkili. Aşiretlerin gücüyle perde arkasında kontrolü elinde tutan Britanya!
Bu İngilizler'i ilgilendiren durum. Bir de bizi bağlayan parantezler var! Amerikan askeri dışında bölgede sadece Türk askeri var. Türk askeri, Barzani'nin talebi doğrultusunda bölgede kalıyor. Ancak 26 Eylül sabahı EVET çıkması durumunda Barzani, Türk ordusunun Kuzey Irak'tan çıkması için adımlar atacak. İngiliz petrol devleri için düşündüğünü bizim askerimiz için de hayata geçirmeye çalışacak. Sıkıntı bu!
Bölgede denge bir anda terse döndü.
Türk askerinin bölgeden gitmesi için çırpınan Bağdat merkezi yönetimi, şimdi kalması için çalışıyor. Barzani ise Türk askerini çağırdığı halde şimdi göndermenin planını yapıyor. Burası Ortadoğu! Dünyada 100 yıldır dengelerin 24 saatte değiştiği yerdir Ortadoğu... İttifakların bir görüşme ile büyüdüğü veya çöktüğü yerdir Ortadoğu… İşte bu dengede TÜRK ASKERİ çok ama çok önemli bir yer tutmaktadır!
Dünü hatırlayın! Yazmıştım!
Barzani'yi yok etmek için DEAŞ kıyafetli Amerikan askerleri Kuzey Irak'a girerken bugün Peşmerge askeri olarak Barzani'nin yanında… Suriye'de pek çok bölgede görev yapan DEAŞ komutanları ve askerleri Kuzey Irak'a nakledildi. Rakka operasyonu vardı!
Musul operasyonu gibi. Kim kiminle savaştı da bitti bunlar! Nasıl temizlendi oralar! Bilen var mı? Tiyatro!
DEAŞ teröristlerinin tümü, şu anda Kuzey Irak'ta Peşmerge'ye dış destek sağlayacak. Bölgedeki ikinci askeri güç olan TÜRKİYE'ye karşı birlik içinde olacaklar! Belki onlar orada Türk askerini meşgul ederken YPG de Suriye'den geçiş isteyecek, tacize başlayacak. Bilemiyoruz. Ancak Türk askerinin sadece 2 bölgede olduğunu sananlar büyük yanılgı içinde. Kuzey Irak'ta tam 9 noktada Türk askeri var… Pentagon YPG'ye aylardır TIR TIR silah yolluyor. Gizli saklı değil.
Sadece içeriklerini bilmiyoruz.
Çok özel teknolojiye sahip silahların gittiği tahmin ediliyor… Bazı iddialara göre YPG'ye gönderilen silahların teknolojisi, şu an ABD dışında hiçbir ülkenin ordusunda yok. YPG, Pentagon'un bölgede tek güç olmasını sağlayacak en önemli faktör olarak görülüyor. Hesapları bu! Olur mu olmaz mı göreceğiz… YPG, Obama döneminde güçlendirilmeye başlandı. Obama döneminde Amerika'nın müttefiki olarak seçildi. Trump'la birlikte bu güç tamamen Pentagon'un emrine geçti.
Pentagon'un en özel birlikleri YPG üniformalarıyla operasyonlara katıldı. Şimdi 3 yılı aşkın süren çalışmaların sonuna gelindi. YPG Amerikan müttefiki olarak önemli bir güç olmayı başardı. Bu gücün test edilmesi de yakında başlayacak.
İşte bizim için önemli olan yer de sanırım burası!
Türkiye'de YPG ile savaşa karşı olan bir gücün varlığından söz edilmekte! Bu gücün bu çatışma sonrası vereceği tepki çok önemli. Hesaplar buna göre yapılıyor!
ABD ve Pentagon'un kafasında Türkiye'de yaşayan ILIMLI KÜRTLER'i de bu savaşın tarafı yapmak yatıyor! Bunun adımları atıldı bile. Kürt siyasetçiler üzerinden oluşturulan dalga işlerine yaradı! Çünkü ılımlı Kürtler'e "Size Türkiye'de siyaset yaptırmayacaklar" denildi. Ne kadar Kürt'ün bu algıyı sahiplendiği şu an için bilinmiyor. Ancak etkisinin güçlü olduğu Pentagon'da konuşuluyor.
AYSEL TUĞLUK'un annesinin cenazesine yapılan saldırıya bir de böyle bakın!
Devam… Referandumdan sonra Kuzey Irak'a büyük destek yağacak. Hatta ABD, Kuzey Irak'ta Erbil'de büyük bir gökdelen şehri inşa etmeyi de planlıyor. Bu Kuzey Irak'ın Amerika tarafından ne kadar güçlü yapılmak istendiğinin de bir fotoğrafıdır. Ancak!
Türkiye'nin uzun süredir iyi ilişkiler içinde olduğu Barzani'nin bu tutumuna bir karşılığı olacak. Nasıl bir karşılık bunu Pentagon da bilmiyor, Barzani de… Çünkü Türkiye, petrol karşılığı Barzani'nin yaşamasını sağladı. Tüm memurların maaşları Türkiye sayesinde ödendi.
Barzani'yi zor durumda bırakan o dönemde Amerika'ydı.
Bugün güçlendiren de Amerika. Yani bir Ortadoğu klasiği. Dengeler hiçbir zaman aynı kalmaz. Kalmadı da… Türkiye içindeki FETÖ-PKK-DEAŞ uzantılarını temizledikçe ABD de Rıza Sarraf'tan, Zafer Çağlayan'dan gelmeye çalışıyor… Dengeleri değiştirmek için adım atma telaşları görülmekte. Ama onlar da biliyor ki son sözü burada TÜRKİYE söyler.
Yine öyle olacak.
Görmek istemesek bile öyle olacak…

NOT: Buradan giden talep üzerine CIA kendi arasında TÜRKİYE KONULU ÖZEL TOPLANTI YAPMIŞ! Türkiye'den giden istekte (artık kimlerse) "Bizi yani adamlarınızı bir an önce kurtarın. Bu duruma daha fazla tahammül etmek zor!" denilmiş... CIA üç yol haritası ortaya koymuş. Karar ise "BİRAZ DAHA BEKLEYİP GÖRELİM..." şeklinde olmuş... Daha başka şeyler var ama şimdi yazmak doğru değil. Biz de biraz bekleyelim...

Takvim
15 Eylül 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;