DÜNYA

Ergün Diler : Demir Lady!

Tarih
27 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
RUSYA'NIN Ukrayna'yı işgali ile başlayan ekonomiyi ve siyaseti sarsan rüzgarlar kuvvetlice esmeye devam ediyor. Son etkiyi İtalya'da gördük.
Avrupa'da şu an AB'nin üçüncü en büyüğü... İngiltere'nin BREXIT'le yollarını ayırmasıyla Almanya ve Fransa'dan sonraki en güçlü ülke. Seçimlere gitti. Sürpriz olmayan sonuçlar alındı.
Seçimler, Giorgia Meloni, Matteo Salvini ve Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu sağ partilerin zaferiyle sonuçlandı.
Sol eğilimli Demokratik Parti ve Beş Yıldız Hareketi kaybeden taraftı. Aşırı sağ İtalya'nın Kardeşleri Partisi seçimlerde en çok oy alan parti oldu. Bunun üzerine lideri Giorgia Meloni'nin de ülkenin ilk kadın başbakanı olarak görev almasının yolu açıldı.
Seçim sonuçları ortada.
Kurulacak hükümet üç sağ partiden oluşacak. Meloni'nin liderliğindeki İTALYA'NIN KARDEŞLERİ PARTİSİ'nin kökeni Benito Mussolini'nin 1943'te kurduğu Cumhuriyetçi Faşist Parti'nin devamı olan neo-faşist İtalyan Sosyal Hareketi'ne kadar uzanıyor... Durum böyle oyunca AVRUPA içten içe kaynamaya başladı. Çünkü ortada hem AVRUPA BİRLİĞİ'nin kendisini hedefe koyan hem de Fransa'nın AFRİKA'daki egemenlik alanlarından rahatsız olan bir siyasi yelpaze oluştu.
İtalya İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'ndan sonra giydiği elbise ile çok yakından incelenmesi gereken bir ülke oldu. Savaştan sonra ABD ve NATO geldi büyük bir ŞAL gibi tüm AVRUPA'yı kapsadı.
Bizi de tabii... Amerikan yanlısı Hristiyan Demokrasi Partisi içinde SAĞ'ı da SOL'u da barındırarak yürüdü. Ancak ülke tıkandı. TEMİZ ELLER OPERASYONUYLA ülke yeni sayfa açtı. Açmak zorunda kaldı. Büyük tasfiyeler yaşandı. Ancak hala taşlar yerine oturmadı.
Neyse... Biz gelelim işin odak noktasına. STEVE BANONN'a...
 Trump'ı 2016'da BEYAZ SARAY'a taşıdığı iddia edilen Steve Bannon, seçimlerden hemen sonra AVRUPA medyasına İTALYA ile ilgili röportaj veriyordu. Ve oy oranı yüzde 2'lerde olan bir kadını anlatıyordu. Daha o tarihlerde "İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'a benziyor. Thatcher gibi muhalefetle karşılaşacak ancak onun gibi kazanacak" diyordu...
EN son İTALYA'daki siyasi krizi çözen isim de Steve Bannon'du.
Hatırlayın. Çok yazdım. Bir anda İTALYA'da ortaya çıkıyordu... Aylardır hükümet kurulamıyordu. Bannon geldi. 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Luigi Di Maio ile Lig Partisi lideri Matteo Salvini'yi ikna etti. Ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü.
Çalkantıyı bitirdi. AVRUPA'YI SARACAK OLAN KRİZİ, ÖNE ALMAK İSTEMİYORDU. Yaptığı buydu aslında... O günlerde bile Bannon ısrarla dünyanın Giorgia Meloni'yi çok dikkatli izlemesi gerektiğini söylüyordu.
Çok kişi anlamıyordu... Ve daha ileriye gidiyordu...
"İtalya'yı başarısız, durgun, iflas etmiş bir karmaşadan dönüştürecek. Avrupa'nın en güçlü ekonomisini meydana getirecek..." diyerek geleceği gösteriyordu...
FAŞİST KÖKENLERİNİ hatırlatanlara "Evet haklısınız. Ancak merkeze gelecekler ana akım olacaklar" cevabını da veriyordu.
Trump'ın beyini gibi kabul edilen Steve Bannon, daha ortada hiçbir iddia yokken 2018'de ROMA'ya gidiyor ve "Fratelli d'Italia"nın lideri Giorgia Meloni'ye partisinin kongresinde destek oluyordu. Kameraların karşısına birlikte geçiyorlardı...
Bannon Avrupa'ya sık sık geliyor, BREXIT kampanyasının öneli ismi Nigel Farage ile Fransa'da Marine Le Pen ile ve Macaristan lideri Viktor Orban ile buluşuyordu.
MİLLİYETÇİLERİ BULUŞTURMAYA çabalıyordu. Arkasındaki güç silah lobisi ve NATO'dan başkası değildi. Partinin arkasında kurulma aşamasından beri var olan görünmeyen güç SİLAH LOBİSİ ve elbette NATO'nun kendisiydi... Zaten NATO'ya bağlılık sözü ilk demeçlerinden biriydi!
Avrupa Birliği ile de sorunu vardı. Arkasındaki güce bakılırsa olması da gerekiyordu! Giorgia Meloni, Steve Bannon'un desteğini fazlaca yanında gördüğü günlerde MACRON'u ve FRANSA'yı hedefe koymaktan geri durmuyordu.
Macron'a yüklenen MELONİ "Fransa nükleer reaktörleri için kullandığı uranyumun yüzde 30'unu Nijer'den çıkarıyor. Hal böyleyken Nijer nüfusunun yüzde 90'ı elektriksiz yaşıyor.
'Bize ders vermeye kalkma Macron!' Çünkü Afrikalılar senin politikan yüzünden kıtalarını terk etmek zorunda kalıyor. Çözüm Afrikalılar'ın Avrupa'ya göç etmesi değil.
Afrika'nın Avrupalılar'dan kurtulmasıdır..." sözleriyle KÜRESEL DENKLEMDEKİ yerini belli ediyordu.
İtalya, ÇİN'in 65 ülkeyi içine alan İPEK YOLU için başlattığı projeye ilk adımını atan G7 ülkesiydi. Mart 2019'da Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Kuşak ve Yol Girişimi nedeniyle AVRUPA TURUNA çıkıyordu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;