GÜNCEL

Ergün Diler : Krizin asıl nedeni

Tarih
10 Ekim 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler

Amerika Birleşik Devletleri ile olan kriz büyümekte. Muhtemelen daha da tırmanacak... Türkiye ile ABD'nin karşı karşıya gelmesi sadece 15 Temmuz'la ilgili değil. Elbette 15 Temmuz kırılma noktası. Ama derinlerde 15 Temmuz kadar olmasa da başka vahim travmalar var... Herkes olaya son gün olanlardan bakmayı seviyor. Böyle baktığımız zaman çok şeyi ıskalamış oluruz. FETÖ bunun sadece bir ayağı. Yıllarca içeride ve bölgede yaşananlar var. Çok kimsenin dile getirmek istemedikleri var... "VAR DOSYASI" O KADAR KABARIK Kİ NEREDEN BAŞLANMALI bilemiyorum! Ama DEVLETLER başlarına gelenleri unutmaz ve o günü bekler! Ankara-Washington arasındaki gerilimin asıl nedeni bu!
Tezkere'den Muavenet'in vurulmasına kadar koca koca dosyalar var... Tabii bu arada ABD için, CIA için, Pentagon için çalışanlar var! Başkaları için olduğu gibi...
Eğer Türkiye, ABD temsilciliklerinden adam toplamaya kadar işi getirmişse bilin ki iş bildiğinizden çok ama çok daha ciddidir! Mesela konsolosluk çalışanı Metin TOPUZ sorgusunda "Emirleri JASON SANDOVAL'dan aldım" dedi... Sandoval'ın ailesi tıpkı Papaz Brunson gibi istihbaratçı dolu. Sandovallar UYUŞTURUCU TİCARETİNDE UZMAN! CIA'nın darbeleri uyuşturucu paralarıyla finanse ettiğini düşünecek olursak SANDOVAL'ın bir elinin 15 Temmuz'dan çıkma ihtimali çok fazla... Bu sadece yorum...
Şimdi gelelim uzaklarda konuşulan çok ciddi konulara... Bunları bilmezsek olan biteni anlama şansımız çok az...
Geçtiğimiz hafta AMERİKALI DOSTUM perde arkasında yaşananları anlatmıştı. Sohbetin bir yerinde şunları söylemişti: "Papaz Brunson önemli biri.
Ama sizin elinizde en az Brunson kadar etkili ve önemli 10 asker var. Neden önemli olanları değil de sıradan olanları araştırmakta ısrar ediyorsunuz... Bu sizi bir sonuca götürmez ki!" O gün bana söylediği halde isimleri yazmadım. Yine onun söylediklerini yazmayı düşünmüyorum... Ama KONSOLOSLUK KRİZİNİN BAŞ GÖSTERMESİNDEN sonra ilişkiler iyice gerildi! "Ne oluyor?", "Nereye gidiliyor?" soruları peş peşe sorulmaya başlandı!
Cevap kolay kolay bulunacak cinsten değil...
İşte tam bu zamanda Amerika'da konuşulanlara kulak kabarttık... Olaya biraz daha farklı bakılıyor. Bizim anladığımız gibi bir yol izlenmiyor...
İşte bugün o kanala girelim. Birlikte...
NATO'nun üniformalı gladyo üzerinden Türkiye'deki darbe girişimi hiç beklenmedik şekilde büyük başarısızlıkla sonuçlandı. 15 Temmuz'la birlikte ABD-Türkiye ilişkileri tarihinin en kötü günlerini yaşamaya başladı. Çünkü kurulan ağ o kadar önemliydi ki, NATO'nun Türk isimleri ABD'den emir alıyordu. Birçoğu tutuklandı.
Ancak bazı isimler var ki, çok ama çok önemliydi. Mesela İNCİRLİK 'te o gece ne oldu bilmiyoruz. Bekir Ercan Van vardı!
İncirlik'te görev yapıyordu! Nerede, kim sorguladı, ne dedi? Bilen var mı? Ben duymadım... Hatta kendisi AKINCI ÜSSÜ DAVASINA alındı! İyi de kendisi orada görev yapmadı ki! Amerikalılar'la iç içe olan bir isimdi. Konuşursa bilmediklerimizi öğreniriz diye düşünüyorum. Bu sadece benim yorumum. Belki de hiçbir şey bilmiyordur. Bu da mümkün. Sadece İNCİRLİK DOSYASI NEDEN YOK?
Merak ettiğim bu! Bekir Ercan Van'la ilgili bir iddiam da yok. Sadece gazeteci olarak merak ettiğim isimlerden... O kadar...
Ancak İNCİR LİK 'teki kayıtların bir bir silindiği kocaman bir gerçek! NEDEN?
Neyse...
Ancak bu konsolosluk kriziyle ilgili uzaklarda çok değişik noktaya parmak basanlar var!
Hatırlayın!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine kaçmaya çalışan Afganistan'daki Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç yakalandı... Bu o gün bütün gazetelerde yer alan bilgiydi...
Bakınca göreceksiniz! Bu iki isimle ilgili başka hiçbir bilgi bulamazsınız.
Neden bilmiyorum ama bu iki isim yok sanki! Konuştular mı konuşmadılar mı bilmiyorum! Ama bu iki ismin Amerika Birleşik Devletleri için çok önemli olduğu söyleniyor.
Ben değil Amerikalılar söylüyor bunu...
Açalım biraz daha...
