DÜNYA

Ergün Diler : Çip

Tarih
03 Nisan 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
BÜYÜK savaşın cephelerinden ve karargahından gidelim bugün... Önce ajanslara düşen acı bir haber...
Tayvan'ın doğusundaki Hualien bölgesinde bir yolcu treninin raydan çıkması sonucu en az 54 kişi hayatını kaybetti. Kazada 156 kişi de yaralandı. Olayın ilginç yanı ise oluş şekliydi! Kazaya neden olan park halindeki bir kamyondu. Kendi haline bırakılan kamyon rayların üzerinden kaymaya başladı.
Tünelden çıkan trenin makinisti, haliyle görme şansını yakalayamadan çarptı. Vagonlar devrildi.
54 kişinin öldüğü 8 vagonlu trende 350 yolcu bulunuyordu... Bu notu düştükten sonra devam edelim...
Sonra da şu iddiayı bir kenara not edelim...
Geride bıraktığımız yüzyılda petrolü kontrol eden dünyayı yönetti. Bu yüzyılda ise çip üretimini kontrol eden hükmedecekti!
Yaklaşık bir hafta önce TAYVAN'da yeni bir çip tesisinin temel atma töreni oldu. 
ABD, Tayvan'la çip işbirliğine öncelik veriyor” - Dünya GazetesiTörende Tayvan Amerikan Enstitüsü Başkanı Brent Christiensen, "Hem ABD Başkanı Joe Biden, hem de Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, çip endüstrisini stratejik öncelik olarak benimsediler" dedi.
ABD, teknoloji üretiminin gelişmiş olduğu Tayvan'ı, çip tedarikinde Çin'den uzaklaşmak için önemli bir ortak olarak görüyor...
Bu net! Tayvan küresel çip üretiminin yarısından fazlasını sağladığı için krizde kilit önem taşıyor.
SIR da DEĞİL!
Açalım biraz... ABD Çinli HUAWEİ'yi baskı altına alınca tansiyon fırladı... Operasyonun ayaklarından biri, belki de en önemlisi TAYVAN'ın yıldızı TSMC şirketiydi.
Tayvan'ın ikinci yıldızı ise United Microelectronics Corporation'du... ABD'nin TSMC'ye baskısı Huawei'nin gerilemesine, çökmesine giden yolu açıyordu.
Other Customers Could Fill Gap Left By Huawei, TSMC Chief Says - Caixin GlobalÇünkü istediği kadar ÇİP alamıyordu! Verilmiyordu!
Çip sektöründe iki firma türü mevcut. Intel, Samsung, SK Hynix ve Micron gibi firmalar, ürünlerini kendi fabrikalarında üretiyorlardı.
Askeri ve ticari ihtiyaçlar ise TSMC tarafından karşılanıyordu. Dünyadaki en büyük firmaydı. Tekti!
TSMC'nin ürettiği çipler akıllı telefonlar, programlama cihazları, elektronik eşya, arabalar, baz istasyonları, oyun konsolları, PC'ler, tabletler, dijital elektronik aletler, dağıtıcı programlar ve hemen her yerde üretilen askeri teknolojiler gibi pek çok sektörde kullanılıyordu.
Zaten bu şirketin ürünlerinin yüzde 60'ını ABD'li şirketler alıyordu.
Aynı şirket yani TSMC Arizona'ya yatırım kararı alıyor ve 12 milyar dolar için imza atıyordu. Telefonumuzdan bilgisayarımıza kadar her şeyde olan ancak fark etmediğimiz TSMC, anlayacağınız ABD'ye taşınıyordu... TSMC ya da diğer şirketler üretim yapabilmek için yani ÇİP üretebilmek için LİSANSA ihtiyaç duyuyorlardı. Mesela APPLE, ÇİP üreteceği zaman lisansını alıyor, TSMC'nin kapısını çalıyor ve siparişini veriyordu. İşte burada iki önemli ayak devreye giriyordu! SİLİKON WAFER olmazsa olmazdı.
Q4 2017 300 mm Silicon Wafer Pricing to Increase 20% YoY in DRAM-like Squeeze | TechPowerUpAncak TSMC'nin ya da diğer ÇİP üreticilerinin çalışabilmesi için SİLİKON WAFER'a ihtiyaçları vardı. Bunun da merkezi KORE'deydi. Ve ABD arkasındaydı...
Bu ÇİP üretimin önemli ayağıydı ancak en önemli nokta ise ARM'daydı! ARM bir İngiliz şirketiydi.
İngiltere merkezli çip tasarım şirketi ARM Holding, Amerikan grafik çipi uzmanı Nvidia'ye satıldı. ARM'ye 40 milyar dolar değer biçildi.
Şirket, 4 yıl önce de Japon Softbank tarafından 32 milyar dolara satın alınmıştı.
Nvidia anlaşmanın "yapay zeka çağında önde gelen bilişim şirketini yaratacağını" ilan etti. Şirketin merkezi Cambridge'te kalacaktı.
Zaten dünyanın dört bir yanında kolları vardı.
Apple, Samsung, Huawei ve Qualcomm gibi şirketler ARM ürünlerini kullanıyordu. ARM, kendi tasarımları üzerinden 180 milyar adet çip üretiyordu.
ARM Holdings satış listesinde - TechInside Techinside.ComARM işin beyniydi yani.
MÜHENDİSLİĞİNİ o yapıyor, her şeyi hazır hale getiriyor, KORE silikon Wafer'ı üretiyor, Tayvan'da ÇİP'i üretmek için fabrikayı çalıştırıyordu... Biraz geri çekilip bakıldığında ÇİP kontrolünün tamamen ABD'ye kaydığını görmekteyiz. Biden daha geçtiğimiz günlerde ÇİP üretiminin hızlandırılması için 37 milyar dolarlık bir FON hazırlattı...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;