EKONOMİ

Dilek Güngör : Doları kim topladı?

Tarih
03 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör
ABD'nin derin devleti, taşeronu FETÖ,
Gezi, 17-25 Aralık, 15 Temmuz darbe girişiminde başarısız olunca bir süredir bizzat sahnedeydi. Ama açıkçası işin skandal yaptırım kararına uzanacağına ihtimal vermiyordum. Anlaşılan, ABD kasımdaki seçimler öncesinde biraz da iç politikası için Türkiye'yi sıkıştıracak. Din adamı görünümlü ajan Andrew Brunson da aradıkları bahane tabii ki... Fakat unuttukları bir şey var: Türkiye artık eskisi gibi 'salıverin' dediklerinde bırakan, 'girmeyin' dediklerinde sınırdan kaçan, 'keseriz cezayı' dediklerinde korkan bir ülke değil. Onlar ne dayatırsa bizim de mütekabiliyet uygulayacağımızın farkındalar.
Neyse uzatmayayım. Ben yaşanan tozduman arasında atlanan başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Fark ettiniz mi bilmiyorum. Yaptırım kararı, resmi olarak açıklanmadan önce Bloomberg'e sızdırıldı. Haberi yazan muhabir de tanıdık bir isim: Benjamin Harvey. Geçmişte bu çocuğun Nomura ve IMF'yle ilgili Türkiye aleyhine olan manipülatif haberlerini epeyce işlemiştik. Harvey önceki gün de yaptırım haberini Türkiye saatiyle 18.50 civarında biraz da abartılı bir şekilde dünyaya duyurdu. Haberde Türk şirketlerine yaptırım iması yaptı. Bundan 2 saat sonra gelen ABD Hazine Bakanlığı'nın resmi açıklamasında ise iki bakanın adı duyuruldu.
Yani...
Yanisi şu: Haber yayılır yayılmaz dolar kuru yükseldi. Bizde piyasa kapalı olsa da Londraüzerinden yapılan işlemlerle saat 18: 31'de 4.91 TL olan dolar kuru 20:30'da 5.10 TL'ye çıktı. Bir başka deyişle, resmi açıklama gelmeden iki saat önce kur yüzde 4 yukarıya tırmandırıldı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;