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, yeni görev yeri Afganistan'a gitmeden önce Başkan Trump'la görüştü. Afganistan, Pentagon için dünyanın merkezi! Oraya BASS gidiyor. Bass'ın önemini düşünün artık... Trump ile görüşen John Bass "Tümgeneral Bakır ile Tuğgeneral Topuç Afganistan'daki Amerikan birliklerinin çok özel bilgilerini TÜRKLER 'e vermiş olabilir.
Bu ihtimal çok güçlü. Bu durumda ben orada çok sıkıntı yaşarım" dedi.
Trump şaşırdı. Telefon konuşması biter bitmez CIA BAŞKANI POMPEO'yu davet etti. Beyaz Saray'dan detaylı bilgi alan Pompeo sadece bu konu için çok özel bir ekibi görevlendirdi...
Konsolosluk üzerinden giden restleşmenin arkasında bu iki ismin olduğu öne sürülmekte. Brunson krizi bile bunu örtmek için kullanılan bir şal... ABD, bu iki ismin serbest bırakılması için Türk yetkililerle yakında temasa geçecek. Ya da geçti! Çünkü kurtarılması imkansız olan iki generalden ne kadar bilginin alındığı da Washington için büyük bir korku.
Afganistan'daki Türk birliği, bu iki ismin olduğu dönemlerde Amerikan Birliği olarak görev yapıyordu.
Şimdi bu durum tamamen değişti.
Kabusun nedeni bu! Ya konuştularsa!
ABD, Türkiye'de tutuklu olan Pastör Brunson veya son günlerde adı öne çıkan Başkonsolosluk çalışanı Metin Topuz'un kurtarılması için birçok adım atılmasını kararlaştırdı. Vize bunlardan biri sadece.
Ancak ABD'nin en büyük hedefi ne Brunson ne de Topuz. Elbette Brunson ve Topuz da önemli ama öncelikli kurtarılması gereken isimler Tümgeneral Bakır ile Tuğgeneral Topuç.
Türk ve Amerikan askerleri, NATO çatısı altında Afganistan'da bulunmasına rağmen birbirlerini düşman olarak görüyor. Bu durum, ABD için büyük bir sıkıntı. Çünkü Afganistan, ABD için çok ama çok önemli.
Tümgeneral Bakır ile Tuğgeneral Topuç'un şu ana kadar bir bilgi vermediği Washington'da hakim olan görüş. Ancak Türkiye'nin bazı dosyalarla birlikte bu iki ismi köşeye sıkıştırabileceği de muhtemel risklerden biri olarak görülüyor. ABD, asla ve kat'a Afganistan'ı riske atamaz.
Bu nedenle, Afganistan'ı korumak için iki generali Türkiye'den çıkarmalı. Niyetleri ve amaçları bu! Kolay mı? Değil!
John Bass'ın Trump'a, "Bu iki ismin kurtarılamaması halinde, Afganistan'da başarı grafiğimde riskler başlar. Riski hiç sevmediğimi biliyorsunuz" dediğini Washington'da bilmesi gerekenler biliyor...
Trump da Afganistan konusunda çok ciddi adımlar atan biri. Hiçbir hatayı kabul etmeyeceği yer Afganistan. Çünkü Afganistan, PENTAGON için hayati önemde. Bunun için çok şeyi göze alabilirler!
Çok önceleri AMERİKALI dostum söylemişti. Trump TÜRKİYE'yi çok iyi bilen bir ekibi yanına aldı... Beyaz Saray Türkiye ile karşı karşıya kalmaktan hiç memnun değil. Bu durumun büyük bir çatışmayı beraberinde getireceğini bilen Trump Ankara'nın eksi ve artı yönlerini rapor olarak alıyor... EKSİ yönler için çalışacakları da SIR değil!
Trump'ın ekibinde yer alan iki isim, uzun yıllar Türkiye'de yaşamış kişiler. Devletin önemli kademelerinde çalışan bu isimlerin verdiği bilgiler, Trump için çok önemli.
Afganistan İPEK YOLU'nun en önemli taşı, Çin-İngiltere eksenini esir alacak en kritik istasyon. Buradaki bilgiler de iki TÜRK ASKERİNDE! İşte Pentagon bunu almak için harekete geçti. Türkiye de oyunu bildiği için Washington'un nefes borusunu yakaladı... Anlaşılan iş konsolosluk çalışanların alınması, sorgulanması olayının çok üzerinde... Metin Topuz'un çok ötesinde. İnanın çok ama çok ötesinde...

NOT: İsimlere mecbur kalmadıkça girmiyorum. Biliyorsunuz. Yukarıdaki isimleri AMERİKALILAR söylüyor, ben değil. Kimseyi hedef almak, hedef göstermek gibi niyetim hiç olmadı, olmaz da... Hatta KONSOLOSLUKLARDA görev yapan çok ismi ENVER ALTAYLI'nın söylediğini de iddia edenler var... Böyledir diyemem! Ama söyleyenler var! Bilin istedim... Bir şey daha. Bu da önemli... Yarın değişik bir gün olmazsa Tillerson-Pompeo olayını yazmayı düşünüyorum. CIA BAŞKANI POMPEO, Tillerson'un yerine geliyor da...
Ama niye geliyor? Diğeri neden gidiyor?
Burası önemli! Belki yarın!
Bir de unutmayın!
İnanılmaz bir istihbarat savaşı var.
Aktörleri bir bilseniz!

Takvim
10 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Ata

    11 Ekim 2017 08:59
    0 0
    Bu bilgileri amerikalılar verdiyse kesin yalandır
  • Asalet

    10 Ekim 2017 07:43
    4 0
    Basarılar ergun diler
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;