EKONOMİ

Dilek Güngör : Buffalo sürüsü gibiyiz...

Tarih
09 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör

New York Times'ın Thomas Friedman adında bir köşe yazarı var. Yalan yok, analizlerini çok sevmiyorum. Ama birkaç gündür yaşadığımız olaylara bakınca Friedman'ın "Dünya Düzdür" kitabı aklıma geldi. Kitapta, internetle birlikte küreselleşmenin geldiği boyutu anlatıyordu. Düz ovaya benzettiği dünyada insanların 'Buffalo sürüsü' gibi hareket ettiğini söylüyordu. Hani Buffalo'lar koştukça çit filan bırakmazlar ya...O hesap...
Bugün yaşadığımız olaylara bakınca "ne kadar da haklı" diyorum. Görmüyor musunuz hepimiz birer 'buffalo'ya dönüştük. Birisi manipülatif haberi ovaya bir salıyor. Peşinden sağa-sola koşuşturmaya başlıyoruz. Gelin anlatayım.

***

ABD ajanı rahip Andrew Brunson krizinden bu yana para piyasalarında işleyen daha çok da işletilen fısıltı gazetesine bakıyorum. Kim olduğu belirsiz bir ABD'li yetkilinin doların 7 TL olacağı açıklaması internet üzerinden dolaşıma sokuluyor. WhatsApp grupları, Twitter, Facebook üzerinden haber yayılıyor. Yerli-yabancı 'buffalo'lar bu haberin peşinden gidiyor.
Koca yatırım bankası Goldman Sachs bile bunu baz alıp analiz raporu hazırlıyor. Günler sonra ABD elçiliği haberi yalanlıyor. O arada döviz üzerinden para kazanan kazanana...
Birileri çıkıp "Türkiye için tek çare IMF" diyerek el altından algıya başlıyor. Bunu söyleyenkafa aynı anda "Ya IMF'ye gidip de para alamazsak, o zaman ne yaparız" diyerek sanki bir sonraki oyun planını açığa veriyor.

***

Bakıyorsunuz, WhatsApp gruplarında 'iflas' listeleri elden ele dolaştırılıyor.
Gece yarısı Londra, ABD ve Asya piyasalarında tırmandırılan dolar/euro kuru "Türkiye-ABD ile ön mutabakata vardı" haberiyle düşüşe başlıyor. Ama birileri durmuyor. Sabah "Mutabakat yok" diye bir haberi ekonomi gazetesinin kulağına üfleyiveriyor. Dakikalar içinde birileri cebini yüzde 4 dolduruyor.
O kadar tehlikeli bir ortamdayız ki... İnanın işin politik veya ekonomik riskinden daha da korkunç bir durum... Kim olduğu, nerede olduğu, hangi kaynaktan beslendiğini bilmediğimiz birileri spekülasyonlarıyla piyasada cirit atıyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;